foto @ web Vall Hebrón
El paper de la dona en la ciència, a través de la història, ha estat fonamental en el descobriment de grans troballes en diferents camps com la medicina, la física, la tecnologia… de les quals, avui la humanitat se segueix beneficiant.
Tenim moltes dones que han dedicat tota la seva vida, a la investigació científica. No obstant això, en molts casos, els seus treballs han estat acreditats a homes, en una època on la dona no era valorada ni considerada important dins de la societat.
La bretxa segueix malgrat els grans avenços i èxits de les dones en la història, però la seva presencia en els àmbits científics continua sent menor que les dels homes.
El fenomen de les diferències entre els països pel que fa al percentatge relatiu de científiques i científics esdevé un problema pel que fa als mètodes, l’evolució i les funcions de la ciència. Veiem que la raó que les explica són els estereotips negatius sobre les dones i les expectatives esbiaixades en els àmbits científics.
El dia 1 de març s’ha inaugurat una interessant exposició a l’Hospital de la Vall d’Hebron dedicada a dones científiques catalanes.
Sota el títol Dones Científiques Catalanes 2.0, l’Associació Catalana de Comunicació Científica ha volgut donar una major visibilitat al paper estratègic de les dones científiques del nostre territori, que es preocupen per comunicar la ciència a fi de contribuir a crear i divulgar rols i models femenins, especialment en els àmbits de les ciències i les enginyeries.