Diumenge 24 novembre 2024

Diumenge 24 novembre 2024

Compartir

Cuba: La lluita contra la discriminació sols n’és una /La Independent/Notícies gènere

La construcció de polítiques públiques en favor del respecte a la lliure orientació sexual i identitat de gènere ha de tenir en compte la interrelació entre totes les desigualtats, van afirmar especialistes en un panell convocat pel Centro Nacional de Educación Sexual (Cenesex) el passat 8 de maig com a part de la V Jornada contra la Homofobia.

“Les desigualtats solen estar connectades de manera recursiva i una cultura que discrimina determinats grups sol ser procliu a excloure’n d’altres”, va apuntar la sociòloga, Mayra Espina, durant una dissertació compartida amb el sociòleg britànic, Jeffrey Weeks i la directora del Cenesex, Mariela Castro Espín, al Colegio San Jerónimo de la Habana Vieja, a la capital cubana.

L’exclusió per motius de gènere, raça, classe social, posició geogràfica, entre d’altres determinants socials, va de la mà amb l’homofòbia, ja que està sustentada en una cultura homogeneïtzadora per la qual tot el que surt del seus estàndards és considerat anormal, inferior i subdesenvolupat.

Reivindicar els drets d’aquests grups discriminats ha estat el propòsit de moviments socials que, especialment a partir de l’impuls del feminisme en la passada dècada del seixanta, van començar a imposar les seves agendes en les polítiques socials.

Per Weeks, el pas de les minories sexuals dels llibres de text de sexologia a les pàgines de la història ha significat un canvi profund i un gran repte per a les societats del present, ja que enfronten diferents sectors i formes de poder que treballen units per mantenir les desigualtats.

A partir de les demandes d’aquests grups s’han promogut polítiques públiques dirigides a frenar l’homofòbia institucional en diversos països, però a Cuba encara falten per concretar.

“Els temes de la diversitat sexual, col·locats tradicionalment en l’àrea de la vida privada, han de transcendir i arribar a la política social, ja que són qüestions que no es poden resoldre només de manera individual”, ha opinat Espina.

Segons la investigadora, en el context de diversitats emergents i d’aprofundiment de les desigualtats pels canvis operats a Cuba durant els últims anys, resulta propici desenvolupar accions que afavoreixin grups en desavantatge com la comunitat de lesbianes, gais, bisexuals i transgèneres (LGBT).

Entre les propostes de possibles polítiques dirigides a aquestes poblacions, apuntades per Espina a SEMLac, es troben el reconeixement de drets específics que emparin la dignitat humana de persones LGBT i legitimin identitats diverses i, en un altre nivell, la garantia de l’accés a béns específics com serveis de salut especialitzats.

L’estudiosa va esmentar principis bàsics per a l’actuació en polítiques socials d’equitat com la no discriminació, les implicacions ètiques de l’exercici de les diversitats per no danyar la integritat de l’altre, la necessitat d’accions diferencials que tinguin en compte els dissemblants punts de partida dels i les beneficiàries, la no interiorització, la garantia de drets i la necessitat de promoure una ciutadania activa.

Però els prejudicis homofòbics esdevenen límits per a l’abast d’aquests propòsits, pel que es requereix mobilitzar amb més força l’opinió pública en funció del reconeixement a la diversitat sexual, també en el camp de les persones encarregades de prendre decisions.

Castro ha explicat, per la seva banda, la importància concedida al debat públic pel Cenesex, que cerca potenciar la presència d’aquests temes i la socialització de resultats científics en els mitjans de comunicació massiva i entre les instàncies polítiques del país.

Des de la celebració, fa cinc anys, de les Jornadas de Lucha contra la Homofòbia a nivell nacional, la institució ha contribuït al posicionament de la diversitat sexual en alguns espais de la premsa cubana i a la visibilitat legítima de les persones no heterosexuals.

A més, promou la creació de grups LGBT en funció del seu apoderament i coordina una estratègia nacional d’educació sexual pel respecte a la diversitat i l’equitat de gènere.

La seva directora va apuntar la intenció de connectar les demandes pels drets de la comunitat LGBT cubana amb altres qüestions com la lluita contra el racisme i la violència cap a les dones.

A criteri d’Espina, el Cenesex, resulta modèlic a Cuba, pel que fa a la construcció d’una ciutadania capaç de desenvolupar accions en entorns col·lectius, mantenir relació amb les institucions i esdevenir agents d’influència política. No obstant, el tema requereix encara la solidaritat de la societat cubana en el seu conjunt per assolir reconeixement i suport, va dir.

“Viure amb la diversitat sexual és un desafiament a la tradició, a moralitats passades, a formes fixes de vida”, ha sentenciat per la seva banda Jeffrey Weeks. El prestigiós activista gai internacional va rebre un reconeixement especial de la Universidad de Ciencias Médicas de la Habana, per les seves aportacions a l’estudi de les sexualitats.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Seno_infectado_2

Milers de dones a l’expectativa de la decisió de les PIP a França

“És increïble que encara els temes de dones siguin tan desconeguts, molts i moltes consideren...

No em trobo gaire bé*

Pat Carra (Traducció de l’italià d’Isabel Franc*’ amb l’ajut d’Elena Laurenzi) OPINIÓ De sobte, la...

II Fòrum de municipis certificats

El passat 28 de setembre va tenir lloc el II Fòrum de Municipis Certificats. La...