El 2017, la Comissió Europea proposarà un paquet de mesures legislatives i polítiques relatives al mercat de treball per als pares i mares treballadores i per conciliar millor la vida personal i professional.
L’Informe ha estat aprovat pel Parlament i elaborat per l’eurodiputada del grup dels Verds, Ale Tatjana Zdanoka, aquest document dóna suport a la iniciativa presentada per la Comissió perquè la UE avançi d’una vegada per totes en aquesta àrea, on l’argument de la subsidiarietat ha servit durant massa temps com a obstacle per al reconeixement del principi de la igualtat entre homes i dones.
Ernest Urtasun, eurodiputat Verds/Ale i ponent (a l’ombra) de l’informe ha comentat: “Hem de recordar el paquet proposat és conseqüència de la retirada per part de la Comissió de l’ambiciosa proposta per revisar la Directiva de maternitat, que va estar bloquejada durant més de 6 anys. La Directiva de maternitat és de 1992 i per això creiem que és urgent que la UE adopti mesures legislatives que s’adaptin a la realitat d’avui i que permetin d’una vegada per totes conciliar la vida personal i laboral tant de dones com d’homes sense que això signifiqui una discriminació laboral ni futures desavantatges en el salari, les pensions o el gaudi d’altres drets socials.
Moltes de les mesures de conciliació existents estan encara pensades en els estereotips de gènere i segueixen reforçant els patrons de desigualtat, induint i facilitant a les dones, més que els homes, a deixar la feina per cuidar els seus fills o familiars. A tall d’exemple, el 2015 a Europa només el 10% dels pares van agafar com a mínim un dia de baixa parental, mentre que les dones van agafar el 97% de la baixa disponible per als dos pares. Per aquests estem satisfets que l’informe demani a la Comissió que proposi legislacions sobre la baixa de paternitat, per a la cura i la revisió de la directiva de maternitat.
Ja va sent hora que la UE tingui unes directives, mesures i pràctiques de conciliació que trenquin amb la tradicional divisió sexual de les responsabilitats familiars i de la cura i busquin activament acabar amb les desigualtats i promoure canvis reals en la nostra societat. Com hem esmentat en l’informe, un bon equilibri de la vida laboral i personal porta beneficis per a l’economia i la societat en el seu conjunt, així que esperem i de forma urgent que la Comissió presenti aquestes mesures”