Dijous 07 novembre 2024

Dijous 07 novembre 2024

Compartir

Incidència política, nou objectiu de dones migrades

La Taula de Treball sobre Migració, Gènere i Desenvolupament es va presentar a la Fundació Indera

No hi ha mostra més gran de presència i d’integració en un espai que incidir-hi políticament i aquest és el camí a seguir. Les dones migrades ho tenen clar i així ho van fer saber, mitjançant varies de les seves organitzacions, durant la presentació pública de la Taula de Treball sobre Migració, Gènere i Desenvolupament que es va realitzar aquest dimecres dia 9 de novembre.

 

Deu organitzacions, la majoria dirigides per dones migrades y orientades a defensar els drets d’aquests col·lectius, són part d’aquesta Taula de Treball que “pretén ser un espai participatiu i de visibilitat de les dones migrades, amb veu pròpia, per fer incidència i seguiment de les normatives y polítiques migratòries que afecten directament a les dones i el seu entorn”.

Per a elles, no és important parlar d’immigració perquè de fet és un procés, un canvi, sinó que alló importat és parlar d’una realitat ja feta, de dones ja migrades, junt a les seves famílies, i del seus drets com a ciutadanes que formen part de la societat que las acull, per això el seu objectiu és incidir políticament. La Taula de Treball, així la consideren, és una eina per assolir aquest objectiu.


INDERA-mesa_trabajo-Diva_Criado

 

Es necessari empoderar a les dones, quan s’obté això s’inclou al seu entorn perquè l’efecte es potencia, van dir a les seves intervencions algunes de les representants de les organitzacions que componen la Taula de Treball. Les dones migrades solen ser, molt sovint, les proveïdores de la seva família i, malgrat les dificultades diàries que tenen per guanyar-se un lloc enfront a les seves parelles, el fet és que elles són un motor de la economia i aquesta realitat també s’ha de reflectir a altres espais.

Les organitzacions que integren la Taula de Treball son: l’ Associació Cultural, educativa i social, operativa de dones paquistaneses (Acesop); la Associació de Dones Migrades Subsaharianes (Adis); Diàspora Solidaria; la Federació de Entitats Llatinoamericanes de Catalunya (Fedelatina); la Federació de Entitats Peruanes en Catalunya (Fepercat); el Grup de Dones Migrades de Sant Cugat; la associació Integració de Joves Llatinoamericans; Maloka – Mujeres Pa’lante i la Plataforma Q’atary Perú.

Aquest espai està obert a qualsevol entitat que hi vulgui participar, van assegurar, a més a més que és possible formar part de manera personal, tal com ho fa una d’elles, Silvia Fernández, per a qui qualsevol acció o lluita d’un grup repercuteix en la persona i a la inversa.

“Totes tenim un petit camí recorregut i considerem que la Taula de Treball és una eina útil”, va dir Clara Romero, de Mujeres Pa’lante que forma part del Colectivo colombià Maloka. Es cert, aquestes organitzacions i les seves representants porten ja uns anys treballant amb la immigració i amb les dones, i que amb déu i ajuda han aconseguit consolidar-se, agrupar-se i arribar a les seves bases en un treball constant.

La presentació d’aquesta Taula de Treball va tenir lloc a la Fundació Indera, entitat que també forma part d’aquest espai de discussió i que té el suport de la Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, en el marc del projecto “Acció de incidència, anàlisis i debat sobre la condició y posició de les dones als circuits transfronterers a Catalunya”.

Al maig d’enguany es va fer el seminari internacional “Ciutadanes globals transformant fronteres: processos migratoris, drets, reivindicacions i perspectives” per reflexionar sobre l’impactr de la immigració en la vida de les dones i com, des de les polítiques migratòries, s’està gestionant la realitat de les persones que han decidit, per diversos motius i interessos, viure fora del seu país d’origen.

Sara Cuentas, directora de Indera, va explicar que el seminari va treballar sobre quatre eixos: feminització de la migració, economia de la cura, impacte de les polítiques de migració en les dones, drets humans i ciutadania i migració i desenvolupament. “És sobre aquest eixos que presentem que considerem les que són les principals preocupacions que s’ha de tenir en compte si volem que la governabilitat de les migracions funcioni realment en els països de destinació”.



Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Barcelona: La difícil situació de la dona a l’Afganistan / La Independent / Notícies Gènere

AFGANI. Foto: Gervasio Sanchez El seu primer marit va ser assassinat en els anys...

“No, mai no és una pèrdua de temps ni de diners fer una inversió en l’esport femení”

Parlem amb Rosa Adrián, vicepresidenta de la Federació Catalana d’Handbol Fa dos anys va disputar-se...

Gisella Evangelisti ok

L’animal que porto dins. Una formació a la virilitat

Un escriptor i guionista d’èxit, Francesco Piccolo, conegut com a persona empàtica i sensible,...