Dilluns 22 juliol 2024

Dilluns 22 juliol 2024

Compartir

Lucha Castro, advocada i activista mexicana, premiada per APDHE

 

L’advocada i activista social mexicana Luz Estela “Lucha” Castro Rodríguez ha rebut el Premi Internacional en Drets Humans 2011 que atorga anualment Asociación Pro Derechos Humanos de España (APDHE) . L’associació madrilenya ha concedit el premi a Lucha Castro perquè “destaca des de fa molts anys en la seva tasca com a advocada i activista en la defensa dels Drets Humans i els ideals democràtics, principalment per les dones de Ciudad Juárez. Personifica la lluita de les dones i de les organitzacions que els donen suport perquè prevalgui el seu dret a una vida digna i lliure de violència”, com informa l’Associació al seu web,

El premi es va donar a conèixer el 2 de gener, i ha estat el dia 27 quan s’ha celebrat la cerimònia de lliurament i l’homenatge. Diversos jutges europeus i personal de l’Organització de Nacions Unides van assistir a la cerimonia. Segons informa el Centro de Derechos Humanos de las Mujeres (CEDEHM), des de Chihuahua, Mèxic, “Lucha Castro es va mostrar emocionada amb l’homenatge i va recordar a totes les dones mexicanes que des dels diferents àmbits defensen els drets humans, moltes vegades, a costa de la seva pròpia de la seva vida”.

Pel seu treball, la defensora i els seus i les seves col·laboradores han estat amenaçades de mort. El 2008 la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH) va ordenar a l’Estat mexicà oferir mesures cautelars a ella i el seu equip, així com per Norma Ledezma Ortega, també advocada del Cedehm.

La representant legal de famílies de dones desaparegudes i assassinades a Ciudad Juárez i Chihuahua, va assenyalar que a gairebé 20 anys d’iniciada la seva lluita encara no obtenen justícia.

“Les Organitzacions de la Societat Civil només tenim dues opcions: quedar-nos o tanquem”, va observar. “Nosaltres vam decidir quedar-nos, a seguir exigint encara que en això se’ns vagi la vida”, va emfatitzar.

Defensora amb prestigi

Castro és una activista reconeguda internacionalment pel seu treball a favor de les dones, i per les seves constants denúncies sobre la impunitat que preval des de 1993 en casos de feminicidi i contra els funcionaris que van incórrer en omissions.

De la mateixa manera la directora de l’Cedehm s’ha pronunciat per la sortida de l’Exèrcit de Chihuahua, situat al municipi com a part de la guerra de Felipe Calderón contra la delinqüència organitzada.

L’Associació Pro Drets Humans d’Espanya va valorar que Lucha Castro “destaca des de fa molts anys en la seva tasca com a advocada i activista en la defensa dels Drets Humans i els ideals democràtics, principalment per les dones de Ciudad Juárez i Chihuahua”.

L’activista ha assenyalat que la seva gran motivació en la defensa de les dones és la seva germana, la qual va ser violentada tumultuàriament. Aquest fet va marcar la seva vida i així l’advocada va decidir dedicar-se a la defensa de les dones víctimes de violència.

És va solidaritzar contra el feminicidi i el 2005 va fundar, juntament amb altres activistes, el Cedehm, el qual té l’objectiu de capacitar i difondre drets humans de les dones a Chihuahua, estat on s’han registrat més de 500 assassinats de dones i nenes des de 1993 a la data, segons xifres d’organismes civils i d’Amnistia Internacional.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Luz Esthela “Lucha” Castro Rodríguez va néixer a Villa Ahumada, Chihuahua, el 29 de febrer de 1952, de pare obrer de la perforació de pous i mare mestra. Es va llicenciar en Dret per la Universidad Autónoma de Chihuahua, és advocada, professió que exerceix també a l’associació Justicia para Nuestras Hijas, i és coordinadora del Centro de Derechos Humanos de las Mujeres.

La Asociación Pro Derechos Humanos de España (APDHE) és una organització dedicada a la defensa i promoció dels drets humans, i la prevenció i persecució de les seves violacions en aquest país europeu i arreu del món. És la primera organització de DH creada a l’Estat espanyol  el 1976, i en aquell temps la seva lluita es va centrar en la recerca de la democràcia després de la fi de la dictadura de Francisco Franco.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Sobre receptaris, diccionaris i ‘ gàrgares a ‘

Mirades, lliçons i bons usos del llenguatge amb perspectiva de gènere, segons Cecilia Lavalle Torres...

Sara Lovera

Què va voler dir Peña Nieto?

OPINIÓ L’Organització de les Nacions Unides s’ha reunit a partir del 25 de setembre...

Convocatòria de Prostitutes INDIGNADES / La Independent / Notícies gènere

El col·lectiu de Prostitutes INDIGNADES convoca aquest divendres 25 d’octubre a les 12h una Concentració...