Dimecres 08 maig 2024

Dimecres 08 maig 2024

Sara Cuentas Youtube

Compartir

Cooperació Catalana impulsa llibre sobre seqüeles d’esterilització forçada

La periodista de La Independent, Sara Cuentas

A Lima, Perú, va tenir lloc aquest dijous 22 de setembre la presentació de la primera investigació sobre les seqüeles de l’esterilització forçada en la vida de les dones d’Huancabamba (Regió Piura).

Aquesta investigació va ser realitzada per la periodista Sara Cuentas Ramirez, amb la col·laboració de l’Agència Catalana de Cooperació per al Desenvolupament (ACCD).

La presentació del llibre, realitzada a la Casona de San Marcos al centre històric de Lima, va ser convocada per l’Instituto de Apoyo al Movimiento Autónomo de Mujeres Campesinas – IAMAMC i l’Asociación de Mujeres de la Provincia de Huancabamba – AMHBA. El llibre conté la investigació “La veritat està en els nostres cossos. Seqüeles d’una opressió reproductiva”, realitzada per Cuentas, que forma part també de l’equip de col·laboradores permanent de La Independent.

La investigació, que ha comptat amb la participació protagonista de 200 dones de la província de Huancabamba, pretén contribuir amb informació rellevant al procés de Veritat, Justícia i Reparació de les dones esterilitzades de manera forçada. Evidència les greus seqüeles que va deixar aquesta opressió en la seva autonomia física, sexual i reproductiva, en el seu benestar emocional i social i en la seva autonomia econòmica.

“Aquesta investigació, on hem participat les dones esterilitzades forçades per recollir informació, la presentem en un moment important. Perquè ens trobem a l’espera del resultat final que donarà la fiscal Marcelita Gutiérrez. Ara, que no digui que mentim”, sosté Nilda Guerrero, representant de l’AMHBA.

“Les troballes de la investigació poden significar un factor clau que desmitifiqui el fonament de la ‘falta de proves’ que ha estat la base dels reiterats arxius a la fiscalia, ja que es fonamenta en l’experiència viscuda de les mateixes dones de les seqüeles posteriors a l’esterilització forçada”, va explicar Sara Cuentas Ramírez, autora de la investigació.

El 1997 Huancabamba va ocupar el segon lloc, a nivell nacional, en el compliment de quotes d’esterilització forçada després d’Huancavelica. Centenars de dones van ser esterilitzades sense el seu consentiment.

Va ser a Huancabamba (1996) que, per primera vegada, l’advocada i defensora de drets humans, Giulia Tamayo, va obtenir les primeres evidències sobre les campanyes de AQV (Anticoncepció Quirúrgica Voluntària). Així, denunciava el que passà el 1998, presentant proves sobre com es va planificar i es va aplicar el Programa Nacional de Salud Reproductiva y Planificación Familiar (PNSRPF) entre 1996-2000 durant el règim de Alberto Fujimori.

Van participar en la presentació una important comitiva de dones afectades per les esterilitzacions forçades d’Huancabamba, les quals, a més, esperen mantenir una sèrie de reunions amb les principals autoritats a Lima.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Cola, Colita, Colassa (Oda a Barcelona)

Colita. Foto @ Gemma Bonaventura Una festa inesperadament plena d’autoritat femenina, la que van muntar...

Marroc: Amina Bouayach diu que no hi ha retrocès en els Drets Humans de les dones al Marroc

La presidenta de l’Organització Marroquina pels Drets Humans, Amina Bouayach, ha estat entrevistada aquest dimecres...

Barcelona: President Puigdemont reivindica les polítiques de gènere / La Independent / Notícies gènere

El passat 1 de març va tenir lloc la jornada anual de l’Observatori Dona, Empresa...