Lupita copia

Compartir

#La situació de les dones en el món Part III

 

 

Continuant amb l’anàlisi de Laura Lopresti, la qual és enllaç de CLACSO a Barcelona i part de l’organització feminista catalana Dones Juristes i Pablo Gentili, el qual és secretari executiu de CLACSO i professor de la Universitat de l’Estat de Rio de Janeiro.

 

Porto aquí algunes de les 100 raons que Laura LoprestiPablo Gentili van assenyalar perquè es mobilitzessin les dones de més de 50 països i exigissin justícia, igualtat, reconeixement i drets, aquestes raons són:

Perquè milers de dones i nenes viuen en camps de refugiats en condicions d’amuntegament, amb fam, fred i humiliació. Perquè més del 80% de la població desplaçada del món són dones, nenes i nens. Perquè cada any es produeixen més de 55 milions d’avortaments a tot el món. Perquè la meitat dels avortaments es realitzen en condicions precàries i sense garanties mínimes de seguretat i protecció.

Perquè el 97% dels avortaments insegurs es duen a terme en els països asiàtics, africans o a Amèrica Llatina. Perquè més de 700 milions de dones i nenes es van casar abans de fer els 18 anys. Perquè milers de nenes i dones són obligades a casar-se per estar embarassades, i perquè moltes han casar-se amb qui les ha violat. Perquè, a Amèrica Llatina, un terç de les dones que s’han casat abans dels 18 anys i prop del 10% abans de complir els 15 anys. Perquè Llatinoamèrica té la segona taxa d’embarassos adolescents del món i Àfrica la primera.

Perquè més de 200 milions de nenes i dones han patit mutilació genital en, almenys, 30 països. Perquè en països com Aràbia Saudita, Egipte, Filipines, l’Iran, Maldives, Nigèria, Pakistan, República Democràtica del Congo, Sri Lanka, Sudan i Iemen, una nena podria ser condemnada a mort.

Perquè l’Estat d’Israel actua de forma arbitrària i violenta contra milers de nenes i joves com Ahed Tamimi de 17 anys, que, per defensar-se de la prepotència policial a casa, avui es troba presa i podria enfrontar-se a una condemna de 10 anys de presó. Perquè el 90% de les víctimes dels conflictes armats són civils i perquè el 80% d’elles són dones, nens i nenes.

Perquè les esglésies pentecostals i els sectors ultraconservadors de l’església catòlica propaguen que l’anomenada “ideologia de gènere” destrueix els valors de la família i corroeix el paper de la dona com a “gendarme” de la llar. Perquè les esglésies pentecostals i els sectors ultraconservadors de l’església catòlica no han parat de créixer en els barris més pobres, apoderant-se d’espais públics, de centres educatius i de mitjans de comunicació.

Perquè en regions com Amèrica Llatina, després d’alguns grans avenços en matèria d’igualtat, sembla que s’estigués tornant a l’Edat Mitjana. Perquè a l’Iran, quan una dona es treu el vel en públic és detinguda per “pertorbar l’ordre públic”. Perquè a l’Iran quan una dona assisteix a un partit de futbol pot ser detinguda.

Perquè la publicitat gràfica i televisiva persisteix en tractar a les dones com un objecte sexual sense cervell, sense intel·ligència i irremeiablement frívoles. Perquè el patriarcat i el masclisme existeixen. Perquè el patriarcat i el masclisme maten. Perquè el patriarcat i el masclisme exploten, subordinen, colonitzen, humilien, maltracten, despullen dels seus drets i de la seva llibertat a milions de dones i de nenes dia rere dia. Perquè el colonialisme no ha desaparegut i es reinventa cada dia en les estructures racistes, patriarcals i sexistes de les nostres societats.

Valuoses doncs, les anàlisis de Laura LoprestiPablo Gentili. Cal repetir-les, recordar-les i sobretot, realitzar accions per eradicar les violències i desigualtats en què vivim les dones en el món.

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG

També et pot interessar