Dissabte 24 febrer 2024

Dissabte 24 febrer 2024

Compartir

Catalunya: L’ICD dona a conèixer els actes de reconeixement a Nativitat Yarza Planas

Meritxell Benedí Altés: “Nativitat Yarza Planas va posar el seu cos per defensar que Catalunya fos un país compromés amb els valors de la igualtat”

Nativitat Yarza Planas fou mestra, miliciana i la primera alcaldessa escollida democràticament a Catalunya. Se celebbra el 150è aniversari del seu naixement.

La presidenta de l’Institut Català de les Dones, del Departament d’Igualtat i Feminismes, Meritxell Benedí Altés, i la comissària de la commemoració, Carme Porta Abad, han presentat avui l’any Natividad Yarza Planas. El reconeixement destaca el 150è aniversari del natalici de la primera alcaldessa elegida democràticament a Catalunya.

La presidenta de l’Institut Català de les Dones ha reivindicat que “Yarza representa allò que entenem com el republicanisme i el que vam viure col·lectivament a la segona República. Com a mestra, el seu compromís professional era fer arribar l’educació a tots els racons d’aquest país”. Benedí també ha destacat la vessant feminista de la primera alcaldessa escollida democràticament a Catalunya, que va ocupar espais, com el de batllessa, reservats majoritàriament als homes.

La comissària de l’any Nativitat Yarza Planas, que va ser la primera diputada escollida al Parlament de Catalunya per ERC, ha destacat els tres eixos principals de l’any Yarza. “El primer, la República, la democràcia, el laïcisme, la llibertat i la solidaritat, que definirien el que ella va ser”, ha compartit Porta. “El segon, la invisibilització de les dones en la història, i això inclou parlar del context polític i d’altres dones de l’època. I, en darrer lloc, la pedagogia, l’evolució i la importància de l’educació, no sols com la veia Yarza, sinó també com ha anat evolucionant”.

L’acte ha estat el tret de sortida de la commemoració de Yarza, acordada pel Govern de la Generalitat per aquest 2022, que comptarà amb una trobada de totes les alcaldesses que hi ha actualment a Catalunya.  Les actuacions de reconeixement que es realitzaran comptaran amb actes de divulgació a totes les demarcacions de Catalunya i, de forma especial, als municipis on va fer de mestra.

També es realitzarà una exposició itinerant per posar en valor la figura de Nativitat Yarza Planas, que serà incorporada al catàleg de mostres divulgatives de l’Institut Català de les Dones. A més, a banda de les accions pedagògiques a les aules, es celebrarà un acte central en format de conferència. També s’està treballant en una adaptació teatral de la història de Nativitat Yarza Planas.

El gener del 2023 es farà l’acte de cloenda amb totes les alcaldesses del país, com un reconeixement a la tasca política de Yarza.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

D’hermafrodita a intersex

Les companyes que van poder anar al Liceu a veure l’òpera Alexina B. van quedar...

La periodista cultural Maricel Chavarría recull el Premi Talent 2024

La cinquena edició de la Nit de la Comunicació, organitzada per la Demarcació de Terres...

Trobada Internacional a Mèrida

    Dones de Mèxic i el món es varen reunir a Mèrida, Yucatán, per...