Divendres 19 abril 2024

Divendres 19 abril 2024

Compartir

Un trajecte pels feminismes fílmics

Amb aquest suggerent títol s’ha editat el llibre que commemora els 30 anys de la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona -MIFDB-.

Editat per l’ajuntament de Barcelona, les autores, Marta Selva i Anna Solà, fan un relat del que ha estat la mostra aquests trenta anys tot fent un recorregut per les directores i films que s’hi han pogut veure.

El passat 22 de març la sala Laya de Filmoteca de Catalunya va acollir la presentació de l’obra. Les persones presents recordaven molt les primeres sessions d’aquell juny de 1993 en que amb moltes ganes i expectatives feien cua al davant de l’antic cinema Aquitània, anterior seu de la Filmoteca.

Tres dècades després, Marta Selva i Anna Solà, fundadores de la MIFDB i autores del llibre, van recordar amb emoció aquelles primeres mostres així com les persones que van formar part dels diferents equips – com les ja traspassades Mireia Gascón i Núria Pujol– i el camí comú que han fet amb moltes de les dones que les han acompanyat i donat suport per fer possible la MIFDB des del primer moment en que va sortir la idea fins l’actualitat.

La Mostra s’ha consolidat i crescut, ha canviat del format d’una setmana d’exhibició de films a un format més ampli, descentralitzat i ric durant l’any i amb aliances de diferents espais. Durant aquests anys la Mostra ens ha acostat a la història de dones que eren desconegudes i, alhora, pioneres: Alice Guy, Maya Deren, Lois Weber, Germaine Dulac o Rosario Pi. Ens ha descobert i ens ha acostat cineastes com Chantal Ackerman, Lotte Reiniger, Matilde Landeta, Agnès Varda, Marta Mészaros o Cecilia Bartolomé.

Les autores van fer reconeixements generosos i van anar a la gènesi; es van inspirar en festivals de referència com el de Créteil, Montreal, Dortmund o Florència però no van voler tenir un vessant competitiu «poder erròniament» emfatitzà Marta Selva, però «amb un esperit de proximitat i espai de trobada», assenyalà.

Molts projectes han trobat origen i espai a la Mostra aquests anys: El vídeo del minut, que convida a totes les dones a expressar en un minut a partir d’un tema; els manifestos fílmics feministes, un recull de documents fílmics protagonitzats pels feminismes; el projecte Arxipèlag que vol construir genealogia fílmica a partir de peces artístiques inspirades en l’obra d’una altra cineasta de referència; el mateix fitxer de directores i films que han passat per la Mostra … i durant el camí va nèixer TRAMA, la Coordinadora de mostres i festivals de cinema, vídeo i multimèdia realitzat per dones de l’Estat espanyol.

A l’acte les autores van estar acompanyades de Maria Zafra, de l’actual equip de direcció de la MIFDB, que va presentar els curtmetratges que van acompanyar la presentació i que han format part del relat fílmic d’aquests trenta anys: Y’a qu’a pas baiser! de Carole Roussopoulos, Boy meets girl d’Euge?nia Balcells i Carmen de Carabanchel de Cecilia Bartolome?. Films representatius de com la Mostra s’ha anat conformant, tal com relata el llibre.

public llibre mostra 1

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Carme Porta

Carme Porta

Comunicadora i tècnica en imatge fílmica. Sòcia fundadora d'IDEMTV i La Periòdica. Membre de la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores i del Grup de Periodisme Ramon Barnils.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Barcelona: Isa Moren promou el primer Festival de Gospel i Dansa de Sant Martí / La Independent / Notícies gènere

La Nit de Gospel a Sant Marti es farà el dissabte 7 de novembre a l’Auditori...

Carme Porta Abad

Cada dia és 8 de març

  OPINIÓ Cada any entorn el 8 de març es produeix una setmana de canvis...

ARGENTINA: Assistència i assessorament de casos de violència contra les dones a Catamarca

La convocatòria, el divendres 9 de novembre a la província de Catamarca d’un taller d’assistència...