La Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (RIPVG) ha reforçat de nou la seva rellevància i implicació en la seva VI Trobada a Barcelona, els dies 15 a 17 d’abril.
El periodisme amb visió de gènere continua sent necessari, com han constatat més de 130 periodistes de 27 països que han participat en les taules de presentacions i debats sobre violències; mitjans, llenguatge i estereotips; migracions, desplaçaments, cooperació internacional; participació política i apoderament, entre altres temes.
L’apartat “J” de la Conferència de Beijing sobre, dona i mitjans de comunicació -que tractava per primera vegada la comunicació, com a tema pendent per al moviment feminista- contenia mesures per adoptar els governs-, així com les conclusions de Beijing + 20 en Nova York (2015); el seguiment de la CEDAW i l’aplicació de la Resolució 1325 -que reivindicava la perspectiva de gènere en els processos de pau i reconstrucció postconflicte, a més de reconèixer les necessitats específiques de nenes i dones en conflicte armat-, així com les Recomanacions de les Conferències Ministerials Euromediterrànies -la Convenció d’Istanbul del Consell d’Europa, per exemple- han guiat aquesta Trobada Internacional, les seves conclusions i la seva determinació de futur.
ADPC participa en la VI Trobada de la RIPVG
L’ADPC va presentar en la jornada de dissabte el seu treball realitzat durant 10 anys, L’Impacte de les Recomanacions sobre el tractament de la violència masclista en els mitjans de comunicació. Així, es va explicar, per exemple, com malgrat que les informacions sobre violència masclista segueixen estant en l’agenda política, aquestes només apareixen publicades en format breu quan passa algun cas d’agressió.
D’altra banda, els articles més de sensibilització es concentren al voltant del Dia Internacional del 25 de novembre en contra de la violència cap a les dones; o que tot i que, en general, es respecten bastant les recomanacions en parlar tant de la víctima com de l’agressor, quan això no passa es produeixen majoritàriament dos fets: se sol ressaltar l’origen d’immigrant i la víctima perd més l’anonimat que l’agressor. Així mateix, es va constatar que pràcticament en totes les notícies que tracten de la mort o l’agressió, detallen com va morir la víctima, en alguns casos sense que hi hagués necessitat de matisar tant. A més, Carrasco va explicar com s’ha detectat un empitjorament en el tractament de les imatges: s’han tornat a publicar fotos que freguen el sensacionalisme.
Montse Puig i Mavi Carrasco, investigadores de l’ADPC, presentat l’estudi a la VI Trobada de la Xarxa Internacional de Periodistes amb visió de gènere. (Foto: Laia Serra)
La RIPVG, horitzó de lobby
La declaració final de la Trobada posiciona les xarxes que conformen la RIPVG respecte a diversos temes com el suport a la llibertat de premsa i rebuig a les pressions al sistema democràtic al Brasil, o el suport a les refugiades i asilades; inclou demandes i denúncies, com per exemple la de l’excarceració de l’advocada mediadora d’Euskadi, Arantxa Zulueta, presa des de 2014, o el rebuig a les guerres i el tancament de fronteres; recull propostes, com la de crear un segell per a les empreses periodístiques i de comunicació que s’impliquin contra el sexisme en les informacions.
El pla d’acció definit a la finalització de la Trobada, la RIPVG ha plantejat la continuació en el treball sobre la comunicació entre les xarxes locals i les denúncies d’agressions a dones periodistes, i l’addició d’una comissió de seguiment i denúncia de la situació de les dones refugiades i asilades, i una altra de treball específic en l’impuls de la seva incidència política i l’assoliment de recursos.
La coordinació la portaran a terme sis delegacions (Catalunya / Espanya, Suècia, Argentina, Mèxic, Egipte, Bolívia) des d’ara fins a la pròxima trobada el 2018, que serà al Brasil.
En els dies 14 i 15 també s’ha celebrat la trobada de la Xarxa Mediterrània d’Informació i Comunicació amb Visió de Gènere i les reunions de GAMAG Europa, que s’han connectat amb la RIPVG i sumaran col•laboracions amb aquesta.
Per a més informació, consulteu:
http://genderinjournalism.org/
https://www.facebook.com/periodistas.degenero
http://www.donesdigital.cat/