Les diputades augmenten la seva representació a un 10,5% enfront del 8,5% del 2008
Les dones de Ghana han aconseguit pujar uns esglaons el llistó de la seva representació en el nou Parlament que sorgirà de les eleccions celebrades el passat 7 de desembre, en passar de 19 diputades (8,5%) dels 230 en la legislatura de 2008, a 29 representants (10,5%) dels 275 diputats sortits d’aquests comicis de 2012.
Anunci d’una de les 133 candidates en un àrbre d’Accra
Només les dues formacions polítiques majoritàries a Ghana, el guanyador partit Congrés Nacional Democràtic (NDC per les seves sigles en anglès) i l’opositor Nou Partit Patriòtic (NPP, també en anglès) han aconseguit col· locar les seves diputades al Parlament.
En aquestes eleccions, el triomfador partit NDC ha augmentat de 5 a 14 les seves diputades, però les cinc anteriors no són les mateixes persones, perquè el Congrés Nacional Democràtic (NDC) va realitzar primàries internes i tres de les anteriors parlamentàries no van ser seleccionades en les seves circumscripcions. L’opositor NPP només ha guanyat una nova diputada i ha passat de 14 a 15 legisladores.
L’escollit president de Ghana en les eleccions de 2012
Els resultats totals han estat molt ajustats i discutits per l’oposició la setmana posterior a les votacions, però s’ha confirmat el guanyador, l’actual president interí John Dramani Mahama, responsabilitat interina que va assumir des de la vicepresidència, després de la mort l’agost d’aquest any, de l’anterior president John Evans Atta Mills.
Les al·legacions dels polítics del partit perdedor NPP no han tingut el suport de la societat civil, que ha demostrat en diferents escenaris que vol seguir mantenint l’estabilitat social que ha situat a Ghana fora dels conflictes regionals de l’Àfrica Occidental.
Els noticiaris locals recollien en els seus informatius, les declaracions d’alguns col·lectius d’artistes i organitzacions culturals, que van expressar oberta i públicament el seu desig de continuar gaudint de la pau política i social com fins ara. Fins i tot, algunes empresàries han manifestat a La Independent aquest mateix desig de viure en pau i concentrar-se en el desenvolupament del país.
El panafricanista Kwame Nkruma va ser l’impulsor de l’alliberament de Ghana, el primer país anglòfon a independitzar de Gran Bretanya l’any 1957, tres anys abans de la primera onada independentista dels anys 60, la de les metròpolis britànica i francesa.
L’últim cens de 2010 xifrava en 25 milions la població de Ghana (51,4% dones), un país amb un elevat nombre de persones joves, que s’urbanitza i modernitza ràpidament i se situa en les ciutats més que en les zones rurals. Segons assenyalava el corresponsal de la revista Jeune Afrique hi ha 1,6 milions de persones que utilitzen Facebook i altres 100.000 estan inscrites a Twiter.
Petit resultat per a 133 candidates
Dues organitzacions de dones d’aquest país, el WiLDAF Ghana (Dones pel Dret i el Desenvolupament d’Àfrica) i l’Ark Foundation han enviat missatges de felicitació a les diputades elegides afirmant que “la vostra victòria és una victòria de totes les dones de Ghana’ però, alhora, les hi han recordat que, tot i augmentar el percentatge respecte als anteriors comicis del 2008, 29 escons sobre 133 dones que optaven a l’elecció, en diferents formacions polítiques, és un èxit mínim.
Les directores del ‘Programa sobre Governança “del WiLDAF assenyalaven en un escrit al diari Daily Graphic que el nou percentatge aconseguit no canviava en gairebé res l’abast de la representació de les dones en l’àmbit nacional i indicava a les diputades que ‘no oblidessin que elles representen al 51,4% de la població ‘del país.
En la mateixa declaració, aquestes responsables del WiLDA observaven però varies coses: a) que s’ha demostrat que ‘és possible augmentar el nombre d’escons’ femenins; b) que ‘es va perdent la idea que la política és una feina només d’homes’ i, finalment, recorden a les diputades que elles són ara el model per a les joves i les dones que aspiren a posicions de lideratge’.
WiLDAF recorda així mateix a les noves legisladores, que tinguin en compte les organitzacions que lluiten pels drets de les dones, que demostrin ‘el seu compromís amb la igualtat de gènere i l’apoderament de les dones’, que les discussions al Parlament es facin des d’aquesta perspectiva ‘de gènere i, sobretot, que ‘no es deixin intimidar pels homes, ni pel seu llenguatge’.
Tant les directives de WiLDAF Ghana com Ark Foundation, així com el Grup de Joves per la Pau (Young Women for Peace Group) i altres organitzacions pels drets de les dones han manifestat que esperen que el nou govern inclogui més dones en els llocs de responsabilitat i lideratge.
La ràdio Arc de Sant Martí agraïnt a la població les elecciones pacífiques
Endarrerides en l’estadística interparlamentària mundial
Ghana ocupava, fins aquestes eleccions, el lloc 126 dels 190 països inclosos en les estadístiques mundials de la Unió Interparlamentària, la llista l’encapçalen les dones ruandeses amb un 56,3% de diputades al seu país. El segon país classificat és Andorra (50%), el tercer és Cuba (45,26%), el segueix Suècia (44,7%) i tanca les cinc primeres posicions l’illa africana de Seychelles (43,8%).
Altres països africans vénen a continuació i en posicions importants: Senegal amb un 42,7% de dones parlamentàries, ocupa el lloc 6, abans de Finlàndia (42,5%), que és el setè, i el que segueix Sud-àfrica amb 42,7% de diputades en el vuitè. Moçambic ocupa el lloc número 12 (39,2% parlamentàries), immediatament després de Noruega (39,6%) que se situa en l’11. L’Estat espanyol es troba en el lloc número 20 amb un 36% de dones al Congrés dels Diputats de Madrid.
Damunt la publicitat, anunci institucional invitant a votar en pau per Ghana