Segons l’estudi-investigació de l’Agència de Drets Fonamentals (FRA) de la UE, el 33% de les dones europees i el 22 % de les dones de l’Estat espanyol pateixen violència de gènere.
Segons aquests estudi fet als 28 païssos membres de la UE, realitzat a partir de 42.000 enquestes en forma d’entrevista, que s’ha donat a conèixer a Brusel.les sota el títol “Cada dia i a tot arreu”, 62 milions de dones han rebut algún tipus d’agressió.
Segons el director de l’Agència FRA, Morten Kjareum: “aquestes dades no poden ser ignorades. El sondeig revela que la violencia física, sexual i psicológica contra les dones suposa una gran violació dels drets humans a tota la UE”.
Les declaracions de les enquestades (42.000, de les quals 600 a l’Estat espanyol) serveixen per treure a la superficie l’extensió de la violencia a casa, els espais públics i on line.
El resultat de l’enquesta revela la necessitat de no solament propiciar noves lleis sino la creació d’un clima general en què hi estiguin implicats des de la policía fins els serveis de sanitat. Algunes de les dades incloses en aquest estudi són noves ja que es refereixen al ciber assetjament on les joves en són les principals afectades. Un altre aspecte nou a tenir en compte són les dades que afecten dins del món laboral a les directives d’empreses ja que s’ha constatat i així es fa notar especialmente als sindicats i als empresaris que un 75% de dones de l’alta direcció d’empreses han patit assetjament sexual.
Però aquest estudi també remarca que les dones que tenen contractes precaris o irregulars son les més susceptibles de patir agressions sexuals.
En algunsdelsresultats de l’enquesta els mapes que mostren els percentatges remarquen significatives diferències per països. Així assenyalen que en els països escandinaus hi han més dones que han manifestat haver patit violència per part dels seus companys. I per contrast en elspaïsos del sud i de l’est, com Espanya, Portugal, Grècia o Polònia els percentatges són més baixos. El cas de Suècia és important a l’hora de poder explicar les diferències que hi ha entre països. Suècia mostra uns alts índex de violència física i sexual (28%) en contrast amb el 13% d’Holanda. I no és perquè Suècia sigui un país més violent o hi hagi més violència sinó perquè les sueques tenen molta més consciència de què són i què representen els actes violents i compten, es clar, amb més protecció de l’Estat sabent a més a més que l’agressor será perseguit.
Per això, Sami Nevala una de les reponsables del FRA, ha assenyalat que a l’hora d’establir balanços s’ha de tenir molt en compte la igualtat de gènere especificant que quan més igualitàri és un país, més es parla de la violència exercida contra les dones. De fet, i segons la coordinadora del Lobby Europeu de Dones, és molt probable que en els llocs on les dones no están acostumades a aquests tipus d’enquestes i on no es parla de la problemática, es puguin assenyalar menys casos. No deixa, però, de ser sorprenent que en aquells països que se suposa més avançats les xifres aconsegueixin percentatges més alts. La portaveu del FRA, Blanca Tapia, va sentenciar: “les dones no están segures ni a casa ni en el treball”.
L’enquesta ara feta pública respon a una petició del ParlamentEuropeu i de la Presidència espanyola del Consell que van sol.licitar dades sobre violencia contra les dones l’any 2010. Una enquesta que no ha deixat ni ha de deixar indiferent a ningú.