Des del dimecres dia 6 fins al diumenge dia 10, s’ha organitzat la “Setmana de la Dona” al Passeig de Sant Joan de Dalt de Barcelona. Dintre d’aquesta setmana se ha realitzat el primer “Congrés de la Dona Emprenedora” al Palau Macaya- Fundació ‘la Caixa’, del Passeig Sant Joan. Segons Alejandra Romano, la presidenta “La intenció ha estat i és, dinamitzar mitjançant la cultura, el turisme, l’esport, l’artesania i la moda, el comerç de proximitat.
I sobre tot promoure a les dones emprenedores tot reivindicant el nou paper de la Dona en el Segle XXI, coincidint amb el 8 de Març , Dia Internacional de la Dona Treballadora”. A més, i segon Miquel Bestratén, vicepresident d’aquest Eix Comercial, que porta tres messos de vida: “Vam fer un estudi previ i hem averigüat que les dones arriben a ser titulars gairebé del 80 % dels negocis existents al barri”.
Romano, també va comentar a la inauguració, que malgrat ser la primera vegada que fan aquest esdeveniment estaven molt contentes dels resultats. “Hem rebut més felicitacions i suport que negatives. Aquest tipus de projectes fets amb cor, il·lusió i esforç, han de ser recolzats donant-li una oportunitat des del principi sense dubtes, ni prejudicis, en els temps que corren necessitem gent proactiva i amb ganes de passar a l’acció i ajudar els altres. Gent del barri ens preguntava, que si el cap de setmana que ve tornàvem a fer alguna cosa semblant? i la majoria dels comerciants estan molt contents amb l’experiència: Cal aconseguir entre tots que el Passeig Sant Joan revisqui!”
El paper de les dones a l’emprenedoria
Després de la inauguració a càrrec de Maria Rosa Pons, Regidoria de Dona i Drets Civils de l’Ajuntament de Barcelona, secretària del Consell de Dones Municipal, es van succeir ponències molt interessants, malgrat que l’assistència al nou congrés va ser molt reduïda, en haver-hi hagut molt poca informació prèvia sobre la convocatòria.
Maite Fandos, i els consellers del Districte de Gracia, i la presidenta de l’Eix de l’emprenedoria social i del seu impacte social i econòmic va parlar Maravillas Rojo, de la “Direcció General d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom de la Generalitat de Catalunya” i Francesc Ventura, de l’Obra social “la Caixa” va donar exemples d’empreses amb èxit com “Moltacte”, un outlet on els treballadors conviuen amb alguna discapacitat, o la “Fundació Ana Bella”, de dones víctimes de violència de gènere; entre d’altres. Ventura va destacar que la meitat dels projectes de la seva entitat els porten a terme dones emprenedores. Per part de “Barcelona Activa” va intervenir Maria José Blanco sobre la dona i la creació d’empreses, i encara que va elogiar com a responsable de la consolidació de comerços: “el paper de les dones al desenvolupar el comerç de proximitat, que assumeixen riscs i tiren endavant”, també va advertir que “és un problema pel futur el que tan sols un 3% de las iniciatives d’emprenedoria de les dones siguin de tipus tecnològic”.
Sobre la reinserció de les dones va explicar la presidenta de la “Fundació ARED”, Maria Teresa Rodríguez el seu cas personal amb les dones del centre penitenciari de “Wad Ras”, de Barcelona. Treballant amb dones que van estar privades de llibertat de 30 països diferents. S’ha acompanyat a moltes d’elles a integrar-se a una vida laboral.
“Dona, Família i Empresa Familiar” era el títol de la ponència de la Pilar Saldaña, responsable de la “Associació Catalana de l’Empresa Familiar”. Segons ella, cal que els homes també siguin proactius a nivell familiar. “Se segueix mantenint-se tan a nivell públic com privat, la idea que la família és un assumpte que incumbeix únicament i exclusivament a la dona. Mentre a les empreses familiars les dones directives exerceixen rols molt diferents, com a professionals, administradores, conselleres, relacions públiques o com a imatge pública de la marca, a la família també se segueixen ocupant de gairebé tot, com a mares, esposes, psicòlogues i mediadores en els conflictes familiars”.
Sobre la auto-ocupació va parlar Cristina Ramos, del programa “Reempresa”, donant idees e informació molt útil així com Natalia Kim de l’”Instituto del Autoempleo” tot parlant de les noves oportunitats i modalitats d’autoocupació.
Sobre d’altres dificultats, però en aquest cas físiques o mentals, parlaren Maria Jose García, de l’ “Institut Municipal de Persones amb Discapacitat”, i lDolors García d’ “Inserta-ONCE”, explicant com s’ha aconseguit que un gran nombre de persones estiguin avui treballant gràcies als seus programes d’inserció laboral.
Seguidament va intervenir Haidé Garriga, del “Consell del Esport Escolar de Barcelona”, amb el tema de dones i esports i, el toc internacional el va posar Andrew Funk de “IDaccion” assegurant que encara vivint en un món d’homes que ha de canviar ja, perquè on es necessiten les dones, és a el llocs de direcció de la societat”. I així ho a escrit a “It’s a Man’s World”
Més informació i programa complert