L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) que depèn del Ministeri de Sanitat, va recomanar fa uns dies a les dones amb implants defectuosos de la signatura Poly Implants Prothèses (PIP) la seva retirada preventiva sense caràcter d’urgència.
La informació disponible, assegura que no s’han observat majors riscos sanitaris diferents als d’altres marques, però, les PIP presenten major taxa de ruptures.
El comitè científic que estudia a la Unió Europea el frau sanitari que ha afectat més dones en el món, ha dit que, tot i que el gel de silicona industrial utilitzat en les pròtesis no és tòxic, si que pot provocar des de dolor, fins inflamació dels ganglis limfàtics o infeccions, si l’implant es trenca.
Les pròtesis es van deixar de comercialitzar el 2010, quan el govern francès va descobrir que les PIP no complien amb els estàndards de qualitat i va recomanar a les dones franceses la seva retirada.
A l’Estat espanyol, El Centre Nacional d’Epidemiologia de l’ Instituto de Salud Carlos III, va fer un seguiment durant 18 mesos a 3.000 dones amb implants PIP, l’estudi va donar com resultat que: ” les pròtesis tenien absència de riscos sanitaris superiors per a les portadores de les PIP en relació amb altres marques”, i va concloure que la major taxa de ruptures, es dóna als 10 anys de la seva implantació, aconsellant que es retirin, a causa que el risc d’extreure un implant sencer, és menor que quan està trencat.
Basats en aquest estudi, Sanitat exhorta les portadores a contactar amb el seu cirurgià per sotmetre’s a una revisió de les seves pròtesis i comprovar el seu estat, i aconsella que l’examen ha d’incloure control ecogràfic i d’existir un resultat concloent, la pacient ha de realitzar una ressonància magnètica.
L’AEMPS suggereix que en cas de sospita de trencament de pròtesis, s’ha de procedir a la explantació, i indica que encara que no hi hagi simptomatologia clínica, ni s’hagi detectat deteriorament de les pròtesis, s’ha de planificar la seva retirada com una mesura preventiva, puntualitza que són els cirurgians els que han de valorar el cas particular de les pacients.
El Ministeri de Sanitat també ha contactat amb la Federación de Clínicas Privadas perquè ofereixin seguiment i tractament als seus pacients d’acord a les noves recomanacions, també recomana a aquelles persones que no puguin contactar amb el cirurgià o la clínica on van ser operades que acudeixin a les consultes o serveis de referència establerts per les comunitats autònomes per facilitar la valoració del seu cas.
Per la seva banda, la Societat Espanyola de Cirurgia Plàstica, Reparadora i Estètica (SECPRE) ha posat un telèfon (902409060) i una adreça de correu electrònic ( info@secpre.org ) a disposició de les afectades per les PIP, amb la intenció de facilitar informació addicional o orientar-les en el procés.
Mentrestant a la ciutat francesa de Marsella es porta a terme el judici contra cinc directius per les pròtesis mamàries defectuoses de l’empresa PIP, en el litigi se’ls acusa d’engany agreujat i estafa per haver fabricat els implants amb un gel de silicona inapropiat per a l’ús humà, un dels advocats va demanar ajornar el procés i altres la seva anul·lació.
Es van presentar 5.250 demandants, franceses en la seva majoria. A Amèrica Llatina milers de dones van rebre implants mamaris defectuosos de la signatura PIP i moltes d’elles han iniciat processos judicials.