“Otras miradas para construir comunicar y analizar la información” fou presentat a Bogotà aquest 6 de febrer per la Red Colombiana de Periodistas con Visión de Género. Acte del 9 de febrer Dia del Periodista
Aquest llibre-manual és una invitació sincera perquè dones i homes periodistes i comunicadors socials facin part de la construcció de noves subjectivitats, d’altres mirades amb la intenció de seguir obrint-li portes a un llenguatge transformador que revolucioni la paraula, i des de la paraula donar donar la benvinguda a nous símbols, a renovadors i renovats imaginaris.
“Otras miradas para construir comunicar y analizar la información” està dividit en cinc apartats molt senzills i clars que brindaran a les seves lectores i als seus lectors, facilitadores i facilitadors, guies certes sobre com iniciar-se en el tractament de la informació amb perspectiva i visió de gènere, a més d’un marc jurídic de referència per incloure la visió de gènere.
Un element fonamental de “Otras miradas para construir comunicar y analizar la información”, és plantejar la importància de l’efectivitat de les xarxes, l’esdevenir de la Red Colombiana de Periodistas con Visión de Género, les nostres grans apostes, reptes i desafiaments i les nostres aportacions com a xarxa no només a nivell d’institucions nacionals sinó, la nostra presència en l’àmbit internacional. Així mateix la Xarxa esbossa el seu marc estratègic que principalment apunta a l’enfortiment de nodes nacionals, la formació de periodistes, l’acció enfront de les conjuntures i la incidència política a nivell colombià i andí regional.
“Compartiendo Miradas” és una extens capítol que destaca una de les bones pràctiques que com a Xarxa hem pogut crear i alimentar durant aquests anys de treball. L’important d’aquest capítol és veure com Les Tertúlies, al voltant de diverses temàtiques que tenen com a transversalitat la crítica i l’enfocament de gènere ens han permès tenir presència a les universitats que tenen la carrera de comunicació social i el periodisme. Aquest capítol dona eines que mostren un camí eficaç per construir audiències crítiques enfront de la informació i l’entreteniment que ofereixen els mitjans de comunicació.
Per finalitzar “Otras miradas para construir comunicar y analizar la información”, situa un element fonamental per a la Xarxa i per a qualsevol procés que vulgui ser validat com a experiència i és el de la sistematització com a eina de construcció de coneixement.
“Otras miradas para construir comunicar y analizar la información” és una publicació que convida doncs a conèixer el camí recorregut per la Xarxa Colombiana de Periodistes amb Visió de Gènere des del 2007 fins al 2011, els seus objectius, tasques, tàctiques estratègies, aprenentatges i reptes.
Acte del 9 de febrer Dia del Periodista
Durant la celebració del “Dia del Periodista” que a Colombia se celebra el 9 de febrer. La la Red Colombiana de Periodistas con Visión de Género va proposar, a més, un canvi de denominació del “Dia del Periodista” per una altra que les inclogui a elles.
En el debat, realitzat amb motiu d’aquesta data, la periodista Catalina Ruiz Navarro, columnista d’un dels diris més importants de Bogotà – El Espectador- , va destacar la manera com avui els mitjans informen sobre els casos de violència contra les dones, no obstant no desconeixer que el món ha canviat igual que la forma de fer periodisme.
Per la seva banda, el col·lega Andrés Morales, va emfatitzar les conseqüències que té per a les dones periodistes treballar en un país en conflicte com Colòmbia, subratllant el cas de Yineth Bedoya, segrestada, torturada i violada fa 11 anys, mentre els autors de aquests actes segueixen emparats per la impunitat.
La celebració del Dia del Periodista a Colòmbia va néixer el 9 de febrer de 1791, amb l’aparició del primer diari de la capital, Papel Periódico de la Ciudad de Santafé de Bogotá, dirigit pel cubà Manuel del Socorro Rodríguez de la Victoria.