Dijous 07 novembre 2024

Dijous 07 novembre 2024

Confinament: més violència masclista i més desigualtat

Lea Cornellana “Teixit de dones” @teixit

El confinament fa que ni la desigualtat de gènere ni la violència masclista s’aturin. 

L’aïllament pel coronavirus ha augmentat les trucades de denúncia fins a un 60% i està accentuant les desigualtats de gènere a Catalunya. Les dones contesten aquest atac amb la campanya “Que les mascaretes no apaguin la nostra veu”.

La plataforma d’entitats “Teixit de dones” continua amb la seva denúncia de les violències masclistes i coincidint amb el dia 25 de cada més, aquest 25-A, demanen “que les mascaretes no apaguin la nostra veu”. Des de “Teixit de Dones” s’impulsa aquesta campanya de suport a les dones que pateixen violència masclista durant el confinament.

Es tracta d’una iniciativa a les xarxes socials que anima a tothom qui vulgui a compartir una foto amb material que es podrà descarregar a la web, i fer un cartell on s’hi llegeixi:

“Que les mascaretes no apaguin la nostra veu”.

La Plataforma posa a disposició de la ciutadania material que podeu trobar a la  web o al seu facebook.

 

          Cartell mascareta

                                              @teixit

 

Demanen que les dones portin la mascareta com a mesura de protecció del coronavirus però que la seva veu continuï denunciant la violència masclista. Aquestes violències, diuen des de Teixit, ja son normalment invisibilitzades i en situació de confinament encara queden més amagades.

Una mostra de suport a la campanya impulsada pel CIRD (Centre d’Informació i Recursos per les Dones de Mataró) i de l’Institut Català de les Dones (IDC) que sota les etiquetes #No Estàs Sola, #JoTambéEmQuedoACasa donen atenció ininterrompuda a les dones nenes i nens víctimes de violència masclista.

“Teixit de Dones” recopilarà totes les imatges amb aquest cartell i muntarà un vídeo que es podrà veure a Internet, a partir del 25 d’aquest mes d’abril, coincidint amb el dia que mensualment organitzen una acció de rebuig a les violències masclistes. Com es habitual llegiran els nom de totes les víctimes de violència masclista que hi ha hagut a l’Estat espanyol aquests primers mesos d’enguany.

“La violència contra les dones no s’atura, ha dit Cristina Sarrà. Tothom està vivint moments de molt d’estrès amb el confinament. Nosaltres denunciem que les relacions tòxiques o mala gestió del conflicte fan que la violència contra les dones sigui més forta que en altres moments”.

 

 

                                                                          Mani contra violencia masclista

           @teixit

 

El confinament dobla la violència contra les dones

Des del 16 de març d’enguany fins al 15 d’abril la xifra de trucades fetes al servei permanent d’atenció a les dones en situació de violència masclista (900 900 120) durant el primer mes de confinament representa un increment del 60%. Davant d’aquesta situació la Generalitat va reforçar l’atenció del número de telèfon habitual i a més ha posat un servei de WhatsApp (671 778 540) per poder atendre casos de violència masclista. També la denuncia es pot fer a través del correu 900900112@gencat.cat

Del 16 al 24 de març el servei havia atès 296 trucades que representen una mitjana diària de 38, segons dades de l’ICD. Mentre que aquesta xifra els mesos previs de gener i febrer la mitjana diària d’atencions havia estat de 25. L’augment de trucades del període de confinament respecte a aquests dos mesos anteriors és del 34%. L’ICD ha informat i agraït també de la col·laboració de les farmàcies i establiments a l’hora de deixar trucar a les dones que vulguin denunciar. Aquest servei es reforçarà amb el suport de la Diputació de Barcelona amb un acompanyament tècnic als professionals d’atenció a les dones o a víctimes de violència masclista.

 

Augment de les desigualtats de gènere amb l’aïllament

El Consell Nacional de Dones de Catalunya (CNDC) assegura en un document que ha fet públic que “la crisi està accentuant les desigualtats de gènere”. En el text es diu que en situacions d’emergència les dones pateixen sobrecàrrega de treball no remunerat i aquestes setmanes estan vivint un ritme esgotador que, asseguren, reprodueix la divisió sexual del treball.

En l’informe es parla de les famílies monoparentals on les dones tenen moltes dificultats per mantenir feines precàries i fer-se càrrec dels fills. Les treballadores de la llar també seria un dels col·lectius més afectats pels acomiadaments

 

 

 Que les mascaretes no apaguin la nostra veu!

 

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Teresa Carreras

Teresa Carreras

Periodista, activista i feminista. Secretaria de la XIDPIC.CAT-XIPVG. Coordinadora de GAMAG Europa, expresidenta APEC. Corresponsal setmanari El SIGLO, Ha treballat a RTVE.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Una història d’èxit

Per Elvira Altés, periodista. Fotos Museu Història de Catalunya La història de les dones a...

Refugiades a l’Àfrica, s’empoderen i inicien nova vida

El 20 de juny s’ha celebrat a nivell internacional el dia de les persones...

Catalunya: 11 de Setembre i la Via Catalana. Tram 0

“Resseguir el país amb una cadena humana per tal de convertir en realitat l’anhel...