Dimecres 24 abril 2024

Dimecres 24 abril 2024

Compartir

Amb trombons i platerets, dones entren a espai masculí del Carnaval d’Oruro

 

 

Un grup de 67 dones van conformar una banda de música que ha aconseguit entrar per primer cop en el conegut Carnaval d’Oruro, de Bolívia. Aquest carnaval, que havia estat fins ara ocupat exclusivament per homes, és “Patrimoni Oral i Intangible de la Humanitat” de la UNESCO. 

  

Què té d’especial aquest fet? Doncs que les bandes de música del Carnaval d’Oruro acompanyen les comparses de dansa, un espectacle que executen 50 mil persones al llarg de cinc quilòmetres i que dura aproximadament 10 hores. Són més de 3.000 músics, basicament homes.

Vanessa Zentero, fundadora de la Banda Instrumental Femenina Candelaria, ens explica que la banda està formada per 67 dones d’entre els 11 i 47 anys. Són estudiants de primària o secundària, estudiants de música, universitàries, llicenciades o doctores. Dones totes elles desitjoses de tocar un instrument a la Verge del Socavón.

La majoria dels grups de ball busquen a les millors bandes per acompanyar el compàs dels seus passos al so de la música durant el carnaval. Per Zenteno no ha estat fàcil accedir-hi, ja que s’ha considerat a les dones com a persones febles i poc hàbils per tocar instruments que demanin força, com el bombo o el trombó.

 

Bandas1

La Banda Instrumental Femenina Candelaria (Foto: Distintas Latitudes)

 

El carnaval

Oruro, a Bolívia, vol dir carnaval. Aquesta ciutat, situada al sud-oest del país i al nord dels llacs salats de Poopó i Uru Uru (del qual pren el seu nom) fou antigament coneguda com a Vila de Sant Felip d’Àustria Reial d’Oruro a causa de les vetes de plata en els turons que circumdaven l’urbs. La ciutat està situada a una altitud de 3,735 metres sobre el nivell del mar i té clima fred.

Segons el Cens Nacional de Bolívia el 2012, Oruro té una població de 264,943 habitants i està envoltada d’importants centres miners que són la seva principal activitat econòmica. A aquesta ciutat es coneix per tenir la representació màxima del carnaval a Bolívia, reconegut per la UNESCO en 2001.

El famós Carnaval d’Oruro realitza un pelegrinatge a la Verge de la Candelaria, més coneguda com la Verge del Socavón, patrona dels que treballen a les mines i la veneren per agrair i demanar que no faltin les riqueses en els esvorancs.

Cada any, més de cinquanta mil persones ballen i toquen música realitzant el recorregut amb danses típiques, com Diablada, Morenada, Llamerada, Caporales, Tinkus, i Cullawadas. Amb fe i devoció, hi ha qui acaba de genolls davant de la imatge de la Mare de Déu com a mostra de respecte i veneració; hi ha qui participa simplement pel gust de fer-ho o per amor al folklore i a les tradicions.

Les bandes

Les bandes de música són un dels components més important en les festes folklòriques bolivianes, principalment en el Carnaval d’Oruro. Aquestes bandes estan compostes per músics instrumentistes diversos, des de trompetes, platerets, tambors, clarinets, bombos, saxofon barítons, flautes i trombons. Els músics porten una indumentària acolorida i uniforme que fa ressaltar la característica particular de cadascuna de les bandes que acompanyen les comparses.

Les bandes històriques es van crear a inicis dels anys cinquanta, com la “Banda Oruro” i la “Banda Ferroviària”. Altres es van fundar en els seixanta, com la “Banda Intercontinental Poopó” la “Banda Espectacular Pagador” i la “Banda 3 de Maig”.

Des de llavors, s’han creat més bandes de música. No obstant això, és important recalcar que la majoria d’elles són i han estat conformades exclusivament per homes. Una de les bandes va ser creada per l’actual president Evo Morales, en la seva juventut. Poques han estat les bandes que han integrat a dones i, en aquests casos, a elles se’ls va assignar instruments com platerets o trompetes, però no així instruments grans o pesats, com el bombo o el trombó.

 

Bandas2

El Festival de Bandas, amb 3.000 intèrprets. (Foto: Distintas Latitudes)

 

Canvis

Tot aquest androcentrisme en les bandes de música ha començat a canviar a partir del sorgiment de la primera Banda Instrumental Femenina Candelaria que va néixer fa un any.

La banda es consolida l’any passat per al mes de març, va assenyalar Vanessa Zenteno Cuizara. En un país com Bolívia, que té un 68% de població que es declara catòlica, i atès que la festa és en honor de la Verge, les integrants del grup també van haver de demanar permís a un sacerdot per cridar Candelaria a la banda integrada cent per cent per dones.

Va explicar que elles toquen diversos instruments considerats tradicionalment masculins en aquest tipus d’agrupacions, com ser clarinet, saxofon, flauta travessera, trompeta, baixos, trombó, platerets, bombo i tambor. A més, la banda s’ha fet tan popular, que Zenteno diàriament ha d’avaluar a dones que volen ser part.

“Nosaltres vam assajar els caps de setmana, ja que no vull que les noies es vegin perjudicades perquè la majoria estudia”, diu.

Malgrat els obstacles i desconfiances per part d’altres bandes i de la mateixa població, la Banda Instrumental Femenina Candelaria, estaran presents al Festival de Bandes i seran part del Carnaval d’Oruro d’aquest any, del 18 al 28 de febrer.

Como són una banda nova, els ingressos econòmics són baixos, “estem cobrant 150 pesos bolivians (22 euros aproximadament) per vegada”, assenyala la fundadora. Les bandes que tenen més trajectòria són les que guanyen més diners, al voltant de 3.000 a 4.000 pesos bolivians (de 430 a 580 euros). La bretxa salarial per raó de gènere està en tots els sectors, aquí és significativa.

 

 

*Article editat del material de Distintas Latitudes

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

“No volem trencar una cultura transmesa durant mil anys”

Paqui Perona, mediadora i activista gitana pels drets del seu poble, és la presidenta de...

Catalunya: ESCA 2017: Les dones tenen comportaments més saludables que els homes però pitjor estat de salut.

La passada setmana l’ESCA va presentar un estudi on va revelar que 3 de cada...

Setmana per la Diversitat Sexual

La Setmana per la Diversitat Sexual del Consell de la Joventut de Barcelona se centra...