Dilluns 22 abril 2024

Dilluns 22 abril 2024

Compartir

Nota de premsa : II edició del premi “Mediosysida” per a joves periodistes

30 anys de VIH en els mitjans de comunicació 

La Xarxa Comunitària sobre el VIH / sida de l’Estat espanyol (REDVIH) convoca el “II Premi Mediosysida per a Joves Periodistes”, amb l’objectiu de reconèixer i impulsar les bones pràctiques professionals de les i els periodistes menors de 35 anys la tasca contribueixi a millorar la imatge social del VIH en els mitjans de comunicació a Espanya.  

El llançament de la segona edició del premi coincideix amb la publicació de la primera nota periodística sobre VIH fa 30 anys, el 5 de juny de 1981. L’article va aparèixer al diari nord-americà Los Angeles Times, sota el titular: “S’estudien casos de pneumònia en homes gai”. Han passat tres dècades des d’aleshores i els mitjans de comunicació han experimentat una evolució en el tractament de la informació sobre el VIH. La manca d’informació de l’inici de la pandèmia ha donat pas a una informació cada vegada més rigorosa però que segueix arrossegant, en algunes ocasions, els prejudicis, l’estigma i la discriminació o la simplificació que un dia van caracteritzar la informació sobre el VIH.  


“Conscients que encara avui es segueix detectant terminologia incorrecta, prejudicis i discriminació cap a les persones amb VIH en algunes informacions periodístiques, el projecte Mediosysida treballa per canviar la imatge social del VIH juntament amb periodistes i ONG amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones “, comenta Maria Urrero, coordinadora del projecte, que afegeix que” amb el premi per a joves periodistes, Mediosysida vol fomentar i reconèixer les bones pràctiques periodístiques en aquest àmbit “. A més, explica, “cada vegada més professionals de la informació se sumen a aquesta iniciativa i fan un tractament periodístic amb menys prejudicis cap a les persones amb VIH”. 

Isabel F. Lantigua, guanyadora de la primera edició del Premi, explica que per a ella, “més que un reconeixement personal-que també, i fa molta il.lusió-, el veig com un reconeixement a totes aquelles persones afectades pel VIH que accedeixen a explicar la seva història i contribueixen així a posar-li cara a la Sida i normalitzar la malaltia “. I continua,” sense elles, sense els seus testimonis, que són els que veritablement arriben a la gent, els mitjans poc podríem fer “. Isabel, redactora d’El Mundo, va obtenir el premi Mediosysida per la seva peça “El canvi físic, principal temor de les dones amb VIH” l’any passat. 

Dotat amb 1.000 €, aquest guardó busca impulsar el jove periodisme sobre VIH que tingui en compte aspectes com l’ús d’un llenguatge correcte i no discriminatori, la pluralitat de punts de vista i de fonts, la capacitat de reflexió i l’enfocament de gènere. Les peces a concurs poden versar sobre qualsevol tema del VIH (prevenció, atenció i tractaments, situació social, drets humans, feminització de l’epidèmia, estigma i discriminació, problemàtica laboral, visibilitat de les persones amb VIH, cooperació internacional, etc.).

La segona edició d’aquest guardó pioner a Espanya, que compta amb el suport de periodistes especialitzats en VIH, activistes, integrants de l’àmbit universitari, el Pla Nacional sobre la Sida, l’Ajuntament de Barcelona i entitats privades com Gilead i MSD, distingirà la millor peça sobre VIH que hagi estat publicada en un diari o revista impresa o digital, o bé difosa per una ràdio o televisió de l’Estat espanyol durant 2010, i que tingui com a destinataris el públic en general. 

CARACTERÍSTIQUES DEL PREMI:

La data límit de presentació de candidatures és el 2011.09.08.

Es premiarà al millor treball publicat o emès, entre l’1 de gener i el 31 de desembre de 2010, a través de la ràdio, la televisió o la premsa impresa o digital d’un mitjà de l’Estat espanyol. 

Cada concursant podrà enviar un màxim de tres peces en qualsevol de les llengües de l’Estat espanyol (català, gallec, valencià, euskera-amb traducció al castellà). 

En el cas de peces d’elaboració col.lectiva, podran participar aquelles en què, com a mínim, el 50% dels / les autors són menors de 35 anys quan es va elaborar el material periodístic. 

Les persones participants han d’emplenar el formulari que es troba a la pàgina web: www.mediosysida.org / premi / index.html 

És possible proposar peces d’altres autors per al concurs, prèvia informació i autorització de l’autor del treball. La fórmula per participar serà contactant amb Mediosysida per realitzar la proposta, sent l’autor de la peça l’últim responsable de la formalització del formulari. 

Es concedirà un únic premi entre totes les candidatures, dotat amb 1.000 € i un reconeixement. 

La decisió del jurat es farà pública el 17 d’octubre a la web de Mediosysida. 

El jurat està compost per 1 membre de l’àmbit associatiu, 3 periodistes de prestigi i 1 membre de l’acadèmia universitària. 

BASES I FORMULARI D’INSCRIPCIÓ: http://www.mediosysida.org/premio/index.html 

Aquest premi compta amb el suport de

Mediosysida està subvencionat per: Ministeri de Sanitat i Política Social – Pla Nacional de la Sida, Ajuntament de Barcelona i MSD 

Què és Mediosysida.org? Un centre de recursos mediàtics i un punt de trobada en línia per a ONG i professionals de la informació a l’Estat espanyol. És un projecte de la Red2002 (www.red2002.org.es), creada el 2002 a Barcelona durant la celebració en aquesta ciutat de la XIV Conferència Internacional de la Sida.

Si ets periodista: Mediosysida et facilita de manera ràpida diversitat de fonts d’informació, especialistes i documentació per elaborar material escrit, visual o online sobre temàtiques vinculades amb el VIH / sida.

Si ets ONG: Mediosysida és una eina divulgativa dels vostres missatges, activitats i reivindicacions i també us dóna suport en la creació i difusió de notes i convocatòries de premsa entre els “mass media” a través de la nostra web i d’una àmplia la base de dades de mitjans de comunicació de l’Estat espanyol. Així mateix, ofereix tallers de formació en estratègies de comunicació als i les integrants de les associacions comunitàries.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

prostitucio

Dret a no ser Prostituida

 La Independent reprodueix un escrit de la Plataforma Catalana pel Dret a no ser Prostituides...

Barcelona: 25 D’ABRIL, presentació pública a Barcelona de #ALERTA FEMINISTA / La Independent / Notícies gènere

  Un món just mai no s’esdevindrà sense una transformació feminista, dieun des d’#ALERTA FEMINISTA...

Maria Àngels Viladot

Feminisme i transsexualitat

    OPINIÓ Les accions de reconeixement de les persones transsexuals no ha de significar...