Dijous 07 novembre 2024

Dijous 07 novembre 2024

Compartir

Impunitat, corrupció i inequitat travessen la vida de les dones

 

29 de cada 100 dones no tenen accés a la salut. Cada any hi ha a Mèxic 600 mil delictes sexuals.

L’any 2017, 390 mil nenes i adolescents es van convertir en mares. Al dia es registra almenys una denúncia per “delicte d’avortament”. Entre 2012 i 2016 es van registrar més de 4.000 mil morts maternes, és a dir, dos al dia i més de mil dones al dia són violades durant el part.

Així ho va donar a conèixer Regina Tamés Noriega, directora de l’organització GIRE en la presentació de l’informe “La Pieza Faltante. Justícia reproductiva“, que busca visibilitzar l’estat de cinc problemàtiques: embaràs adolescent, penalització de l’avortament, violència obstètrica, mort maternal i seguretat social incompleta.

Regina Tamés Noriega va subratllar que no pot existir una transformació sense justícia reproductiva, sense ella, impunitat, corrupció i inequitat travessa la realitat de les dones.

En aquest sentit, l’ex rector de la UNAM, Juan Ramón de la Fuente, va assenyalar que es tracta de temes crucials que han de ser atesos amb  brevetat i per això és necessari impulsar un canvi jurídic. Va explicar que la raó per la qual no s’ha avançat en la justícia reproductiva es deu al fet que en alguns estats s’han avançat els progressos legislatius. “El laicisme ha de ser el punt de partida per avançar en aquests temes”, va dir.

Per la seva banda, Luisa María Alcalde, la propera secretaria de Treball del govern federal, va expressar la seva preocupació davant el fet que el 60% de les persones que treballen no tenen accés a serveis de salut. D’elles, 29 de cada 100 són dones i amb això tampoc tenen accés a altres prestacions com a serveis de guarderies o llicències de maternitat.

“L’accés als serveis de salut no pot ser només per als que treballen en la formalitat, és un desafiament que buscarem contrarrestar en la propera administració”, va assenyalar Alcalde.

Per la seva banda, Oliva López Arellano, secretària de Salut de la CDMX, es mostra optimista respecte a l’avanç d’aquests temes en aquesta entitat ja que va dir “estem estrenant una Constitució, i és la ciutat més progressista, però el desafiament que ens enfrontem és garantir la suficiència de serveis de salut”.

Respecte al tema de la violència obstètrica, De La Fuente va puntualitzar que des de fa temps a les escoles de Medicina sembla que s’ha deixat de banda la “ètica” com l’eix que ha de regir l’actuació de personal mèdic i d’infermeria.

Les recomanacions proposades en aquest informe són que l’embaràs adolescent ha de ser abordat com un tema de drets humans i de salut pública; l’urgent despenalització de l’avortament a tot el país; el disseny de polítiques públiques que busquen eradicar la violència obstètrica; l’accés a serveis de salut, especialment per a dones que es troben en situacions d’major vulnerabilitat; i construir un sistema de seguretat social universal que no estigui condicionat a un treball formal.

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Micromasclismes quotidians. Taller de lectura amb visió de gènere

De Carmen Martín Gaite i Clarice Lispector a les autores d’avui: un diagnòstic de la...

Ma. Àngels Viladot

Gènere i sexisme lingüístic

RESSENYA En aquesta adreça web trobareu l’article de Ute Gabriel and Pascal Gygax (2016)...

Comunicat La Secretaria d’Igualtat i Polítiques Socials de la UGT de Catalunya: Vídeo“Les dones del sindicat”

La Secretaria d’Igualtat i Polítiques Socials de la UGT de Catalunya es complau presentar-vos el...