Dijous 25 abril 2024

Dijous 25 abril 2024

Internacional. Noruega: Nobel per l’eradicació de la violació com a arma de guerra / La Independent / Notícies Gènere

Nadia Murad i Denis Mukwege han rebut el guardó, aquest divendres 5 d’octubre, amb el Premi Nobel de la Pau 2018 per la seva lluita i activisme per defensar les víctimes de la violència sexual i la utilització de la violació com a arma de guerra. Encara que des de diferents països i amb diferents històries, tant ella com ell han treballat per la mateixa causa des de fa molts anys.

 

Foto:Mujer

 

El secretari general de l’ONU en una conferència de premsa ha enviat salutacions “Felicito Nadia Murad i a Denis Mukwege per haver rebut el Premi. Un premi molt merescut per la seva defensa a les víctimes de violència sexual en conflicte. Amb el seu treball han defensat els nostres valors compartits”.

Murad va visibilitzar i donar veu a un abús inenarrable a l’Iraq quan els extremistes violents de ISIS van atacar brutalment a la gent Yazidi, especialment a dones i nenes. Amb 19 anys va ser testimoni de l’assassinat dels seus germans, va ser segrestada i violada durant tres mesos, fins que va aconseguir escapar.

“Nadia Murad, com ambaixadora de bona voluntat per a l’Oficina de les Nacions Unides contra la Droga i el Delicte des de 2016, ha buscat suport per a les víctimes de la trata de persones i l’esclavitud sexual i la justícia per als perpetradors. La seva poderosa defensa ha commogut a persones de tot el món i ha ajudat a establir una investigació de vital importància per a les Nacions Unides sobre els crims atroços que ella i molts altres van patir”, va dir António Guterres (actual President de Nacions Unides).

Alessandra Vellucci, Directora del Servei d’Informació de les Nacions Unides a Ginebra, va dir “celebro i felicito al Comitè Noruec del Nobel des de Ginebra, per l’elecció d’aquestes dues figures tan importants i necessàries pel seu treball pels Drets Humans”. Velluci va explicar que l’eradicació de la violència sexual en els conflictes segueix sent una prioritat per a l’organització. “Estic segura que aquest Premi Nobel de la Pau ajudarà a avançar en la causa de posar fi a la violència com a arma de guerra. Felicitacions pel premi”.

També va ser celebrat per l’Oficina de les Nacions Unides contra la Droga i el Delicte (UNODC), que va ser qui va nomenar a Nadia Murad, ambaixadora de Bona Voluntat per la Dignitat dels Supervivents de la Trata de Persones el 2016, en referència a la seva brutal experiència. Un Nobel compartit amb Denis Mukwege fundador de l’hospital Panzi a la República Democràtica del Congo.

Denis Mukwege, que ha ajudat gratuïtament a milers de víctimes de violació, a la República Democràtica del Congo,  ha protagonitzat el documental “The Man Who Mends Women” i el seu treball ha rebut diversos reconeixement internacionals com són el premi de l’ONU al camp de Drets Humans i el premi Sakharov el 2014.

Diu Guterres que: “Les Nacions Unides han donat suport als seus esforços. Ha estat una veu forta que crida l’atenció del món sobre els crims impactants comesos contra les dones en temps de guerra. Com a cirurgià expert i sensible, no només va reparar cossos destrossats sinó que també va restaurar la dignitat i l’esperança”.

El cirurgià va decidir emprendre la seva causa com a defensor després de tractar a dones supervivents de violacions que eren filles de dones que també havien estat violades.

A nivell internacional també han rebut nombroses felicitacions, entre elles la de Michelle Bachelet, “Nadia i Denis, estic segura que parlo per tots els defensors dels drets humans quan dic que els saludem i els admirem. Han lluitat pel dolor que han patit les dones a través de l’abús sexual per ser reconegudes i confrontades, i perquè la seva dignitat sigui restaurada. Necessitem més persones per defensar en la forma en què vostès han defensat els drets de les dones, la justícia, els drets de les minories i els drets de tots”.

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Republica

Catalunya: Una Constitució Política Feminista de l’Esta t/ La Independent / Notícies Gènere

Feministes per la Independència participen en les Jornades Feministes el juny del 2016 amb la...

País Valencià: Concurs de Curtmetratges per a la Igualtat

Aquest any hi ha una sèrie de canvis, ja que Obra Social CAM ja no...

Barcelona: CONFERÈNCIA Patrícia Melo i la novel·la de favela / La Independent / Notícies gènere

  Elena Losada (Centre Dona i Literatura) impartirà la conferència* “Patrícia Melo y la novela...