A un mes de la desaparició de l’activista Claudia Uruchurtu Cruz, després de manifestar-se fora de l’edifici de l’Ajuntament d’Asunción Nochixtlán, Oaxaca, la Defensoria dels Drets Humans del Poble d’ Oaxaca (DDHPO) va instar a les instàncies d’investigació a continuar el desplegament operatiu en la proximitat dels punts i polígons propers.
L’activista Claudia Uruchurtu Cruz
Després de la compareixença de familiars de la víctima l’organisme defensor va iniciar l’expedient de queixa DDHPO / 559 / (15) / OAX / 2021, que dona acompanyament davant de presumptes casos de violacions a drets humans i vigila l’actuació de les autoritats.
La Defensoria del Poble va informar que va sol·licitar a la Fiscalia General de l’Estat (FGE) perquè en la investigació sobre la desaparició d‘Uruchurtu, de 48 anys d’edat i mare de família, es tingui en compte el Pla d’Investigació per al Delicte de Desaparició Forçada de Persones, a més del Protocol Homologat de Recerca per als Delictes de Desaparició Forçada de Persones i Desaparició Comesa per Particulars.
Va emfatitzar que paral·lelament a la recerca immediata, aquest òrgan va suggerir a les autoritats ministerials obrir una carpeta i iniciar una indagació individualitzada per tractar-se d’una dona.
Ha confiat que en casos on es conegui una possible ruta seguida per Uruchurtu Cruz “els agents investigadors busquin possibles testimonis i càmeres de seguretat”. Més encara, on aquesta ruta involucri l’ingrés a immobles d’accés controlat, “han de buscar-se els registres d’ingrés i sortida”.
Mentrestant, les germanes de la víctima Elizabeth i Sara Uruchurtu Cruz no tenen cap pista clare d’on para i mantenen la petició al poble de Nochixtlán, perquè les ajudin “si tenen qualsevol informació”.
Coincideixen que la desaparició va ocórrer quan l’activista va guanyar visibilitat, per investigar i denunciar corrupció a nivell municipal, i per conseqüència, citar a la mobilització per frenar l’abús de poder.
La desaparició de Uruchurtu Cruz va aconseguir l’atenció de l’opinió pública, a partir de la sol·licitud internacional d’organismes com l’ONU, Amnistia Internacional i el govern de Gran Bretanya, aquest país degut a la doble nacionalitat de les germanes, que hi radiquen.