Dijous 07 novembre 2024

Dijous 07 novembre 2024

Compartir

Si l’equitat de gènere entra a l’ONU, se ‘n van els mèrits?

 

Foto:@Jean-Marc Ferré/UN Photo.*

Ara, davant el fet que l’apoderament de gènere cobra impuls, tant dins com fora de l’ONU, el secretari general, António Guterres, anunciarà en breu una nova proposta per millorar la política de recursos humans per tal d’aconseguir més diversitat de gènere i geogràfica dins de la Secretaria.

Quan va nomenar a Michelle Bachelet com a alta comissionada de Drets Humans al setembre, també va nomenar a una nova ombudsman. Amb els últims dos nomenaments, la relació de gènere va quedar en 24 dones i 22 homes en el Grup d’Alta Gerència, potser per primera vegada en els 73 anys d’història del fòrum mundial. Però la seva última proposta de reformar els estatuts per promoure l’equitat de gènere va motivar protestes de la Federació de Funcionaris Internacionals, amb seu a Ginebra.

Ian Richards, president del Comitè Coordinador del Sindicat i Associacions de Funcionaris Públics Internacionals del Sistema de l’ONU (CCISUA, en anglès), que representa 60.000 funcionaris, va dir a IPS que el sindicat no està d’acord amb reduir les normes perquè la paritat a l’ONU sigui un factor que determini qui es va quan hi ha retallades. “Les normes actuals fixen un ordre de retenció basat en el tipus de contracte amb la deguda consideració del temps de servei, el rendiment i la integritat, pràctiques estàndards per a la majoria de les organitzacions en altres llocs”, va explicar. Això s’implementa mitjançant un sistema de punts subscrit pel secretari general i els sindicats, i té una acceptació relativament bona entre el personal.

Però “les autoritats proposen ara escombrar això perquè el gènere es torni un factor determinant sense importar el rendiment de la o el treballador, la competència, la integritat, el temps de servei, entre d’altres”, va afegir Richards.

I “el mèrit va abandonar l’edifici fa anys”, va observar Guy Candusso, exvicepresident del sindicat en diàleg amb IPS. “El més important és que els funcionaris mai han de retre comptes per les seves decisions, especialment en termes de personal”, ha apuntat Candusso, que va treballar molts anys a l’ONU i ara està jubilat.

Quan Guterres va assumir, al gener de 2017, li va donar gran prioritat a l’equitat de gènere. La reforma de la gestió ha d’assegurar “que aconseguim la igualtat de gènere més d’hora que tard”, va assenyalar. L’objectiu inicial d’aconseguir una representació equitativa entre dones i homes en el personal de l’ONU s’havia fixat per a l’any 2000. “Estem lluny de l’objectiu. Prometo respectar l’equitat de gènere des del començament en totes les meves designacions al Grup d’Alta Gerència i en les Juntes d’Executius”, ha apuntat.

Per a fins del seu mandat, va prometre que l’ONU ha d’aconseguir la igualtat de gènere a nivell de secretaris generals adjunts i subsecretaris generals, inclosos representants especials i enviats especials. “Necessitem un full de ruta clar amb referències i cronogrames per aconseguir la igualtat en tot el sistema, molt abans del termini de 2030”, ha precisat.

La situació és bastant seriosa perquè actualment hi ha molta reestructuració: en el Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament, a l’Oficina de Coordinació d’Assumptes Humanitaris, en les missions de pau, al Departament d’Afers Econòmics i Socials, i tots es veuran afectats.

A banda d’això, si el personal desitja aspirar a altres llocs a l’ONU per evitar quedar al carrer, trobaran les mateixes barreres de gènere. “Tots volem una força de treball diversa, fins i tot geogràficament, i que no siguin paraules buides. Però les mesures proposades són perilloses. L’equip de gènere sembla haver-se deixat portar a costa del personal i les seves famílies “, ha opinat.

És el mateix personal que arrisca la seva vida en els llocs més perillosos del món on opera l’organització, ha apuntat Richards. “Els funcionaris són mers nombres en un càlcul polític”, es va lamentar. Richards va assenyalar que els estats membres encara no són conscients d’això, però li va arribant. “Podran adonar-se que contravé l’article 8 de la Carta de l’ONU, que assenyala que no han de quedar exclosos d’un treball a l’ONU pel seu gènere”, va explicar.

Mentra, el sindicat va demanar una reunió d’emergència amb el comitè de gestió de personal, ja que el preocupa els llocs de treball, de manera que seguiran el tema de prop, ha indicat.
L’Equip de Treball d’Equitat de Gènere, integrat per funcionaris de més de 30 entitats de l’ONU, es va dividir en subgrups concentrats a: Dades, definició d’objectius, creació de definicions comuns del que es mesura, responsabilitat, Mesures especials, Càrrecs alt, Paràmetres de missió, Ambients propicis, Cultura organitzaciónal, Salaris, polítiques vinculades a l’ambient laboral.

Mentrastant, un diplomàtic asiàtic, que controla la Comissió Consultiva d’Afers Administratius i de Pressupost, va dir a IPS que si bé Guterres pot estar fent el correcte, podria haver-hi una agenda oculta a llarg termini, segons rumors en els passadissos de l’ONU. “Fins on jo sé, no ho pressiona cap estat membre pel que fa a la seva proposta de gènere de llarg abast. Potser és per iniciativa pròpia per prevenir possibles desafiaments al seu segon mandat per part d’una dona “, va afegir. A més, l’ingrés de Guterres a l’ONU coincideix amb l’augment en l’edat de jubilació als 65 anys. I amb poc personal a punt de retirar-se, l’única manera de complir els seus objectius en matèria de gènere és fer gent, va observar el diplomàtic.

*La expresidenta chilena, Michelle Bachelet, ha sido nominada como la próxima Alta Comisionada para los Derechos Humanos de la ONU. Crédito: Jean-Marc Ferré/UN Photo.

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

eulalia29abril2009

Anacronisme

Eulàlia Lledó fotografiada per Maria Roig Article publicat al Huffingtonpost “La prova que Déu existeix...

Benestar Social i Família crea nous materials de prevenció de relacions abusives entre adolescents i joves dins el programa “Estimar no fa mal”

Nota de Premsa de L’Institut Català de les Dones Els materials ajuden a noies i...

Catalunya: Masclisme “collonut” a la revista oficial del Barça / La Independet / Notícies gènere

Hi ha un desagradable exemple del treball que no es fa per combatre la violència...