Divendres 23 febrer 2024

Divendres 23 febrer 2024

Polònia: Reduir a les dones a ser una incubadora

El govern ultradretà de Polònia ha ajornat l’entrada en vigor de la decisió del Tribunal Constitucional (TC) que pràcticament prohibia el dret d’avortar en aquell país. Aquest ajornament s’ha produït a causa de les protestes massives als carrers de Varsòvia i de moltes altres ciutats, en les últimes setmanes. Ho podreu veure en aquest reportatge fotogràfic de Rozalia Sasor.

 

                                                                    

Quan s’apliqui la decisió del més alt tribunal polonès ja no es podrà avortar en cas de malformació del fetus, avortaments que representen més del 90% dels que s’hi fan legalment. Amb aquesta sentència Polònia es convertiria en el país europeu amb una legislació més restrictiva sobre l’avortament perquè només es permetria legalment avortar si la salut de la mare està en perill, i si l’embaràs és fruit d’una violació o d’un incest. Aquests representen aproximadament un 5% .

La sentència del tribunal s’havia d’haver publicat aquest dilluns al diari oficial del país. Des de l’oficina del primer ministre, han dit que la sentència necessita més temps de diàleg per intentar trobar una nova posició en uns moments difícils per el país. Les feministes poloneses ja alertaven fa uns dies que el partit en el govern i l’Església catòlica necessitaven trobar una nova via que ha estat el Constitucional.

 

 

                                                                         PLA.GENERAL                                                                          

 

Des de finals d’octubre les protestes surten al carrer dia si i dia també amb un únic lema Strajk kobiet , vaga de dones. En el pròxim número de “La Independent” us oferirem dues entrevistes a dues feministes poloneses de les quals us en avancem alguns continguts. Una de les entrevistades es Rozalia Sasor, Cap del Centre d’Estudis Catalans de la Universitat Jagellònica de Cracòvia . L’altra és Iwona Koscielecka, doctoranda a la Universitat de Gdansk i membre del Consell de direcció del Global Institut for Reaserch, Education, Scholarship, GIRES (Amsterdam).

 

                                                                         Abort

 

 

“Aquesta és una sentència terrible perquè atempta contra els drets humans bàsics de les dones”, diu la Iwona. I afegeix que ministre d’Educació polonès ha dit oficialment que “les dones estan aquí per tenir fills i no per a pensar. Malauradament la idea de “protegir la vida” d’aquest govern es una cortina de fum que no veu a la dona com un esser humà. És una hipocresia del Govern, de l’Església catòlica i de l’organització ultra conservadora Ordo Iuris, coneguda arreu per portar a la justícia a activistes pels drets LGTBI”.

A Polònia continua Iwona el Govern ens vol arrabassar la llibertat d’expressió, els drets humans, el dret a la dignitat que tenim totes les dones i les persones. Els polítics del partit governant s’amaguen al darrera de “la vida del fetus” i amb aquesta afirmació infantilitzen la imatge de les dones en els mitjans de comunicació i redueixen la funció de les dones a incubadores, el que demostra un gran menyspreu cap a nosaltres i nosaltres som persones, conclou Iwona.

 

 

                                                                        Bandera.LGTBI

 

Per la seva part, Rozalia Sasor, cap del Centre d’Estudis de català de la Universitat Jagellònica de Cracòvia afirma que “el moviment de les dones al nostre país ja va demostrar al 2016 que pot influir en les decisions polítiques. Així que espero que totes aquestes vagues siguin un principi de grans canvis estructurals en la societat polonesa.

El Strajk Kobiet , vaga de dones, demana un canvi substancial en la legislació que han de definir els drets de les dones. Suposo que estem passant per una situació semblant a la que va tenir Irlanda, fa uns anys, i també Espanya. Així doncs estic convençuda que no ens hem d’aturar perquè el futur de les dones a Polònia també pot canviar”.

 

                                                                      MANI

 

A l’Estat Espanyol des d’Arqueres Rebels, assemblea feminista interseccional de Mataró, Maresme, ens solidaritzem amb totes les dones poloneses que ara mateix es troben en lluita pels seus drets. El govern d’aquest estat fa anys que retalla impunement els drets humans de la població i ara els ha tocat als drets reproductius de les dones.

La nova reforma ataca directament el dret a decidir sobre el nostre propi cos i obliga a les poloneses a dur a terme avortaments clandestins que poden acabar amb la seva vida. Calen restriccions dures contra el govern de Polònia des de la comunitat internacional, i solidaritat amb la població afectada i en lluita.

                                                   

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Teresa Carreras

Teresa Carreras

Periodista, activista i feminista. Secretaria de la XIDPIC.CAT-XIPVG. Coordinadora de GAMAG Europa, expresidenta APEC. Corresponsal setmanari El SIGLO, Ha treballat a RTVE.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Catalunya: Jane Goodall guanyadora del Premi Internacional Catalunya d’enguany / La Independent / Notícies gènere

El president de la Generalitat, Artur Mas, va fer públic aquest dilluns 18 de maig...

Isabel Franc

Parlar, i si pot ser, amb la boca

OPINIÓQue el món està fatal no és una nova notícia, però em serveix d’introducció per...

Estado Español: Marcha Estatal Contra las Violencias Machistas en Madrid. Plataforma 7N..

  El Movimiento Feminista convocó para el día 7 de noviembre de 2015 la Marcha...