La presidenta de l’Institut Català de les Dones va valorar positivament el treball del Gabinet d’anàlisi dels casos d’homicidi per violència masclista a Catalunya
Montserrat Gatell presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), va presidir el passat 23 de juliol la reunió de la Comissió Nacional i valoro positivament la tasca desenvolupada des del mes de febrer pel Gabinet d’anàlisi dels casos d’homicidi per violència masclista, segons va dir facilita “un espai d’anàlisi integral i profund de la informació que es desprèn de l’ús de la xarxa de recursos en els casos on la violència masclista es mostra més extrema”.
Gatell va presentar davant la Comissió l’informe elaborat pel Gabinet sobre l’ús realitzat per les set dones assassinades per violència masclista el mes de gener i el seu entorn de la xarxa de serveis del Govern i els ens locals. Aquest informe conclou que totes elles tenien recursos especialitzats a l’abast per fer front a la situació de violència, però no els van utilitzar.
La Comissió està formada per una seixantena organismes de la Generalitat i institucions, organitzacions socials i professionals, i és el màxim òrgan de coordinació institucional en aquest àmbit.
El Gabinet, constituït el febrer d’aquest any, recull i analitza les dades en les hores posteriors a un homicidi, i manté reunions periòdiques per trobar les claus d’aquests fets. Està format per representants dels departaments de Benestar Social i Família, Justícia, Educació, Salut i Interior i consta dels següents 5 grups de treball:
– Grup de treball per a l’abordatge de la violència en l’àmbit laboral
– Grup de treball per a l’abordatge de la violència sexual
– Grup de treball de seguiment tècnic integral per a una intervenció coordinada contra la violència masclista
– Grup de treball per a l’abordatge de situacions de trànsit amb fins d’explotació sexual
– Grup de treball per a l’abordatge de la mutilació genital femenina.
Les campanyes de divulgació incloses en el programa de prevenció de relacions abusives “Estimar no fa mal. Viu un amor lliure de violència”, que es dirigeix ??a la població d’entre 10 i 19 anys, així com a professionals que tenen interacció amb aquest grup de població, ja pares i mares d’adolescents, s’inclouen en el Programa d’Intervenció Integral contra la violència masclista 2012-2015 i compta amb la col · laboració de l’Institut Català de les Dones i la Direcció General de Joventut, del Departament de Benestar Social i Família, i els Departaments d’Ensenyament, Salut, Interior i Justícia.
la Línia d’atenció a les dones en situació de violència masclista, continua rebent trucades al 900900120, també ho estan la Xarxa de Serveis d’informació i atenció a les dones (SIAD) i els Serveis d’intervenció especialitzada per a dones en situació de violència masclista i els seus fills i filles (SIE). La divulgació de la Línia 900900120 suposa, entre altres actuacions, la distribució de 60 mil cartells i 60 mil adhesius per tot el territori.