Per trencar els estereotips i visibilitzar el futbol femení entre les i els joves: #Orgullosa, futbol per a la igualtat
La consellera Meritxell Budó referma el compromís del Govern en “aconseguir la igualtat efectiva entre dones i homes en el món de l’esport i en el futbol català”
La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, presentà aquest passat 23 de novembre, el projecte #Orgullosa, futbol per a la igualtat, impulsat per la Federació Catalana de Futbol i l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya (INEFC). Ho feu acompanyada del secretari general de l’Esport i l’Activitat Física, Gerard Figueras.
Budó digué que s’aconseguirà l’igualtat en l’esport des de l’educació: “L’esport escolar té una funció integradora i de cohesió social. És imprescindible en la formació personal i cívica dels escolars infants i joves”. És vol doncs potenciar la pràctica esportiva en els centres educatius “posant l’accent en les nenes i les noies”. Es compta també amb la implicació dels clubs i de les entitats.
Per fer difusió de l’esport femení recordà, la titular de Presidència, el paper important i la complicitat dels mitjans de comunicació. En un moment en què el futbol femení ja comença a ser un referent “també hem de treballar perquè hi hagi entrenadores i directives en els clubs esportius (…) Així com, “reivindicar els drets laborals de les dones que practiquen esport”.
La campanya #Orgullosa, futbol per a la igualtat
Aquest projecte s’emmarca dins de la campanya #Orgullosa, que es va iniciar el 2017. Actualment hi ha 10.902 noies federades- com a jugadores, entrenadores o noies àrbitre- i ha beneficiat a 759 equips de futbol i futbol-sala femení durant la temporada 2018-2019
L’actual campanya consisteix en 20 activitats pràctiques per a secundària que s’ha aplicat en diferents centres educatius, com a proves pilot. Els objectius són: elaborar materials didàctics contra els estereotips i prejudicis del gènere al voltant del futbol i el futbol-sala femení; fer el seguiment del desenvolupament i impacte de l’aplicació dels materials educatius; divulgar el projecte i els seus resultats en entorns professionals, esportius i acadèmics.
Cal recordar que també estan en funcionament programes com Dones i Esports ( de la Secretaria general de l’Esport i l’Institut Català de les Dones (ICD) i tallers de coeducació de primària i secundària de centres del Pla Català d’Esport a l’Escola i als Consells Esportius de Catalunya.
El secretari general de l’Esport i l’Activitat Física, Gerard Figueras, recordà que “l’acció política té sentit per fer canvis en la societat. I, l’esport, és una d’aquestes eines”. També destacà la cooperació entre les federacions i el Govern per aconseguir aquests canvis.