Divendres 08 novembre 2024

Divendres 08 novembre 2024

“Diguem prou a les violències masclistes”, campanya adreçada al jovent

Cartell de la campanya 25N de la Diputació de Barcelona

 

 

La Diputació de Barcelona ha endegat una campanya per l’eradicació de les violències masclistes adreçada a la gent jove. Cara el 2007 es volen abordar les violències sexuals a l’espai públic.

Segons les fonts oficials a Catalunya hi ha hagut 62 feminicidis i segons Feminicidio.net són 132 les dones assassinades, durant els darrers 5 anys. Actualment les institucions reben més de 800 trucades mensuals als telèfons d’emergència i el 94% de les més de 7000 denúncies anuals fan referència a la violència exercida per la parella o ex-parella.

 

Agenda política 2015-2016: Programa de la Diputació i els ajuntaments per eradicar la Violència Masclista

La Diputació de Barcelona ha col·locat el treball contra les violències masclistes com una prioritat en l’agenda política i ofereix als ajuntaments suport econòmic, serveis i promoció de la igualtat i lluita contra la violència masclista. Ho fa, d’acord a les diverses necessitats locals, mitjançant un Programa integral per eradicar la violència masclista que, any rere any, es va ampliant i diversificant. Així aquest 2016 s’han impulsat al voltant de 125 actuacions a més de 100 municipis.

Les actuacions que es posen a l’abast dels municipis, per a la sensibilització, la conscienciació social i la prevenció de la violència masclista, són: Tallers i accions de creació artística dirigits a dones, població jove i ciutadania; Plans locals de prevenció a curt, mig i llarg termini, amb implicació de diferents serveis i de les entitats locals i la ciutadania; i Jornades de reflexió i debat.

Cal destacar la campanya molt adreçada a joves: “Diguem prou a la violència masclista” , que es va posar en marxa l’any 2015 posant a l’abast dels ajuntaments un seguit de materials comunicatius per a la commemoració del 25 de novembre als municipis (cartells, anunci de premsa, falca radiofònica, baner per web i xarxes socials…).

 

 

 

{youtubejw}KXV8fOvlFOE{/youtubejw}

 

 

 

A banda dels protocols d’actuació, la Diputació de Barcelona treballa en la capacitació i la formació especialitzada del personal tècnic i polític municipal imprescindible par abordar la violència masclista (aquest any han rebut formació prop de 300 persones).

Un altre component bàsic és el treball en col·laboració amb el moviment feminista i les entitats de dones reconeixent la enorme feina que han fet i fan en defensa dels drets de les dones i ajudant també al seu apoderament.

La Diputació, através dels seus documents, aborda la violència masclista com aquella que s’exerceix contra les dones pel sol fet de ser-ho i que es manifesta de diverses formes i en diferents àmbits de la vida: privat, laboral, social i comunitari. “Perquè les diferents formes de violència masclista desapareguin cal un canvi en les arrels culturals patriarcals. Perquè la violència masclista és l’expressió més greu de la cultura del patriarcal. Per tant hem de promoure un canvi cultural a la nostra societat i aquest és afavorir les polítiques efectives d’igualtat de gènere. Per fer-ho possible cal el treball en xarxa amb totes les institucions nacionals i locals, entitats i persones de la societat civil implicades”, afirma Antoni Garcia Acero, diputat delegat d’igualtat i ciutadania.

És des d’aquesta visió que aquesta institució promou accions de sensibilització i conscienciació social i capacita al personal tècnic municipal.

Per la seva banda, des del món local, i especialment des de les polítiques d’igualtat, es treballa en la prevenció i la sensibilització contra la violència masclista en tots els àmbits de relació social, incorporat darrerament accions al carrer.

Òbviament l’atenció a les dones víctimes ha estat i continua essent la principal prioritat. Per això L’atenció psicològica i jurídica, drets per llei, han d’oferir el suport necessari a fi que les dones puguin sortir de les situacions de violència masclista i refer llurs vides. Els municipis, per tant, han de poder oferir aquesta atenció o garantir-la mitjançant aliances amb altres institucions i entitats, no només en el moment més urgent sinó fins a la recuperació de les dones. És la necessitat d’aquest acompliment que fa imprescindible la implicació de diferents institucions: judicial, cossos de seguretat –locals i autonòmics-, serveis socials, serveis d’atenció a les dones, serveis de salut –d’atenció primària i hospitalària-, serveis especialitzats, àrees d’educació, joventut…a fi de poder respondre a la complexitat del problema i les múltiples conseqüències que té en la vida de les dones.

 

2015- 2016 Programa “Diguem prou a la violència masclista”

 

 

 

 Cartell de la campanya 25N de la Diputació de Barcelona

 

Un dels problemes més preocupants és el ressorgiment d’estereotips masclistes plenament acceptats per la població adolescent i jove, tal i com mostra un estudi… publicat pel Ministeri d’Igualtat espanyol que apunta que un de cada tres joves considera inevitable controlar la seva parella, limitar els seus horaris, impedir que es relacioni  amb la seva família o amistats, no permetre que treballi o estudiï o dir-li les coses que pot o no pot fer. Igualment, una jove de cada deu afirma que pot admetre la violència verbal, es a dir, que la parella la insulti i la menyspreï, tant en privat com en públic. I encara més, un 25% de les noies amb parella (menors) afirmen haver patit almenys una situació de control durant l’últim any.

A banda que els estereotips sexistes es mantenen, també els models amorosos basats en la possessió i la gelosia, la subordinació a un amor que tot ho pot, estan ben presents en les relacions entre joves. Models de dominació i abús que es viuen com un patró de “relació normal”.

Les xarxes socials faciliten i intensifiquen, segons els estudis, aquests comportaments de control i abús en les relacions de parella, i a més a més mostren nous tipus d’assetjament i de violència virtual. Aquests dos fets haurien portat a l’augment de casos de violència masclista entre menors. A Catalunya , en els  primers sis mesos d’aquest any, s’han dictat mesures de protecció per a 354 menors. D’aquí que la Diputació consideri alarmant la situació actual.

Des del món local, i especialment des de les polítiques d’igualtat, es treballa en la prevenció i la sensibilització contra la violència masclista en tots els àmbits de relació social, com en els espais juvenils comptant amb serveis especialitzats, àrees d’educació, joventut… Enguany la Jornada s’ha centrat en la gent jove a través de Tallers, un Concurs de fotografies i vídeos i d’altres accions de creació artística a fi que expressin el seu rebuig a la violència masclista. Aquesta tasca s’ha pogut fer treballant en equip els serveis de joventut i els d’igualtat.

 

25N 2016. Incidència en la gent jove contra les violències masclistes

 

Diguem Prou logo

 

 

 

El 20 d’octubre de 2016 a Canet de Mar es presentà la campanya ‘Diguem prou a la violència masclista’ dins la 14a Jornada de commemoració del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones i la 34a Jornada de polítiques locals de joventut,organitzada conjuntament per l’Oficina de les Dones i LGTBI i l’Oficina del Pla Jove de la Diputació de Barcelona (Joves i violència masclista).

 

La Independent ha volgut parlar amb responsables d’igualtat i joventut de diversos ajuntaments per conèixer els objectius més immediats i els actes més rellevants del 25N en els seus municipis. A les comarques Barcelonines activen les seves pròpies campanyes però utilitzen materials i recursos que ofereixen la Diputació de Barcelona i la del Institut Català de les Dones (ICD). En són molts els que s’han sumat a la campanya“Diguem prou a la violència masclista” i que també ho faran a la de “Rebobina”, d’ambdues institucions respectivament.

 

A Alella: Prevenció i sensibilització per l’equitat en el jovent 

 

 

 

Alella  cartell 25N 2016.jpg.150x315

 Cartell campanya 25N a Alella

 

L’Ajuntament d’Alella i l’Associació de Dones Montserrat Roig i l’Associació Dones Solidàries organitzen enguany diferents actes per aquest 25N 2016: curses, Hora del conte, presentació llibre, berenar, tallers infantils, lectura del manifest, encesa d’espelmes, xocolatada popular i espectacles juvenils i infantils; xerrades…

També es fan diferents activitats a l’Institut Alella per tal de consciència l’alumnat sobre aquesta problemàtica social.  Es treballa la reflexió sobre els estereotips de gènere, l’amor romàntic i les relacions abusives. Així a l’ Institut s’hi fa la Xerrada: “Que no t’agafi el masclisme! Prevenció de les relacions abusives” per a alumnes de 3r d’ESO, a càrrec de l’associació Candela, entitat de Barcelona que té l’objectiu de contribuir a una transformació social basada en l’educació en valors amb perspectiva feminista i comunitària.

 

 

 

Alella Candela 2015.jpg.150x113   Alella 8M futbol.jpg.150x84

 Activitats 25N a Alella

 

 

 

A destacar també la Xerrada “#Dones del Món”, a càrrec de Trama Serveis Culturals, que – apropant les dones de diferents cultures i àrees geogràfiques per conèixer la seva situació, quin paper juguen en cada societat i quines són les seves lluites- reflexiona sobre la globalització i diversitat cultural des d’una perspectiva de gènere.

Hem volgut parlar des de La Independent amb Anna Alfaro (ERC+Sumem per Alella), Regidora de les àrees d’Adolescència i Joventut i Equitat, sobre les activitats i tallers de prevenció i sensibilització que s’ofereixen al jovent per prevenir i detectar la violència de gènere.

 

 

 

Anna Alfaro.1.jpg.100x100

 Anna Alfaro, regidora àrees d’Adolescència i Joventut i Equitat d’Alella

 

 

La regidora ens explica com en les àrees d’equitat i joventut – ja en el seu propi càrrec- es produeixen sinèrgies. El seu objectiu no és només puntual, es tracta de tot el camí a recórrer a nivell municipal. Aquest any, el Pla local d’Equitat ha estat i és el vehicle de totes les polítiques, ja que per Anna Alfaro “és una eina molt potent, que ens indica com estem, on volem anar i com ho hem de fer. I sobre tot amb coherència”.

El 25N, per la regidora, és una oportunitat per visibilitzar més tota la tasca que estan fent durant tot l’any amb joventut, centres culturals, la biblioteca, l’institut, etc. incorporant tots els agents possibles.

La tasca a l’Institut Alella n’és una de les més reeixides a través de les càpsules que es tracten des de 1er. a 4rt. d’ESO sobre les relacions abusives o la diversitat. També al voltant del 25N a l’espai de Joventut es farà properament una xerrada sobre el micromasclisme.

Es tracta de ser-hi present sempre per donar suport a qui ho necessiti, i per això també fan difusió de els campanyes de la Diputació de Barcelona o de l’ICD, amb el telèfon 900 900 120 o també amb el suport de la Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere.

Finalment, Anna Alafaro vol destacar la feien que volen desenvolupar per l’equitat en el jovent de prevenció i sensibilització, extraient els continguts de les xarxes socials, seguint la Guia d’adolescència i Joventut o prenent nota de la Festa Major i el cap de Setmana Jove d’Alella que mostren com es relacionen joves i adolescents i com evitar-ne les desigualtats. “La bona notícia és que ja hi estem treballant” confirma la regidora a La Independent.

 

 

A Capellades han endegat les campanyes “Amb pas ferm eradiquem la violència masclista” i “Estimo com vull”

 

Capellades cat ESCALA INF 200 82

 

 

 

 

Activitat 25N a Capellades

 

A Capellades han agrupat els seus actes sota la campanya “PAS FERM! Eradiquem la violència masclista“. La Taula de Dones de Capellades ha coordinat propostes, que giren al voltant de l’exposició “Zapatos Rojos”, obra que neix de la mà de l’artista mexicana Elina Chauvet l’agost de 2009 a Ciudad Juárez, arran del dol propi i de la necessitat de fer públic el dolor privat i aliè. A través de l’absència i la visibilitat de les sabates vermelles, l’obra col·lectiva pretén mostrar el buit que han deixat les filles, les germanes, les mares i les esposes. Les sabates són l’absència de qui les calçava i el vermell és la sang però també l’esperança.

Per poder representar aquesta obra s’ha fet prèviament a Capellades una recollida de sabates velles, amb molt bona resposta, i dos tallers de pintura de sabates. 

A banda de l’exposició, s’ha gravat un microcurt per sensibilitzar tothom sobre com la unió entre persones pot ajudar a fer front els actes masclistes.

També s’ha editat uns cartell i uns fulletons que recullen els diferents tipus de violència que existeixen: sexual, psicològica o emocional, econòmica, ambiental i física.

A destacar la campanya al voltant de la Festa major “Estimo com vull”

 

 

Capellades estimo cat ESCALA INF 135 200

 Cartell per unes Festes no sexistes a Capellades

 

 

Les regidores que porten Joventut i equitat són Susana Moreno Blanco (2a. Tinenta d’alcalde) i Regidora d’Educació, Joventut i Festes i Adela Morera Rodríguez, Regidora d’Habitatge, Equitat i Participació ciutadana.

 

A Sant Sadurni d’Anoia: “estimar no fa mal” i “Que no t’atrapi el masclisme”

 

 

angelscanals.gif.167x250   montsemedall.gif.167x250

Àngels Canals i Vilà és la Regidora de Benestar Social, Igualtat, Salut, Educació i Consum (CiU) i Montse Medall i Prades, la Regidora Cultura, Joventut i Cooperació (ERC) 

 

 

Entre els diversos actes de Sant Sadurní d’Anoia per aquest 25N, cal destacar: l’Exposició: “Estimar no fa mal”, que compta amb una presentació a la Biblioteca Ramon Bosch de Noya a càrrec de l’alumnat dels instituts de Sant Sadurní; el Cine-fòrum: “Las sufragistas”, film de la directora Sarah Gavron sobre la lluita pel vot de les dones a  Anglaterra, l’any 1912, a càrrec del Fòrum de dones progressistes; el debat “Què ha de tenir una parella per mirar de prevenir la violència masclista?” amb Pep Forns, psicòleg; Martí Garcia, psicòleg; i Núria López Vea, Coordinadora del SIAD del  Consell Comarcal Alt Penedès; la Concentració amb lectura de manifest i ofrena floral “Contra la violència: una flor”; “Ens volem vives” a càrrec de la Sina Rebel; el Taller d’autodefensa feminista a càrrec de la coordinadora 25N; el Concert acústic amb Suu; i la Gimcana “Que no t’atrapi el masclisme” a càrrec de l’Associació Candela.

 

 

Sant Sadurní Estimo com vull i qui vull

 Cartell per unes Festes no sexistes a Sant Sadurni d’Anoia

 

 

La Independent ha parlat amb la tècnica d’igualtat Gemma Girona, ja que la major tasca s’ha fet des d’aquest servei. “Des d’Igualtat” inferim en les activitats dels Instituts per aquest 25N” ens diu i ens explica que per tot el territori van agafant els materials de les institucions, per fer-ne difusió per exemple els de l’actual campanya de la Diputació de Barcelona i els tallers de l’ICD “no fa mal” i “talla el mal rotllo”. “Es tracta de treballar per superar les relacions abusives, els rols de gènere i per prendre’n consciència”, afirma.

A la pregunta de si tenen dades alarmants sobre les actituds masclistes entre el jovent de la vila, explica que treballen amb les dades de l’Enquesta de Salut on hi havia incloses preguntes sobre assetjament sexual, bulling, sexualitat, gènere…i són preocupants. Per això durant tot l’any fan accions de prevenció a través de tallers de formació d’educadores o com les que aborden les actituds sexistes durant les festes, sobretot la Festa Major que comença el proper dilluns 28, amb un Punt de Salut per prevenir l’assetjament sexual i situacions de violència. 

Les regidores més implicades en la campanya són Àngels Canals i Vilà, que és la Regidora de Benestar Social, Igualtat, Salut, Educació i Consum (CiU) i Montse Medall i Prades, la Regidora Cultura, Joventut i Cooperació (ERC).

 

2017: Abordar les violències sexuals a l’espai públic

A Catalunya, cada dia es denuncien una mitjana de tres delictes contra la llibertat i la indentitat sexual–agressions, abusos i persecucions sexuals– (643 delictes en els sis primers mesos de 2016). Aquests delictes, no considerats com a violència masclista, han crescut un 39% respecte al mateix període de l’any anterior i, tot i que els mitjans de comunicació estan començant a visibilitzar aquells que es produeixen en els espais públics o en entorns festius, encara és difícil que aquests comportaments s’identifiquin com a delictes i que es relacionin amb el masclisme i el sexisme present a la nostra societat.

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

L’esclavitud, en la trata de persones

{youtube width=”198″ height=”158″}TOsX0GWOEdo{/youtube} “Les dones que han estat víctimes de trata han estat raptades...

Menopausa i insomni

Publicat a Ella y el abanico Les dones que dormen menys de 6 hores al...

Finalitza la campanya “Mou-te en acció”

{youtube width=”200″ height=”160″}ki4mcTnjdts{/youtube} Desprès de tres anys arriba a la seva fi la campanya...