Dijous 07 novembre 2024

Dijous 07 novembre 2024

Compartir

Les desigualtats a casa a l’Argentina

Per Redacció Diario Digital

En les últimes setmanes s’han publicat una sèrie de dades oficials que mostren clarament les desigualtats de gènere a l’Argentina.

Com contrapart, s’han donat a conèixer quines seran les respostes des de l’Estat per intentar canviar aquesta realitat.

Una de les dades més rellevants prové del Ministerio de Economia de la Nación, que va realitzar un estudi per poder determinar per primera vegada en la història quant aporten les tasques domèstiques i de cura a l’producte interior brut (PIB). Segons l’informe elaborat per la Dirección Nacional de Economia, Igualdad y Genero,aquestes tasques representen un 15,9% de l’PBI i és el sector de major aportació en tota l’economia, pel fet que supera la indústria (13,2%) i el comerç (13%). En total, es tractaria d’una aportació de $ 4.001.047 milions de pesos, valor que resulta de la gran escala a la qual es realitzen les tasques domèstiques no remunerades a les llars.

No obstant això, les desigualtats surten a la llum quan s’analitza sobre qui recauen aquestes tasques. Segons l’informe, el 75,7% prové de tasques realitzades per dones. Això vol dir que “les dones en realitzen més de les tres quartes parts i, d’aquesta manera, dediquen, el total  en el seu conjunt de 96 milions d’hores diàries de treball gratuïtes a les tasques de la llar i les cures”.

“Aquest resultat es troba estretament vinculat amb la càrrega desigual de tasques domèstiques i de cura, i es tradueix en termes de valorització monetària en què les dones aportarien $ 3.027.433 milions a l’economia, mentre que els homes aportarien $ 973.613.000. És a dir, les dones aporten tres vegades més al PIB en el sector amb més rellevància i més invisibilitzat de tota l’economia nacional”.

Accés desigual al mercat laboral

Aquest escenari contribueix a explicar que la seva participació en el mercat laboral sigui més baixa que la dels homes i incideix que tinguin treballs més precaris, fet que implica una major desprotecció social. També assenyala que “les dones presenten majors nivells de desocupació, guanyen menys i, per tant, són més pobres. És imprescindible entendre que les condicions de treball remunerat estan estretament lligades a com es resolen les tasques no remunerades”.

En aquesta línia, el Ministerio de las Mujeres, Géneros y Diversidad va llançar una campanya que està en sintonia amb aquesta problemàtica. Es tracta de  “Cuidar en Igualtat. Necessitat, dret i treball”, que té l’objectiu de reconèixer les cures com a treball, aspecte que històricament ha estat invisibilitzat i distribuït de manera desigual.

La campanya tindrà com a principal acció una sèrie de “Parlamentos Territoriales de Cuidados” que es realitzaran a totes les províncies, en principi de manera virtual pel context de pandèmia. La intenció és anar província per província recollint les experiències de les persones que avui efectivament estan cuidant o tirant endavant polítiques que tenen a veure amb les cures. Aquesta activitat estarà destinada a diferents institucions i públic en general. Alhora, estaran acompanyades d’iniciatives culturals per entendre l’organització social de les cures, com ens ordenem en la nostra societat per poder sobreviure.

Diario digital 2

Parlem de diners

D’altra banda, cal destacar la intenció de el Govern nacional de prioritzar la perspectiva de gènere a l’hora de pensar la distribució dels recursos estatals. El projecte de Pressupost 2021 presentat al Congrés contempla partides per una suma total de 1,3 bilions per a diferents àrees de govern que porten endavant polítiques de gènere a través de programes destinats a la prevenció i eradicació de la violència contra les dones i persones LGTBI + , juntament amb accions orientades a disminuir les bretxes de desigualtat.

Segons van informar oficialment, el projecte de Pressupost 2021 contempla despeses per una suma estimada en $ 8 bilions per a l’any que ve i les partides destinades a polítiques de gènere representen el 15,2% de total, per una suma equivalent a l’3,4% del Producte Brut Intern (PIB).

Aquests fons estaran destinats a polítiques de gènere que es troben diferenciades a través de la categoria «Igualtat de Gèneres» que visibilitza aquells programes destinats a la prevenció i eradicació de la violència contra les dones i persones LGTBI + i també, les accions orientades a superar els desequilibris de desigualtat entre els gèneres.

En base als detalls informats en el projecte de llei, aquest pressupost estarà destinat a garantir el funcionament de 55 polítiques de gènere provinents de 22 organismes que funcionen en 14 ministeris.

Això no és menor, ja que per primera vegada en la història el país compta amb un pressupost que incorpora la perspectiva de gènere, amb una metodologia que permet visibilitzar un intent de tancar les bretxes de desigualtat. Esperem que no sigui només en els papers escrits.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Catalunya-Colombia: IX JORNADES. DE QUI ÉS LA TERRA?

La Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia, formada pe diversos...

Boqueríes de paper

Res ha d’haver-hi més desagradable que el fet d’entrar a casa teva sortejant preservatius i...

ALERTA FEMINISTA en el nous processos de transformació social i política

Vivim moments de transformació i, enmig d’una crisi socioeconòmica, democràtica i nacional, irrompen al...