Dijous 07 novembre 2024

Dijous 07 novembre 2024

Compartir

L’articulació dels diferents feminismes eix central a Guadalajara

Conclou la Novena Trobada Feminista amb una cita el 2015 a l’estat de Mèxic

 

 Després de tres dies de treball i amb la participació de gairebé 1000 dones de diferents estats de Mèxic, va concloure el Novena Trobada Nacional Feminista (ENF- 2013) a Guadalajara  (Jalisco), amb el compromís de continuar unides i ser una força política per lluitar contra tots els tipus de violència vers les dones i perquè es garanteixin tots els seus drets.

 

Durant els tres dies d’activitats del ENF 2013, que es va realitzar a Jalisco per primera vegada, en cadascuna de les taules especialitzades, hi van participar dones de diferents perfils com camperoles, indígenes, acadèmiques, lesbianes, joves, adultes majors, dones amb VIH, entre d’altres. La  participació i presència de dones joves va ser molt nombrosa.

 

ENF 2013

 

 

Malgrat la diversitat de dones que van assistir a la Trobada, van coincidir en una Agenda en comú concentrada en quatre eixos: a) repudi a totes formes de violència contra les dones, b) a favor dels drets sexuals i reproductius, c) a favor del dret a decidir sobre el propi cos (en referència a l’avortament) i d) el dret a no ser discriminades per la seva condició de gènere i orientació sexual. Les participants van tornar als seus estats amb el compromís de treballar i incidir, des del feminisme, en la construcció d’una societat més igualitària.

En veu de les coordinadores de la Trobada, aquests dies els van permetre “sortir articulades, crear un espai de vincle i treball en comú”. D’aquí a la propera trobada, es va definir que les feministes estaran coordinades i en comunicació a través de mitjans digitals. Per exemple, es va definir la creació de cercles de lectures feministes virtuals.

En la conclusió de la Trobada Feminista diferents col·lectius van donar a conèixer el seu pronunciament sobre aquells temes que els preocupa. Entre ells, el grup de Joves Feministes que va exigir “major participació política, respecte als drets sexuals i reproductius i una aturada de la violència”.

Per la seva banda, les dones lesbianes amb el crit “si no hi ha llibertat política, no hi ha llibertat sexual” es van fer visibles per reclamar que cal que hi hagin ” polítiques públiques per respectar el dret de les lesbianes”. Les dones que conformen el Feminisme Socialista també van prendre la paraula per pronunciar-se contra totes les formes de violència que hi ha a Mèxic i que s’ha intensificat en els últims anys .

Primer Tribunal dels Drets de les Dones
Per primera vegada a Mèxic es va realitzar el Tribunal dels Drets de les Dones, que va concloure amb el compromís de replicar aquest Tribunal en altres estats, com a Sonora, al nord del país. Al Tribunal es van presentar casos de desaparició forçada per condició de gènere, feminicidis, agressions a periodistes i violència militaritzada. Aquesta activitat inèdita va ser un exercici de la societat civil per exhibir les omissions i violacions als drets humans comesos per l’Estat Mexicà.

Com a part de la Trobada, les periodistes feministes es van pronunciar perquè a través de la Reforma a la Llei de Telecomunicacions, que s’ha de resoldre abans del 15 de desembre, s’assignen espais concrets amb continguts amb perspectiva de gènere, que fomentin la igualtat i la no discriminació. Fins i tot, com a feministes volen contribuir a la formació i capacitació de dones i homes comunicadors per eliminar estereotips i prejudicis sobre les dones.

En l’última plenària de treball les participants van definir que la propera Trobada Nacional Feminista serà el 2015 en l’Estat de Mèxic, una dels estats mexicans amb majors índexs de violència contra les dones i de feminicidis.

ENF 2 2013

 

Pronunciament de la Taula de Mitjans de Comunicació
Més de cent participants en el debat sobre Mitjans de Comunicació provinents de 11 dels 32 estats federals de Mèxic, van analitzar el contingut i l’abast de la Reforma de les telecomunicacions plantejada pel president Enrique Peña Nieto, que s’ha de resoldre abans del 15 de desembre proper i van exigir una transformació dels mitjans públics i una vigilància dels continguts a través de noves aliances i espais concrets per difondre la realitat de les dones.

En les seves reflexions van expressar: ‘Convençudes que els Mitjans de Comunicació són poderosos instruments per transformar la condició social de les dones o per perpetuar la seva desigualtat i exclusió; Preocupades per la fi de la tinença monopolista dels mitjans; sabedores de l’oportunitat de la reforma per crear noves cadenes, democratitzar l’espai radioelèctric i la possibilitat de promoure entre tota la població els drets de les dones, el canvi cultural que procuri la igualtat entre dones i homes; Preocupades per la urgent necessitat que les dones gaudeixin de la llibertat d’expressió i del seu dret a la informació, l’ús i tinença de mitjans de comunicació, espais de difusió i reflexió sobre la condició social de les dones, el fi dels estereotips femenins en la reproducció d’imatges i continguts de les grans cadenes de premsa, ràdio i televisió. Reconeixent, a més , que els mitjans de comunicació poden ser una excel·lent eina per fer política des de les dones i contribuir a la transformació social i cultural’.

‘Ens pronunciem per: 1. Una reforma secundària a les lleis de les telecomunicacions que
incorpori les propostes feministes sobre el canvi i transformació de continguts en els mitjans públics i privats. 2. L’assignació d’espais concrets de transmissió de continguts que expressen la realitat de milions de dones, sense victimisme, respecte a la seva condició humana i foment a la igualtat substantiva. 3. Proposem estudiar i avalar les iniciatives que al Senat de la República estan promovent les legisladores feministes i 4. Ens pronunciem per la urgent capacitació de les i els treballadors i directius dels mitjans de comunicació públics i privats’.

 

Compromisos de les periodistes feministes
En el mateix pronunciament, les periodistes feministes es comprometien a: ‘1. Realitzar fòrums (els primers es realitzaran a Querétaro, Sinaloa i Sonora ) de discussió en la immediatesa, en diferents estats de la República per analitzar les reformes i aportar idees i propostes al Senat de la República. 2 Construir  ja la vinculació de comunicadores i feministes per la democratització genèrica dels mitjans. 3. Impulsar des d’ara la construcció d’una Contraloría Ciutadana que vigili l’aplicació de la Reforma Constitucional, els continguts de la programació a Ràdio i Televisió per garantir que desaparegui la discriminació femenina i de qualsevol altre tipus’.

També, van fer una crida a les participants de la IX Trobada Nacional Feminista, ‘a pronunciar-se i treballar en tot el país en aquest sentit, reconeixent que els mitjans de comunicació són un eix fonamental de la socialització de la perspectiva de gènere amb la inclusió de dones i homes’.

L’Acord de ‘la Taula d’Anàlisi de la Reforma en Telecomunicacions’ va estar dirigida per
les periodistes, Soledad Jarquín, Sara Lovera, Juana Maria Nava i Dora Villalobos i va tenir com a expertes convidades a Cecilia Castro i la periodista Cristina Renaud.

 

 

ENF  1 2013 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Les dones de la catifa vermella

Llegint aquest llibre, de títol irònic, coneixereu les experiències de 10 dones que han...

COMUNICAT CA LA DONA. 1er de maig: temps de crisi, temps de revoltes

Un altre 1er de maig Un altre dia per a sentir discursos sobre la crisi...

Eleccions a EU: vermelles, blaves i del color de l’ Arc de Sant Martí

Naomi Klein En les recents eleccions locals del 8 de novembre, primer aniversari de la...