Divendres 08 novembre 2024

Divendres 08 novembre 2024

Cedaw mios

Compartir

Juani Rishmawi: Igualtat i dret a la salut de les dones Palestines

 

Ahir, 21 d’octubre, va tenir lloc a Ca la Dona (Barcelona), una trobada amb Juani Rishmawi, Membre dels Health Work Committees, on explicà com afecta l’ocupació israeliana al Dret a la salut de les dones palestines.

Rishmawi, nascuda a Madrid, fa més de 25 anys, viu a Betlem, Palestina, i fa més de 23 anys que anys que pertany a l’organització de salut Health Work Committees. Aquesta organització treballa en la perspectiva de genere dedicant-se a realitzar Campanyes de Sensibilització sobre planificació familiar, autodetecció de càncer de mama, autogestió familiar, etc.

Segons Juani Rishmawi l’ocupació israeliana vulnera diariament la gran majoria de drets humans de la població palestina, entre ells, el dret a la salut i la llibertat de moviment. Des de l’organització amb la qual treballa intenten buscar alternatives per minvar l’efecte d’aquest drama, per exemple, visitant casa per casa a les dones palestines, sobretot en zones rurals, per a què puguin ser ateses, ja que, segons les seves paraules: “. als  checkpoints, els soldats israelians sovint les impedeixen arribar als hospitals. Moltes dones embarassades moren en els controls en negar-les-hi l’assistència mèdica. És una manera habitual de practicar el genocidi a través d’aquests controls”. També va afirmar que la violència ha crescut a les llars d’una manera alarmant ja que hi ha molta més violència de gènere.

Segons la seva opinió, aquest estat de guerra permanent, fa que tota la impotència dels homes, al quedar-se sense feina, davant la humiliació constant, violentats al carrer i detinguts i torturats dia rere dia, traslladen tota la violència que generen, contra les seves famílies, especialment contra les dones.

A més, hi ha present sobretot en les dones, el problema de la salut mental, el qual va en  augment, perquè no hi ha mitjans facultatius per tractar-la,  l’única sortida és l’automedicació, i en aquests casos les i els malalts l’únic que poden utilitzar, que es trobi al seu abast, són els fàrmacs, cosa que fan habitualment.

També va fer èmfasi que a Palestina, en els pobles i ciutats han constituït comitès de dones, molt potents, de suport i de pràctiques d’apoderament per a elles. Sense el treball d’aquests col·lectius, la vida quotidiana per a milers de dones seria impossible.

La primera dada a tenir en compte per comprendre la precària situació de la salut de les dones a la Franja de Gaza és la pobresa. Les dades que presenten diferents organismes palestins o internacionals de vegades no coincideixen, però la població de Gaza pateix les condicions de pobresa més greus a nivell mundial.

Els últims informes de l’Agència de Nacions Unides per als Refugiats de Palestina al Pròxim Orient (UNRWA) apunta que el 28 per cent de la població de Gaza viu en condicions de pobresa i un 75 per cent de les llars depèn de l’assistència humanitària. La dada de la bretxa salarial deixa palesa la gran desigualtat entre dones i homes: les dones que aconsegueixen una feina cobren un 30 per cent menys que un home per les mateixes funcions.

Segons les dades que maneja actualment la Union of Health Work Committees (UHWC), un 6% per cent de la població femenina de Gaza és vídua; mentre un 1,3 per cent són dones divorciades i un 0,2 per cent estan separades. Les famílies encapçalades per dones constitueixen un 9,6 per cent. El nombre mitja de persones de les famílies és de 6,3  i la taxa de fertilitat és de 4,9 fills. El percentatge de dones que es casen entre els 14 i els 17 anys d’edat és del 37,9 per cent, xifra que es redueix al 2,2 en el cas dels homes.

La taxa d’avortament va augmentar després dels atacs d’Israel el desembre de 2008 i el gener de 2009 (Operació Plom Fos). El personal mèdic dels hospitals de maternitat ha notat un augment del nombre de malformacions congènites. No existeixen estadístiques precises, però es podria deure a l’ús de fòsfor blanc per part d’Israel.

Segons l’Organització Mundial de la Salut, les dades revelen una proporció de mortalitat materna de 29 per 100.000 nascuts vius a la franja de Gaza.

La principal causa de mort de dones en edat reproductiva va ser el 2012 el càncer de mama (càncer que suposa el 30 per cent dels que afecten dones).

Hi ha manca d’empara i responsabilitat per part de països que han signat acords per eradicar la desigualtat, com: La Convenció sobre l’Eliminació de totes formes de Discriminació contra la Dona (CEDAW)

No hi ha cap programa de cures especials per a la menopausa pel que l’osteoporosi i altres problemes de salut que afecten de manera generalitzada a les dones durant aquest període de les seves vides.

 

 

Salut palestina

 

 

El 20 d’octubre davant de la seu del govern espanyol es va efectuar una concentració pel final de l’ocupació. També a les 18 h de dissabte 24 hi ha convocada una manifestació que sortirà de plaça Catalunya, convocada des de la campanya internacional BDS “boicot a Israel”. L’eslògan “L’últim dia de l’ocupació serà el primer dia de la Pau”.

 

PALESTINA-20o-450x318

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

“Prohibir l’ús del vel islàmic sota la bandera de la llibertat i igualtat pot augmentar la desigualtat”

“Parlar del vel islàmic és referir-se a moltíssims temes i prohibir el seu ús sota...

Estat espanyol: Que no es financin amb diners públics centres educatius que divideixin a l’alumnat per raons de sexe

La Federació d’ensenyament del CCOO, exigeix que no es financin amb diners públics els...

Africa

Barcelona: Debat ‘Moviments independentistes a l’Àfrica’ al CPC / La Independent / Notícies Gênere

l cicle de debats ‘Àfrica, tan a prop i tan desconeguda’, organitzat pel Grup de...