Diumenge 24 setembre 2023

Diumenge 24 setembre 2023

Compartir

Internacional: Peru. Pobles indígenes i els seus drets a la terra / La Independent / Notícies génere

La relatora sobre els drets dels pobles Victòria Tauli Corpuz i el relator especial sobre materials contaminants i Baskut Tuncak, van sol·licitar a les autoritats del Perú protegir més a las seva població de danys mediambientals i evitar la repetició d’emergències que afecten els pobles indígenes.

 

Victòria Tauli-Corpuz. Foto: ONU / JC McIlwaine

En un comunicat, van afirmar que l’anunciat pel govern de reotorgar un bloc d’explotació  petroliera, viola un acord entre la companyia estatal  Petroperu i les comunitats indígenes.

En aquest pacte la companyia petroliera es compromet a netejar la terra i l’aigua situada en aquesta zona (departament de Loreto) ja contaminada degut a que fa 44 anys que rep  abocaments del cru.

La relatora i el relatorferen un avís ja que el 2013 i 2014 hi va haver una declaració d’emergències mediambientals des del govern peruà a causa del vessament de petroli, i consideren que tindria un greu impacte, en la salut, aigua i aliments dels pobles indígenes.

Segons dades oficials del Ministeri de Salut peruà, un 98% de nens d’aquestes comunitats porten  la presència de metalls tòxics a la sang que sobrepassa els nivells tolerables.

En el document, els experts insisteixen que, Perú té l’obligació de netejar la contaminació per protegir tots els habitants de la regió i exigir a les companyies que assumeixin les seves responsabilitats si no es respecten els drets humans, fet que hauria de ser obligat abans de concedir noves concessions.

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Declaració del Consell Nacional de les Dones de Catalunya

   A Nova York, de l’11 al 22 de març de 2019. Declaració escrita del Consell...

SantJordietstu + SantJordientretotes

  Cada any per Santa Jordina i Sant Jordi us fem arribar les recomanacions de...

Madrid: nova Tertulia de Clásicas y Modernas / La Independent / Notícies gènere

  L’afany de Clásicas y Modernas és introduir a la cultura de la perspectiva de gènere...