Divendres 08 novembre 2024

Divendres 08 novembre 2024

Compartir

Dignificar la professió i defensar el dret a la informació

 

Les dades es troben  a l’abast de tothom.  Cada dia es perden llocs de feina dels periodistes,  la precarietat laboral es cada vegada mès gran, les dones son el col.lectiu més afectat  i no sembla ser una prioritat política la aprobació de l’estatut dels periodistes.

 

Malgrat tot, la professió està movilitzada i en molts llocs s’ha perdut la por, i es lluita a la vegada per millorar la situación de les redaccions i del personal col.laborador,  i tambè es parla de la defensa del dret que te la ciutadania a l’informació, i sobre tot a l’informacio veraç i contrastada, que està associat a unes condicions de feina dignes.

La partipació en aquest  7è Congrés, sota el lema “Combatre la crisi, dignificar la professió”, que se ha cel.lebrat al Pati Llimona ha segut minoritaria, però molt activa, com explicaven companys i companyes: “ La gent està lluitant molt a través de la Coordinadora de Mitjans, i també  per sobreviure a nivell personal i particular. El Sindicat de Periodistes de Catalunya augmenta l’afiliació dia a dia, així com la seva intervenció a través dels Comitès d’empresa i delegacions sindicals, però no  es pot demanar a tothom la mateixa militancia”

 

 

Com va comentar Dardo Gómez, actual president de la FeSP (Federación Española de Sindicatos de Periodistas) : “La situación es la que ès. Ja no ens poden enganyar amb l’excusa de la CRISI. Ja hem sortir de la crisi a la que ens han portat i estem com estem. Toca sortir de la passivitar esperant una situación que no tornarà. Abans estavem en la ‘Resistencia’ ara toca tornar al Combat Actiu. Ja no trobarem als periodistes en els redaccions, sino en altres llocs, i tindrem que estar al seu costat de moltes maneres”.


Hi han molts periodistes expulsats del mercat alboral

El Sindicat de Periodistes de Catalunya/Sindicat de Professionals de la Comunicació va celebrar aquest dissabte 20 de maig el seu 7è Congrés, sota el lema “Combatre la crisi, dignificar la professió”, tot posant de manifest la dura situació actual en la qual el tancament de mitjans, les rebaixes salarials i la precarització dels llocs de treball que queden és la tònica general a la professió. En aquest sentit, en el Congrès ha quedat palesa la nova situació creada arran de la crisi, amb nombrosos periodistes expulsats del mercat laboral, i que han de buscar nous territoris d’ocupació com a autònoms o en forma de cooperatives o altres formes de auto-ocupació.

Del Congrés ha sortit una nova Junta Directiva, encapçalada pel reelegit Ramón Espuny i a la qual la Secretaria d’Igualtat continua  com una de les àrees claus Sindicat, sota la coordinació d’ Elena Tarifa, que també ha estat reelegida en el càrrec, en el marc d’una Junta més reduïda però amb el suport d’un nou Consell General , al que de moment s’han apuntat 21 persones, però que resta obert a mès participació, ja  que ajudarà a desenvolupar els diferents projectes del Sindicat, que s’apropin molt més a les necessitats de la professió, com la posada en marxa de cooperatives i promoció d’autonoms i col.laboradors i col·laboradores. En aquest sentit, es crearan uns grups de treball als quals podrà participar tota l’afiliació, que cada vegada ha de ser mès forta per evitar l’aÏllament al que es veun abocats molts i moltes professionals en l’actual situación.

Pel que respecta a les dones, les intervencions van ser molt clares en el sentit que cal que les professionals s’impliquen més en la vida sindical, d’una  manera pressencial o virtual, utilitzant molt millor les plataformes digitals, així com també l’associacionisme europeu i internacional de dones periodistes.  “Com  ha passat sempre, no es pot esperar que els companys ens treguin les castanyes del foc i resolguin els nostres problemas, si no hi ha dones al front de l’activitat sindical”, manifestà una participant.

En el pla d’actuació del Sindicat de cara als propers anys hi ha com a punts clau el treball pel dret a la informació i a la comunicació de la ciutadania, que ha de ser garantit pels i les periodistes, així com atendre la nova realitat de la professió: reducció de les plantilles, augment i precarització dels col·laboradors/es, col·lectiu al qual les dones són majoria,  i les noves formes d’ocupació. En aquesta nova realitat també es tindran en compte els nous perfils professionals que han sorgit basats en les noves tecnologíes i els nous mitjans de comunicació digitals, sense deixar de banda les tasques sindicals tradicionals en el marc de les empreses de comunicació.

Tot plegat aquest Congrès ha evidenciat que el Sindicat de Periodistes és més necessari que mai i com s’està avançant vers un treball que abordi les noves realitats de la professió a les quals els i les professionls de la comunicació, així como tota la ciutadania en general, hi han de fer front.

Més info al web del Sindicat de Periodistes de Catalunya

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Julia López

Julia López

Periodista, amb més 40 anys d’experiència en el món de la comunicació i com a redactora de mitjans. Co-fundadora i coordinadora de l’Associació Món Comunicació (AMC).
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Crònica d’un Festival als núvols virtuals, Enheduanna Festival

Il·lustració de Sofia Franco Una crònica sentida d’Enheduanna Festival.

...

Marina Subirats a la 6a. Tertulia Salambó

Marina Subirats i Martori (Barcelona 1943) és sociòloga, gestora pública i política catalana. Fou...

El número 34 de la revista Idees dedicat al pacte fiscal

El dossier del número 34 de la revista Idees porta per títol “Pacte fiscal, afirmació...