Segueix sent una assignatura pendent incorporar i involucrar més als homes. Les accions, sabers i experiències articulars en el camí de lluitar contra el patriarcat i les injustícies per motiu de gènere són el propòsit de la xarxa d’activistes que es conformen entorn de l’espai feminista Berta Càceres, promogut des del Grup Amèrica Llatina: Filosofia Social i Axiologia (Galfisa), de l’Institut de Filosofia.
“Ens interessa seguir avançant en el camí de la construcció col·lectiva des de les aportacions del moviment de dones a Cuba i a Amèrica Llatina”, va assenyalar Georgina Alfonso, directora de l’Institut de Filosofia, durant la trobada “Ètica i política des de la dona”, realitzat el passat 27 de setembre a L’Havana.
La cita convoca a integrants d’una xarxa que conformen més de 70 organitzacions, institucions i persones que despleguen processos de reflexió i formació sobre dones, gènere, masculinitats, feminismes i diversitats a Cuba.
Asistentes a la trobada van advocar per continuar construint de manera conjunta una agenda feminista que contribueixi a la articulació de les seves accions i a donar cara als actuals desafiaments de la lluita contra la cultura patriarcal en els nous escenaris de Cuba, Amèrica Llatina i el Carib.
Per això, diuen, han de seguir avançant en accions comunes per l’igualtat d’oportunitats i drets per a homes i dones, des de la pràctica quotidiana i les polítiques públiques.
Durant l’encontre es van debatre alguns resultats d’una investigació d’acció desenvolupada per Galfisa en els últims anys i que reconeix com a fortalesa el cúmul històric i tot allò assolit per les cubanes en els primers 50 anys de la Revolució.
Si bé destaca que hi ha sectors i grups de dones que han arribat a la seva independència de maneres diverses, l’ estudi també indica que les polítiques socials de benefici de la dona resulten homogènies i encara insuficients.
Encara continua sent una assignatura pendent d’incorporar i involucrar més als homes en aquesta lluita per la justícia de gènere des de la sensibilitat que emancipa, van assenyalar.
També es va parlar de la necessitat de continuar desmuntant els mites i prejudicis sobre el feminisme, per molt temps un concepte molt satanitzat i mal interpretat, que hauria d’arribar cada vegada més a les persones joves, amb nous materials, atractius i continguts d’interès.
La professora Julia Fernández Trujillo, de l’ Instituto Superior de Ciencias Agrarias, va insistir en la necessitat de promoure processos formatius que rescaten la història del feminisme cubà i la justícia per l’igualtat de drets i oportunitats per a tots els éssers humans, sense distinció de sexe, orientació sexual i color de la pell.
“Des dels currículums escolars i els currículums ocults que es transmeten des del professorat es continua reproduint el patriarcat”, va alertar la professora.
L’agenda feminista ha de proposar transcendir la fragmentació, unir diversitats i tenir en compte les necessitats sentides de les dones, es van afegir. També van reconèixer el paper que han de jugar els mitjans de comunicació en visibilitzar bretxes d’ inequitat i contribuir a formar un pensament crític de les audicions davant de missatges banals i sexistes.