Redacció SemMexico
Durant el 2023, es van registrar una mitjana de 532 atrocitats cada mes, un 19% més que les registrades el 2021. Informe presentat mentre s’analitzen els drets humans des de l’ONU.El 2023 es van assassinar més de tres dones al dia amb crueltat extrema i es va mantenir la tortura en 1.789 casos. Es van reportar 60 casos d’esclavitud i tràfic de persones.
Segons l’organització Causa en Comú, en informació difosa aquest matí, les tres atrocitats més registrades al país durant el 2023 van ser: tortura, amb almenys 1.789 casos; assassinats de dones amb crueltat extrema, amb almenys 935 casos; i mutilació, esquarterament i destrucció de cadàvers, amb almenys 645 casos.
Les deu entitats amb més atrocitats van ser: Baixa Califòrnia, Guanajuato, Chihuahua, Guerrero, Morelos, Jalisco, Puebla, Veracruz, Michoacán i Zacatecas.
En l’últim informe de l’estudi “Galeria del terror: atrocitats i esdeveniments d’alt impacte registrats als mitjans periodístics”, Causa en Comú va revelar que, durant el 2023, es van cometre al país almenys 6.378 crims de violència extrema que poden ser classificats com a atrocitats.
A efectes de l’estudi, es defineix “atrocitat” com l’ús intencional de la força física per causar mort, laceració o maltractament extrem; per provocar la mort d’un gran nombre de persones; per causar la mort de persones vulnerables o d’interès polític, o per provocar terror.
Entre les troballes de l’estudi destaca que:
Durant el 2023, es van registrar una mitjana de 532 atrocitats al mes, és a dir, 17 atrocitats al dia.
Es van registrar almenys 1.789 casos de tortura; 645 casos de mutilació, esquarterament i destrucció de cadàvers; i almenys 447 massacres.
L’assassinat de dones amb crueltat extrema és la segona atrocitat més registrada al país (després de la tortura), amb almenys 935 casos, una mitjana de 18 casos per setmana. Així mateix, es van acumular almenys 266 assassinats de nenes, nens i adolescents; una mitjana de 22 casos al mes.
Es van sumar 487 actes violents contra les autoritats, 451 casos de violacions agreujades i el descobriment de 297 fosses clandestines. En comparació amb el 2021, es va observar un increment aproximat del 19%, passant de 5.334 a 6.378 esdeveniments. Respecte al 2022, l’increment va ser aproximadament del 3%, passant de 6.217 a 6.378.
Els registres d’atrocitats abasten tot el país; tanmateix, les deu entitats on van ocórrer més atrocitats durant el 2023 van ser: Baixa Califòrnia, Guanajuato, Chihuahua, Guerrero, Morelos, Jalisco, Puebla, Veracruz, Michoacán i Zacatecas.
Algunes propostes:
Són imprescindibles les aproximacions sociològiques que transcendeixin els enfocaments merament policials i permetin la comprensió de les realitats locals.
És evident que l’acumulació de violències i atrocitats reflecteix patologies greus que representen un repte social majúscul. Als enfocaments policials i sociològics, s’han d’afegir enfocaments psicològics. Per això, contràriament al desmantellament actual de les estructures i programes del sector salut, aquests
s’han de reforçar i incloure, de manera prioritària, l’atenció psicològica especialitzada a escala nacional.
Dotar de pressupost, mitjans tècnics i humans a la Comissió Executiva d’Atenció a Víctimes i a la Comissió Nacional de Recerca, per tal de garantir serveis essencials i atenció jurídica i econòmica a les víctimes d’atrocitats i als seus familiars.
És necessari finançar projectes que ajudin a documentar, visibilitzar i explicar les violències que es cometen al país amb l’objectiu de generar propostes que previnguin i abordin la greu situació de criminalitat que travessa el país. Generar aliances estratègiques amb organitzacions de la societat civil, iniciativa privada i governs per col·laborar en la construcció de programes i projectes de seguretat, de prevenció i socials, que responguin a les realitats de cada comunitat i regió del país.