Diumenge 26 maig 2024

Diumenge 26 maig 2024

Compartir

Aparició d’una Pachamama a la Romeria de la Fuensanta a Múrcia

 

Crònica de com els romanins i les romeres que acompanyaven a la Verge de la Fuensanta van veure aparèixer, anant a trobar, una estranya figura alçada en un tron per les feministes Bastardas ¿Qué Patxa Mama?

 

Pachamama 3

 

El dia de la Romeria de la Fuensanta, tan estimada en els Regnes de Múrcia, va cridar l’atenció una processó a la Patxa-Mama (Mare Terra). Es deia que les dones que la portaven ho feien per cridar a la reflexió sobre la cura i el respecte a la Patxa, la nostra mare terra, i informaven a gents curioses i que passaven per damunt les mobilitzacions que tindrien lloc la setmana internacional de sensibilització pel canvi climàtic del 20 al 27 de setembre; aconsellaven a més a les persones que pujaven a la muntanya que la deixessin neta i sense escombraries.

Portaven el tron un grup de dones feministes que es feien nomenar Bastardas… Què patxa, mama? Era tal el seu guirigall que en arribar  al carrer Torre de Romo per on passava la romeria, amb la imatge que cridaven Patxa al damunt, les portadores cantaven consignes evocadores: “Si puges a la muntanya… Deixa-la neta!”, “Tingues cura de la terra… l’única que tenim”, “aquesta és la nostra mare… cal tenir-ne cura”.

Era així que algunes persones les miraven indiferents i, d’altres, les més de les gents, amb complicitat. Deien que volien arribar al pont de les vies, lloc emblemàtic de lluita a Múrcia pel soterrament. Allà juglarien una declaració d’intencions per la terra en forma de lletania, però els agutzils, davant el risc que la gent es rebel·lés, les hi van contenir el pas.

D’antuvi, s’havien citat aquestes dones en el local anomenat de la CGT a les 8 del matí. Allà, vestida amb fulles de llimoners, un collaret de petxines i un món en els braços que simbolitza una terra petita i vulnerable, les esperava l’ ídola pagana de la terra. Als seus peus una nina figurava representant la infantesa i uns animals dibuixats sota l’altar, al costat de flors color violeta. Sortiren amb ella al damunt, i les primeres reaccions de les persones en veure-la arribar van ser d’alegria i felicitacions per visibilitzar tan excelsa i natural figura.

Preguntades les portadores per què no van aconseguir el seu objectiu van explicar que hi va haver gent que no va comprendre l’acció, que no va ser en cap moment una acció en contra de les tradicions. Es tractava, deien, d’una acció momentània per poder donar a veure el poble la necessitat de cures que necessita la mare nostra naturalesa.

Finalment, les portadores amb ferma satisfacció, es van retirar amb la seva Patxa Mama, i el regust en l’aire que la Mare terra havia estat novament ignorada.

 

 

Pachamama 2

Lletanies de la Pachamama

Les selves amazòniques
No les cremarem
ELS MARS I OCEANS
No els explotarem.
LES GRANS MUNTANYES
No les escalarem
ELS ENVASOS DE PLASTIC
No els farem servir
ELS CELS BLAUS
No els contaminarem.
ELS BOSCOS NATURALS
No els talarem

 

Pachamama 4

TOTES LES ESPÈCIES ANIMALS
les protegirem
ALIMENTS BIOLÒGICS
els consumirem
VIATJAR EN AVIÓ
Ens ho pensarem
TOTES LES ARMES
les destruirem.
ELS SISTEMES explotadors
els aniquilarem.

 

*Bastardas… Què Patxa Mama? És un grup nòmada i temporal de Feministes Autònomes de Múrcia, unides pels feminismes de la perifèria

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Estat Espanyol: Circula el dossier del Congrés d’Economia Feminista / La Independent / Notícies Gènere

Totes les aportacions reflexions i compromisos assolits al Congrés d 8217 Economia Feminista realitzat a...

Liliana Hendel: “El patriarcat, per sostenir-se, necessita mentir”

La psicòloga i periodista argentina Liliana Hendel coneguda a la seva terra com 8220...

Estat espanyol – Catalunya: pobresa energètica en xifres / La Independent / Notícies gènere

En un context de crisi econòmica on cada vegada pugen els serveis energètics i on...