Divendres 29 març 2024

Divendres 29 març 2024

No hi ha cap Treva!

 

  

La Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere, conjuntament amb organitzacions feministes té previst el dia 19 maig 2014 una gran convocatòria a la Plaça Sant Jaume de Barcelona per dir-li a govern de Catalunya que ha d’acabar la xacra social de la violència sexista, que les dones exigeixen serveis i recursos suficients i que no estàn disposades a “Cap Treva”.

“Ens han trasbalsat i encès la sang les nenes nigerianes segrestades. Aquest segrest massiu  està relacionat també amb el nostre quotidià maltractament i el continu de dones assassinades a casa nostra? “, es pregunta la Plataforma.

 

Segon la Plataforma,” la violència de gènere és una de las estratègies claus per a mantenir el control sobre les dones, essent a dia d’avui, la violació de Drets Humans més universal, impune i soterrada de totes”.

Tambe, diuen que el govern de l’estat amb el seu avantprojecte de llei sobre els “drets de la dona prenyada” atenta contra l’autonomia reproductiva de les dones i respon a la voluntat de tutelar els seus drets i seva capacitat de decisió. 

Des de 2002 i segons dades del Departament d’Interior hi hagut a Catalunya 60 dones i dos menors assassinades per parelles o ex parelles, 6 de les quals han mort aquest 2014. De totes elles 17 havien presentat denuncia. Pel que fa al nombre de denúncies o de detinguts en l’àmbit de la parella, s’ha passat de les més de 13.000 denúncies i 7810 detinguts del 2009, a les 11.449 denúncies i 5695 detinguts del 2013.  Davant aquesta constatació es pregunta la Plataforma si encra té sentit continuar insistint en les denúncies, quan la recepció judicial de les mateixes és tan minsa.

Segons l’Enquesta de Violència Masclista de Catalunya (2010), més del 26% de les dones de Catalunya han patit violència masclista greu al llarg de la seva vida  amb una especial incidència en dones joves. L’actual context de crisi i de retallades no ajuden a minvar aquesta violència que ja és de caire estructural i específica que no es pot mai posar en el mateix calaix que la resta de la violència interpersonal perquè és resultat d’unes relacions de gènere basades en la ideologia patriarcal (masclista i sexista).  De fet, la Llei 5/2008 del dret de les dones a eradicar la violència masclista defineix que es dóna en l’àmbit de la parella, laboral, familiar i social i comunitari i en les seves formes d’abusos sexuals, físics, psicològics i econòmics.

 Les dones, afirmen des de la Plataforma “pateixen una doble victimització institucional quan no se les creu, quan no tenen recursos, quan han d’afrontar la reclamacio de la custòdia de fills i filles  per part de l’agressor, quan ells també han viscut la seva violència”.  Per a la Plataforma, també son diversos tipus de violència: les condicions de vida, els ingressos, l’educació, les condicions laborals, pensions, voluntat de controlar el nostre cos…que fan que les desigualtats augmentin i siguin motiu de vulnerabilitat.

Tot i que els discursos oficials insisteixen en que les dones han de denunciar, el fet és que augmenten les renuncies a continuar el procediments judicials i es concedeixen poques mesures cautelars (a Catalunya més d’un 60% de les ordres d’allunyament són rebutjades). El Govern, poc a poc, va desmantellant serveis i recursos d’atenció social que minven la capacitat de donar resposta pública a l’atenció psicosocial i jurídica de les dones que pateixen violència. Com a exemples d’aquesta política: els Serveis d’Intervenció Especialitzada (SIE),els Serveis d’Atenció Residencial (SARS), la reducció de personal en els Jutjats especialitzats, la reducció de campanyes efectives d’informació, de sensibilització i prevenció a dones i joves.

Les entitats de suport cada vegada tenen doncs dificultats per poder fer acompanyaments  a les dones ja que els programes de prevenció han patit una disminució important.

Davant d’aquesta situació la Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere demana a la societat que s’impliqui en un pacte nacional contra aquesta violència i que reclami a les administracions els recursos adients i necessaris per poder desenvolupar plenament la LLei Integral i la LLei 5/2008 del dret de les dones a eradicar la violencia masclista.  Recursos per: l’eradicacio i la prevencio;  programes de formacio profesional; mesures efectives d’atenció per a dones, adolescents i fills/es; mesures efectives de proteccio contra la pobresda i la desocupacio; Protocols contra la violencia masclista a totes les empreses; i la elaboracio i desenvolupament d’un a llei propia de drets de salut sexual i reproductiva.

Des de la Plataforma estan concvencudes que: “Ens guanyarem a pols la igualtat real entre dones i homes. Les dones som fortes, valentes, creatives i decidides. Seguirem teixint per eradicar la violència de gènere del sistema patriarcal contra la meitat de la població. Sense treva!”.

 

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

La violència racista policial té arrels en l’esclavitud

    Així ho va expressar Angela Davis, feminista i líder del Black Power, el...

F. Cipriano García – CCOO Catalunya i Àrea de Cultura CCOO Catalunya: Conversa amb Lucía Etxebarría

En el marc dels actes del 8 de Març, Dia Internacional de la Dona treballadora, ...

Elena Barraquer, la doctora amb un apassionat esperit solidari

La doctora Elena Barraquer, llicenciada en Medicina i Cirurgia per la Universitat Autònoma de Barcelona,...