OPINIÓ
Amb motiu de la celebració del Fòrum Econòmic Mundial que es celebra aquesta setmana a DAVOS (Suïssa), la ONG “OXFAM Intermón” ha donat a conèixer un estremidor informe anomenat “Governar per les elits, Segrest democràtic i desigualtat econòmica”. Alguns mitjans de comunicació ja s’han fet ressò de les conclusions d’aquest informe.
Increment de la desigualtat econòmica
Potser havíem sentit parlar de situacions de pobresa extrema, i més enllà de saber la que existeix en aquells indrets del planeta empobrits per polítiques espoliadores o per la destrucció de les guerres i dels refugiats que s’hi generen, també tenim a prop situacions d’extrema pobresa per la manca de sostre, d’aliments i -el que és més greu- manca d’esperança i de futur.
El que no havíem posat massa damunt la taula és que, com a contraposició flagrant, tenim també situacions d’extrema riquesa. La data més colpidora, i que ho resumeix tot, és la que afirma que “la meitat de la renda mundial està en mans de l’1 % més ric de la població”, la riquesa dels quals és de 110 bilions de dòlars, xifra 65 vegades més gran que el total de la riquesa que posseeix la meitat més pobre de la població mundial, o dit d’una altra manera, que la meitat més pobre de la població mundial té la mateixa riquesa que les 85 persones més riques del món.
Amenaça per la democràcia
La crisi està deixant darrera seu un fenomen creixent de repartiment desigual de la riquesa. La crisi ha servir per enfonsar una fràgil construcció de la equitat en les economies avançades on els rics han aguantat millor el cop i s’han recuperat, mentre que els pobres s’han enfonsat i bona part de les classes mitjanes ha perdut les seves conquestes. El resum és que: set de cada 10 persones viuen en països on la desigualtat econòmica ha augmentat els darrers 30 anys.
L’informe que OXFAM presentarà aquests dies a DAVOS afirma, que la desigualtat econòmica creix en la majoria dels països, que la massiva concentració de recursos econòmics a mans d’uns pocs suposa una gran amenaça per a les democràcies i que els governs serveixen aclaparadorament a les elits econòmiques en detriment de la ciutadania del carrer (el segrest dels processos democràtics per part de les elits són massa sovint interdependents, afirmen).
La desigualtat creixent és ja un dels principals motius de preocupació pel 2014, doncs és l’informe sobre el principal risc global que s’analitza cada any a DAVOS. Això no ho diuen contestataris “perroflautas”, sinó els mateixos experts del World Econòmic Fòrum de DAVOS, i la presentació que hi farà OXFAM ve reforçada pel Nobel d’Economia Joseph Stiglitz.
Mesures recomanades
Una de les mesures que recomanarà OXFAM passarà perquè es posi fre als paradisos fiscals, posant atenció a l’elevadíssima taxa d’atur i al treball en precari generalitzat que s’està estenent pel món desenvolupat. També assenyalaran el perill que suposa tenir una generació que no haurà conegut un treball, una situació que consideren sistèmica, i comminaran Als rics a prendre aquelles mesures que facin més transparent i clara la política.
L’informe exigeix als líders que acordin un objectiu de reducció urgent de la desigualtat, no només pel seu impacte negatiu en termes econòmics i de justícia social, sinó per l’amenaça que l ‘increment de la desigualtat suposa per a l’exercici d’una veritable democràcia basada en l’ interès de la majoria. A “Governar per les elits” OXFAM denuncia que l’augment de la concentració de poder genera una riquesa extrema que perpetua la desigualtat, suposa una amenaça per a un model social basat en la inclusió i la igualtat d’oportunitats i posa en perill els sistemes democràtics.
L’altra cantó dels rics també sabem fer números
Ja sabíem que manen els rics, i també coneixem d’a prop l’empobriment de la població, però algú els ho havia de dir a la cara, amb xifres i amb veus autoritzades, no fos cas que es pensin que som tontos i continuïn fent el mateix amb el nostre consentiment…