El cicle de Diàlegs de la xarxa de Dones Directives i Professionals de l’Acció Social s’inicia amb una conversa entre Sara Berbel i Sílvia Requena sobre el lideratge femení
El lideratge femení existeix, però ni és exclusiu de les dones, ni totes les dones l’exerceixen. Aquesta és una de les conclusions en què van estar d’acord les dues ponents del 1r Diàleg DDiPAS, celebrat el 29 d’octubre amb ple total a Barcelona.
Sara Berbel, Fina Rubio, Sílvia Requena i Núria Tresserras.
A partir de la pregunta ‘Què aporten les dones a les organitzacions socials i empresarials?’, Sara Berbel i Sílvia Requena van contrastar les seves visions, la seva experiència i els seus coneixements en relació al lideratge femení.
Sara Berbel, Doctora en Psicologia Social i experta en polítiques d’igualtat de gènere, va obrir foc amb dades que avalen la pèrdua que suposa no aprofitar el talent femení: més enllà dels efectes intangibles en termes socials i personals, s’ha calculat que es tradueix en 977 milions d’euros anuals. Berbel parlà dels diferents estudis (Katalyst, McKinsey) que conclouen que les empreses amb equips directius mixtes obtenen millors resultats: un 53% més de rendibilitat sobre els recursos propis i un 63% més en retorn del capital invertit, entre altres paràmetres analitzats.
Malgrat aquestes dades, ni tan sols el tercer sector social –que, segons Berbel, està més a prop de la paritat que el teixit empresarial— és conseqüent: si bé un 35% dels càrrecs directius estan ocupats per dones, la presidenta d’ECAS i membre de la Junta de Govern de DDiPAS Teresa Crespo va recordar que es tracta d’un sector molt feminitzat en què les dones estan subrepresentades en els òrgans de decisió i poder, i sobrerepresentades en les franges de major vulnerabilitat.
Sílvia Requena, advocada i professora de Dret, va assenyalar com a assignatura pendent la sistematització de les dades i els resultats dels estudis sobre diferències de gènere que es duen a terme des de diversos camps, però malgrat les contradiccions que s’hi detecten, sembla clar que hi ha diferències significatives entre els estils de lideratge d’homes i dones. Una d’elles és el caràcter ‘transformacional’ del lideratge femení, vers el tarannà ‘transaccional’ del masculí, però el pes de la cultura adquirida per les organitzacions dificulta l’exercici efectiu d’aquesta nova manera de liderar.
Un dels “deures pendents” per a les dones és, precisament, l’impuls de les noves formes de lideratge: el compartit, l’autèntic (que incorpora l’ètica en el seu desenvolupament) i el lideratge en xarxa. Fomentar les relacions de proximitat, la mediació i la solidaritat són alguns dels factors que han de fer-ho possible, segons Requena.
Amb aquest 1r Diàleg s’inicien les activitats públiques de la xarxa de Dones Directives i Professionals de l’Acció Social, impulsada per la federació d’Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) al març d’enguany per promoure l’equitat de gènere al sector social. A més d’aquest cicle de diàlegs, la xarxa DDiPAS té previst celebrar la seva primera jornada al març del 2013, coincidint amb el seu primer aniversari i pels volts del Dia de la dona treballadora. Actualment compta amb gairebé un centenar de membres i un blog a través del qual difon les seves activitats, així com informacions i convocatòries relacionades amb la presència de les dones en l’àmbit laboral.