Divendres 19 abril 2024

Divendres 19 abril 2024

Compartir

“Hadijatou, j’accuse”: el nostre granet de sorra per denunciar l’esclavitud *

(Versió en anglès després de la catalana)

 

 

Que l’actriu Belén Rueda mostri públicament el seu suport al documental “Hadijatou j’accuse”, és una gran notícia que l’honora. Ho és perquè a través d’ella la història de la Hadijatou arribarà a moltíssimes més orelles, i això és del que es tracta: que com més gent millor sàpiga que al segle XXI encara hi ha esclavitud. Però el que em sembla encara més important és que més de 100 persones ja hagin posat el seu granet de sorra en aquesta història a través de la campanya de microfinançament que es va engegar al desembre a través de la plataforma anglesa sponsume.com , i que restarà oberta fins al proper 18 de febrer.

Cent personetes com tu i com jo, amb més o menys dificultats econòmiques, han decidit posar el seu granet de sorra en aquest projecte: el de fer realitat el documental “Hadijatou, j’accuse”. Una història que hauria d’arribar a totes les orelles i totes les cases.

Eulàlia Gomà i Rosa Cornet són les directores que s’amaguen darrera d’aquesta gran aventura: al 2008 van conèixer la història de Hadijatou Mani, una dona que va ser venuda als 12 anys a El Hadj Souleymane Naroua –un terratinent local– per la quantitat equivalent a 320 €. Una esclava que amb molta força i valentia va aconseguir la seva llibertat en un judici el 27 d’octubre del 2008: per primer cop, un Tribunal Superior, la Comunitat Econòmica dels Estats Africans Occidentals (ECOWAS), va condemnar a un govern (el de Níger) per no haver protegit de l’esclavitud a una dona, Hadijatou Mani. Un estat que no va complir amb la seva pròpia Constitució va ser penalitzat per no ajudar a la seva ciutadana. Una gran victòria esperançadora per a la resta d’esclaus i esclaves. Però la cruesa d’aquesta història no s’acaba aquí: des d’aleshores Hadijatou té una nova batalla per lliurar: recuperar les seves dues criatures, que a hores d’ara encara viuen amb el seu antic amo. Un fet que possiblement, i feliçment, succeirà aquest 2013.

Arbre_Africa

 

Al 2009 Rosa Cornet i Lala Gomà van anar a Níger per conèixer-la, i allà es va crear un fort vincle: la impressió de la força de la Hadijatou va fer que aquest documental es convertís en una prioritat per elles. Un documental que van començar a gravar i que volen enllestir al 2013: volen ser a Níger en el moment que la Hadijatou recuperi els seus dos fills. Serà després d’un judici que s’ha allargat més del que tothom esperava, i que ha fet que part de les fonts de finançament per aquest projecte, s’hagin perdut. Per això el micromecenatge s’ha convertit en una prioritat, per recollir els diners necessaris per tancar aquesta història i poder-la portar a les nostres pantalles. Per fer realitat aquell projecte que al 2009 va entrar a formar part de la seva vida.

Així el documental “Hadijatou, J’accuse” explicarà la història real d e l’esclavitud al segle XXI, i la història de moltes dones africanes, en lluita constant pel futur dels seus fills. I estaria molt bé que a l’octubre del 2013, 5 anys després d’aquell judici que va marcar història, aquest documental pugui plasmar-ho. Potser així cada cop estarem una mica més a prop de poder afirmar que l’esclavitud era una cosa del passat. Cosa que a dia d’avui, no podem fer.

Més informació

 

H.M._Niger

 

——————————————————–

 

“Hadijatou, j’accuse”: our bit to denounce slavery

The actress Belén Rueda (Spanish Academy Award winner) has publicly shown his support for the documentary “Hadijatou J’accuse”, and this is a great new that honours her. It is because from her words, the history of Hadijatou is gonna reach many ears, and this is it: that as many people as possible will know that right now, in 21st century, slavery is still a reality. But what seems even more important to me is that over 100 people have put their money on this story, through the crowdfunding campaign that began in December through the English platform sponsume.com (http://www.sponsume.com/project/hadijatou-jaccuse), and that will be open until February 18th. More than a hundred people like you and me, with different economic situations, have decided to put their cents in this project: the realization of the documentary “Hadijatou, J’accuse”, a story that should reach all the people.

Eulàlia Gomà and Cornet Rosa are the directors who are behind this adventure: in 2008 they known Hadijatou history, a woman who was sold when she was 10 to a local landowner for an amount equivalent to 320 €. A slave with great strength and courage, that won his freedom in court on 2008: for the first time, a Superior Court, the Economic Community of West African States (ECOWAS), condemned a government (Niger) for failing to protect from slavery a citizen, Hadijatou Mani. A state that didn’t apply its own laws, that was penalized for not helping its own citizens. A great victory for her, and a big breathe of hope for the other slaves. But the harshness of this story does not end here: from that moment Hadijatou then have a new battle to fight to retrieve her two children, who still live with their former owner. A reality that possibly, and happily, is gonna happen this 2013.

In 2009 Rosa and Lala travelled to Niger to meet her: the impression that caused Hadijatou to them was so strong, that this documentary became a priority in their life. A documentary that they started rolling on that moment, and then they want to finish this 2013: Lala and Rosa want to be in Niger at the time Hadijatou will recover his two sons. It will be after a trial that has taken longer than expected to arrive; a delay that has caused that part of the funding sources for the project has been lost. Therefore the crowdfunding has also become a priority to raise the money needed to close this story.

So the documentary “Hadijatou, J’accuse” will tell the true story of slavery in the XXI century, and the story of many African women, in constant struggle for the future of their children. Luckily it would be released in October 2013, just 5 years after she won the trial and made history. Maybe this will bring us one step closer to say that slavery was a thing of the past. Something that today we cannot say.

More info


Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Tallers dela XIDPIC.CAT sobre comunicació i dones migrades Projecte d’ENTREMUNDOS, IntermonOxfam, UE

tere_moll

Liberalisme, classisme i misogínia

OPINIÓ Crec que amb aquestes tres expressions podríem definir perfectament els primers mesos del govern...

Vicent Canet

Els homes contra el masclisme i el masclisme contra els homes

OPINIÓ Es diu que el masclisme beneficia els homes i, efectivament, és així. El patriarcat...