Dijous 07 novembre 2024

Dijous 07 novembre 2024

Cuba: Veus de dones rurals al centre de la comunicació

Escrit per Lirians Gordillo Piña, SemLac / La Independent

Productes comunicatius aposten per explicar els desafiaments, avenços, somnis i problemàtiques de dones rurals cubanes des de les seves pròpies veus.

«Representar les dones del camp és excepcional per a nosaltres», afirma Dadmariz García, una de les protagonistes del llibre La cosecha de la persistencia. Històries de dones rurals que es creuen amb la intercooperació agropecuària.

El volum recull testimonis i fites de l’Estratègia de Gènere del projecte «Suport a un procés de creació de capacitats i condicions per assolir a mitjà termini formes superiors de gestió cooperativa al sector agropecuari a Cuba» (Apocoop), que coordinen l’Associació Nacional d’Agricultors Petits (Anap), amb l’acompanyament d’Oxfam a Cuba i de l’Agència Suïssa per al Desenvolupament i la Cooperació (Cosude).

La cosecha de la persistencia es va presentar el 16 de novembre passat a l’Havana, com a part del tancament del taller «Collites d’igualtat de gènere, cultivant el benestar», del projecte Apocoop.

La trobada, celebrada a l’Havana del 14 al 16 de novembre, va reunir cooperativistes de quatre províncies cubanes –Guantánamo, Las Tunas, Sancti Spíritus i Artemisa–, amb l’objectiu de fer balanç de l’Estratègia de Gènere del projecte que s’implementa a aquests territoris des del 2020.

Altres veus de cubanes del camp també van arribar a l’espai amb la presentació de la monografia Mujeres rurales, más allà del surco, de SEMlac Cuba. Aquest material aplega treballs periodístics amb informació actualitzada, veus acadèmiques i dones rurals. Entre les característiques del material sobresurten la col·laboració i les aliances entre les periodistes participants, la diversitat de veus i imatges que s’hi inclouen, destaca la resiliència i fortalesa femenines, a més d’una visió que supera la mirada capitalina.

«Les veus que realment importen són les que aquí hi ha reflectides», va ressaltar la periodista Legna María Caballero Pérez, al referir-se a les testimoniants com a centre de les feines.

A la trobada es presentaren tres materials més que comparteixen eines, aprenentatges i recursos per a la formació i els processos de transformació en entorns rurals i comunitaris.

La carpeta «Juntes. Lideratge transformador de les dones. Apostes i aprenentatges. 2023″, compendia exercicis per a la formació i sensibilització des d’una perspectiva feminista i de l’educació popular, a més d’una sistematització d’aprenentatges que donen processos de transformació en àmbits rurals.

Temes com autonomia, autoestima, drets, cures, violències masclistes i el lideratge transformador de les dones apareixen des d’una mirada lúdica i pràctica. Els materials posen èmfasi en el disseny i la creativitat, com una aportació des de la comunicació a processos de transformació individual i col·lectiva.

«Aquest és un regal meravellós per a totes les dones que avui volem continuar fent una feina de sensibilització en gènere. Aquest material ens dóna les eines per conduir un espai de sensibilització en equitat de gènere, cosa que se’ns fa tan difícil a les zones rurals», va compartir Yunelkis Rivero Mayedo, productora a la província de Camagüey, a 490 quilòmetres de l’Havana.

Per la seva banda, Rutes metodològiques per a la gestió d’iniciatives econòmiques i Llista de revisió per a l’anàlisi de la transversalització de l’enfocament de gènere en la presa de decisions ofereixen recursos pràctics per a la implementació de projectes.

Aliek Méndez Bordón, integrant del col·lectiu d’autors, va dir al públic que «aquest material servirà de suport per a l’anàlisi i la presa de decisions, ja que es reconeix que moltes desigualtats existents es produeixen o agreugen per la insuficient acció dels qui, des de la conducció , direcció o governança, han de prendre decisions i no sempre compten amb eines o postures per fer-ho de manera assertiva, equitativa i justa».

Tamara Columbié Matos, funcionària de la Federació de Dones Cubanes (FMC), va destacar la utilitat de les històries publicades per al treball de les organitzacions i institucions cubanes.

«Els asseguro que les experiències aquí contingudes i els resultats d’aquests intercanvis seran valuosos insums per al tractament que tindran aquests assumptes al nostre Congrés nacional, que se celebrarà el març del 2024», va dir Columbié Matos.

La comunicació com a eina i àmbit de la transformació social va ser una idea recurrent a la trobada, per la capacitat dels productes comunicatius de donar a conèixer experiències i aprenentatges; alhora que segueixen mostrant les resistències i obstacles que troben els qui treballen a favor de l’equitat de gènere en aquesta nació del Carib.

«Un agraïment a totes les dones que s’han sumat a aquests processos de canvis individuals i col·lectius, ja que han protagonitzat una transformació amb alliberament, que dóna l’oportunitat d’empènyer i aportar dinàmiques més igualitàries i inclusives», va subratllar Elena Gentili, directora d’Oxfam a Cuba.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Granollers: Activitats 25N

Ajunlament de  Granollers.- La campanya d’aquest any 2011 va adreçada a la infància, i a...

Musulmanes entre la discriminació i l’aïllament a Londres social

La integració de les dones musulmanes que viuen al Regne Unit, és un tema...

Mercè Miralles, la Fundació Real Dreams, TVC i la SER premiades pel Consell Municipal de Benestar Social

El Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona,convertit en plató de televisió, ha estat...