En aquesta 9a edició* dels textos han de tractar la temàtica següent: Combatent totes les formes de violència contra la dona coincidint amb la recent estrena de la Fundació de Dones de la zona euro-mediterrània (FFEM) i la proposta del Parlament Europeu de 2016 Any Europeu de la lluita contra la violència contra la dona.
El concurs literari euromediterrani i juvenil de relats curts que coorganitzen la Fundació Anna Lindh i l’Institut Europeu de la Mediterrània, un mar de paraules (A Sea of ??Words) dóna el tret de sortida el proper dijous 7 d’abril.
Els participants han de tenir entre 18 i 30 anys i han de procedir de qualsevol dels 44 països euromediterranis. El relat, real o fictici, no ha d’excedir de 2500 paraules i poden escriure en qualsevol de les llengües oficials o cooficials d’aquests estats.
Un mar de paraules té cada any un enfocament temàtic diferent. En aquesta 9a edició dels textos han de tractar la temàtica següent: Combatent totes les formes de violència contra la dona coincidint amb la recent estrena de la Fundació de Dones de la zona euro-mediterrània (FFEM) i la proposta del Parlament Europeu de 2016 Any Europeu de la lluita contra la violència contra la dona.
El concepte de violència de gènere es tradueix en qualsevol expressió de violència o abús en relació amb els drets de la dona, per la simple raó de ser dona. És a dir, la violència de gènere s’estén molt més enllà d’una agressió física o sexual; es manifesta, per exemple, en la bretxa salarial entre homes i dones, a la discriminació i els estereotips de la figura femenina en els mitjans de comunicació, en l’absència de dones en llocs de responsabilitat, en la reducció de la figura de la dona a objecte sexual, oa la pressió estètica i de comportament que la publicitat exerceix constantment sobre les dones. És evident, també, que la base d’aquestes desigualtats és la mentalitat de les societats dels països euromediterranis, que sovint repeteixen patrons discriminatoris de forma inconscient.
El jurat del concurs seleccionarà els 15 millors relats guanyadors, les autores i els autors seran premiats amb un viatge a Barcelona amb les despeses pagades, inclosos un programa cultural i una visita a una altra ciutat. A més, els tres primers premis rebran una recompensa especial en una cerimònia que se celebrarà a Barcelona: els tres guanyadors es portaran una tablet i el que quedi en primera posició tindrà l’oportunitat de participar com a membre del jurat de manera remunerada l’any següent. També s’editarà un llibre en format digital amb els 15 relats guanyadors en la llengua original i en anglès.
*La convocatòria romandrà oberta durant 2 mesos i es tancarà el dia dimarts 2 de juny. Poden seguir l’actualitat del concurs i la convocatòria en la pàgina de Facebook i al compte de Twitter oficials d’Un mar de paraules.
Per participar cal enviar el text al correu concurso@iemed.org amb la informació personal. Trobareu més detalls a la convocatòria a la pàgina web de l’IEMed.