Divendres 08 desembre 2023

Divendres 08 desembre 2023

Compartir

Institut Català de les Dones: vídeo de la campanya i el cartell 8M 2021

 

 

En el marc de la commemoració del Dia Internacional de les Dones, el proper 8 de març, des de l’Institut Català de les Dones centrem les reivindicacions en com la pandèmia de la Covid-19 ha posat de relleu, de forma especialment punyent, les greus discriminacions que encara s’exerceixen sobre les dones.

Durant el confinament domiciliari estricte (març-abril de 2020) les dones vam manifestar en gairebé el 60% que érem nosaltres les que ens ocupàvem de manera principal o en exclusiva de les tasques domèstiques, tot i que la nostra presència en les ocupacions de primera línia era majoritària: 64% en venda de productes bàsics, 86% en personal de neteja, 80% en personal de serveis socials, 84% en personal de residències per a gent gran i 70% en personal sanitari i farmacèutic.

No sembla que els hàbits patriarcals en la distribució dels usos del temps pel que fa a la corresponsabilitat hagin estat afectats pel confinament, tot i que l’increment de la convivència d’homes i dones a les llars ho hauria d’haver facilitat. Els estereotips encara són ben arrelats i les tasques domèstiques, de cura de les persones dependents i de les obligacions escolars de filles i fills, han recaigut majoritàriament sobre les dones. Això va en detriment del nostre accés al treball, la nostra carrera professional i el nostre temps de lleure, que hauria de ser exactament igual d’important que el dels homes, i a més minva la nostra salut i el nostre benestar.

Cal lluitar perquè aquesta crisi no suposi un pas enrere en cap dels avanços socials que en els darrers anys hem assolit. La campanya “Dones i homes, corresponsables! #Som8deMarç #SomCorresponsables” vol conscienciar i denunciar aquesta realitat i així avançar en una cultura de pacte per a una corresponsabiltiat efectiva.

A la plana web de l’ICD trobareu el vídeo de la campanya i el cartell en diverses mides així com el manifest institucional d’aquesta commemoració i el dossier estadístic Les dones a Catalunya, elaborat per l’Observatori de la Igualtat de Gènere (OIG), amb els indicadors de les desigualtats entre dones i homes.

 

8M Banner Horitzontal 820x312

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Manuel Buendia

Deixar anar llast com a home

  OPINIÓ Segurament sóc un home fill de la modernitat, occidental i lliure. Vaig néixer...

Intersindical Valenciana davant el 23 de setembre, Dia Internacional Contra l’Explotació Sexual comunica:

  Una vegada més, Intersindical exigeix als governs de l’estat i l’autonòmic que complisquen els...

Feminicidis a Mèxic permeats per la impunitat

  Amb lleis i sense elles, malgrat els avenços en les “voluntats polítiques”, els feminicidis...