La iniciativa legislativa garanteix els drets de les persones trans*, també d’infants i adolescents trans*, i vol erradicar qualsevol discriminació per raó d’identitat o expressió de gènere
A principis de 2022 s’obrirà la consulta pública prèvia a través del portal Participa Gencat i amb trobades amb persones trans* i les entitats que defensen els seus drets
Foto: govern.cat
La llei trans* catalana comença a caminar amb l’aprovació de la memòria preliminar per part del Govern. La llei integral de reconeixement del dret a la identitat i a l’expressió de gènere és un pas imprescindible per garantir la igualtat plena de les persones trans* en tots els àmbits de la societat públics i privats, que erradica qualsevol forma de discriminació per raó d’identitat o expressió de gènere.
El dret a la identitat i expressió de gènere lliurement manifestada sense necessitat de diagnòstic és reconegut per normatives internacionals, com el Tribunal Europeu de Drets Humans, que garanteix l’autodeterminació de gènere com un dret humà. També des d’Europa es garanteix aquest dret, amb recomanacions internacionals com la resolució 2048 (2015) de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa o iniciatives com l’Estratègia per la Igualtat de les Persones LGBTIQ+ (2020-2025), aprovada per la Comissió Europea.
Definirà els serveis i recursos necessaris per donar cobertura a les necessitats de les persones trans* en àmbits com la justícia, l’educació, la sanitat pública o l’ocupació ( com la inserció laboral amb el programa específic del SOC ja iniciat i dotat amb més de 4 milions d’euros). També contemplarà l’erradicació de qualsevol forma de violència envers les persones trans i la prohibició de teràpies d’aversió o conversió, així com la sanció de cirurgies genitals de les persones intersex no autoritzades o plenament justificades per motius de salut. La llei també proposa incorporar la reparació per la discriminació que les ha privat de drets i recurso.
S’ obrirà un període de consulta pública a principis de 2022 on les protagonistes seran les persones trans* i les entitats que defensen els seus drets. Hi podran participar mitjançant el portal Participa Gencat, trobades i reunions, amb l’objectiu d’identificar les discriminacions i estigmes que pateixen per poder donar les respostes legals necessàries per revertir aquestes situacions.