Dimarts 16 juliol 2024

Dimarts 16 juliol 2024

Compartir

Construcció de la Pau i activistes amenaçades a Colòmbia

 

Algunes lidereses assassinades. Foto: Fundación Paz & Reconciliación.

A Colòmbia, els assassinats de líders i lidereses de drets humans s’han disparat, quan la taxa d’homicidis s’estava reduint.

Després de visitar el país, un relator de l’ONU denúncia, que les persones que estan corrent més risc, després de l’Acord de Pau a Colòmbia, són els líders i lideresses socials que donen suport a la Construcció de la Pau i Defensoria de Drets Humans.

Segons Michel Forst, relator especial de l’ONU, les amenaces, actes intimidatoris i assassinats a aquestes persones compromeses, ha augmentat de “manera dramàtica”. També afirmà que “Colòmbia està passant la pàgina de dècades de violència armada, hi ha una responsabilitat col·lectiva i històrica de protegir aquells i aquelles que donen la seva vida per a la realització dels drets humans i la construcció de la pau”, i posa l’accent, en aquest augment de violència contra activistes de Drets Humans, quan la taxa d’homicidis s’ha reduït en un 40 per cent.

“Els defensors i les defensores dels drets humans a Colòmbia estan operant en un entorn coercitiu i insegur”, va sostenir Forst al final d’una visita de 14 dies a Colòmbia. “No només això, també reben l’estigmatització de diversos sectors de la societat com guerrilles, ‘l’enemic intern’, informants, o persones anti-desenvolupament”.

Segons Forst, el perill de les zones rurals “on l’absència de l’Estat s’ajunta amb una nombrosa presència de grups armats organitzats i il·legals”, els defensors i defensores són “un blanc fàcil” per a qui les i els veu en la seva agenda de drets humans com un obstacle pels seus interessos.

També l’expert de l’ONU, es va reunir amb més de 200 persones dels col·lectius de defensa, on la majoria són dones de diferents regions. “Durant la meva visita vaig escoltar dotzenes de testimonis de violència extrema i generalitzada en contra de líders i lidereses socials i comunitaris, pagesos, periodistes, indígenes i afro colombians, ressaltant la violència exercida en contra de dones defensores dels drets humans, i de qui defensa els drets LGBTI”, va detallar. Em va sorprendre saber que per 100 dòlars es pot pagar ( a un sicari) perquè assassini a persones que considerin molestes políticament.

Forst va assegurar que “les persones més en risc” després de l’Acord de Pau són líders i lidereses socials, comunitaris, i membres de les presidències de les Juntes d’Acció Comunal; sobretot les que recolzen les polítiques que van sorgir dels Acords, com el Programa Integral d’Substitució de Cultius Il·lícits (PNIS), i que reclamen la restitució de terres.
“Em preocupa que els defensors i les defensores dels drets humans no estiguin segurs a Colòmbia mentre persisteixi la impunitat. Aquesta és una de les àrees que s’ha d’abordar amb urgència”, va insistir el relator, congratulant-se que el Govern tingui el compromís per implementar una política pública integral, per reconèixer el treball de totes aquestes persones activistes de Drets Humans perquè sigui reconegut donant-li un valor, i aconsellant al Govern amb una sèrie de recomanacions perquè posin tot el seu esforç en protegir aquestes persones.

 

* Els Relators Especials de Nacions Unides formen part dels ‘Procediments Especials’, el major òrgan d’experts independents en el sistema de l’ONU per als Drets Humans, el qual reuneix els mecanismes d’investigació i monitoratge establerts pel Consell de Drets Humans, per tal de fer front a situacions concretes en països o qüestions temàtiques a tot el món. Les i els experts dels procediments especials treballen de manera voluntària; no són membres del personal de les Nacions Unides i no perceben cap remuneració pel seu treball com a relatoria. Les relatories especials són independents de qualsevol govern o organització i exerceixen les seves funcions a títol individual.

 

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Estado Español: Akelarre a Ana Belén Gómez Dorado. Plataforma 7N

¡¡ Abracadabra ¡¡¡¡ Akelarre a Ana Belén Gómez Dorado,y todas y todos los jueces...

Acusen de racisme a Hola

FeSP.- “Denunciem aquesta imatge per la manera tan grollera i amb tan mal gust de...

Onu

Mirada retrospectiva en la IV Conferència Mundial sobre la Dona

Per Redacció AmecoPress Fa 25 anys, més de 30.000 activistes i Governs de 189 països...