Divendres 08 novembre 2024

Divendres 08 novembre 2024

Compartir

Què en pensa… Mercè Civit. ICV-EUiA

Vull denunciar la utilització de les religions per fer retrocedir els drets de les dones, assolits gràcies a les nostres lluites.

 

 

 

 


Com valores la incorporació de la visió de  gènere al tractament de la comunicació i la informació als mitjans de comunicació? Què et sembla la iniciativa de La Independent?

 En primer lloc vull felicitar la iniciativa de crear aquesta agència perquè penso que era necessària. La presència de les dones als mitjans de comunicació encara és discriminatòria, tant quantitativament com qualitativament, perquè les dones hi sortim menys.

La invisibilitat de les dones que fan coses importants és patent, i quan apareixen, en molts casos encara és amb estereotips masclistes. L’estudi que va fer el CAC sobre la presència de les dones als informatius dels mitjans públics ho fa palès. I, respecte a La Independent, dir-vos que endavant amb la iniciativa, és un pas més en el camí de la igualtat real de drets entre els homes i les dones.

 

El país acaba una legislatura. Com la valores des de la perspectiva de gènere?

Penso que aquest govern d’esquerres ha donat un gir de 180 graus a les polítiques de dones. La transversalitat de gènere en les diferents conselleries ha estat un fet. Cal remarcar el programa d’equitat de gènere del departament d’Interior i Relacions Institucionals; la Direcció General de Polítiques d’Igualtat del Departament de Treball; els impulsos en els programes de salut vers les dones; l’inici de la implantació de la coeducació a les escoles; l’aprovació del protocol marc d’assetjament sexual i per raó de sexe del Departament de Governació, entre altres.

 Cal dir que l’Institut Català de les Dones ha estat impulsor d’aquesta tranversalitat a partir  dels Plans d’Acció de Dones, i vull destacar que l’Institut ha aconseguit ser l’autoritat referent en les polítiques de dones del govern.

Cal assenyalar també la tasca legislativa del govern d’entesa, en concret la Llei de drets de les dones per a l’eradicació de la violència masclista, la Llei per un nova ciutadania i per a la igualtat entre homes i dones, i les modificacions del Codi Civil Català.

 

Quins creus que han d’ésser els principals objectius per a la propera legislatura a Catalunya?

 En primer lloc, el Parlament hauria d’aprovar la Llei per a una nova ciutadania i per a la igualtat entre homes i dones, i el govern, implementar-la. Això també passa per més participació de les dones en els àmbits de govern, aspecte que ha estat insuficient en aquesta darrera legislatura.

 La lluita contra la crisi i la pobresa ha de ser una prioritat del proper govern, però des d’una perspectiva de gènere, treballant en el marc de les competències que tenim per la igualtat real entre homes i dones en el món del treball, combatent la desigualtat real entre homes i dones. El nou model productiu que volem construir ha de ser una oportunitat per a les dones per a què es puguin ocupar en tots els sectors i categories professionals sense cap tipus de discriminació.

També s’ha de continuar treballant per als usos del temps, tant personal, laboral com familiar, posant en primer pla les necessitats de les persones.

Desenvolupar les polítiques de benestar com a drets de les persones, però també per a la creació de llocs de treball i com a element estratègic per sortir de la crisi.

I continuar treballant per a l’eradicació de la violència masclista, per aconseguir acabar amb aquesta xacra social.

 

Quina reflexió més urgent penses que cal fer ens els processos d’igualtat, d’equitat i dels drets humans de les dones al món?

 Tinc dues grans preocupacions. En primer lloc, les polítiques que s’apliquen per sortir de la crisi econòmica, tant a nivell estatal com europeu, retallen els drets socials i redueixen  l’estat del benestar. Això afecta majoritàriament els sectors populars, però serà un retrocés en els drets de les dones. Si són els mercats els que guien el camí de sortida de la crisi, hem de tenir en compte que aquests mai han estat al costat de les dones, ans al contrari, sempre han estat al costat del poderosos, i les dones no tenim el poder.

 D’altra banda, vull denunciar la utilització de les religions per fer retrocedir els drets de les dones, assolits gràcies a les nostres lluites.

 

 

Mercè Civit

responsable de l’Àrea de la Dona i portaveu d’EUiA

 diputada d’ICV-EUiA al Parlament de Catalunya

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

El Govern garanteix actuacions d’acollida, d’integració i de reforç educatiu a les persones immigrades

FLAIX El Govern en garanteix el seu compromís. El Consell Executiu ha donat llum verd...

11 de Setembre. “Catalunya, nou estat d’Europa”. Drets nacionals, drets socials, drets de les dones

Més de milió i mig de persones varen omplir aquest 11 de Setembre els carrers...

“Guerrilleras”, la participació de les dones en la lluita social

A primers d’octubre es presentarà a Barcelona el llibre Guerrilleras, Antologia de testimonis i...