La Independent recull aquesta informació de Reporters sense Fronteres i el comentari d’una companya, L.C., de la Xarxa internacional de Periodistes amb Visió de Gènere a Hondures: ” Aquesta informació lamentablement és certa. Les nostres col·legues van ser agredides mentre realitzaven una manifestació als afores de la Casa de Govern. Fa unes setmanes van assassinar a una altra col·lega a Tegucigalpa i la seva mort encara roman en la impunitat com la resta dels 24 més. La ingovernabilitat és terrible… i qui sap cap on anem!.”.
Reporters sense Fronteres recolza la seva iniciativa
El president Porfirio Lobo Sosa, així com els generals René Osorio Canales, cap de l’Estat Major Conjunt de les Forces Armades, i Andrés Felipe Díaz, cap de la Guàrdia d’Honor Presidencial, són objecte d’una denúncia presentada el 21 de desembre de 2011 per quinze dones periodistes del col·lectiu “Periodistas por la Vida y la Llibertat d’Expresión” davant la fiscal especial de Drets Humans, Sandra Ponce.
Això, després que les denunciants i una cinquantena periodistes, defensors dels drets humans i representants d’alguns moviments socials fossin agredits de manera violenta durant una manifestació realitzada el 13 de desembre passat, quan es trobaven als voltants de la Casa de Govern, a Tegucigalpa (http://es.rsf.org/honduras-agreden-a-mujeres-periodistas-que-14-12-2011, 41549.html).
“Com a mínim tres raons ens motiven a donar suport a aquesta denúncia col·lectiva, de la qual varem rebre una còpia. D’una banda, aquesta denúncia és una resposta legítima als greus abusos d’autoritat comesos contra persones indefenses. D’altra banda, la demanda replica una escandalosa propaganda de l’Estat, que consisteix a desacreditar les víctimes fent-les passar per agressores. Per què una manifestació precedent de periodistes, organitzada quatre dies abans al mateix lloc, es va poder dur a terme sense la mínima confrontació? Finalment, més enllà del fets dels quals es desprèn, aquesta denúncia col·lectiva planteja de manera legítima la pregunta de per què la impunitat perdura en un país que s’ha convertit, després de Mèxic, en el més mortífer del continent per a aquells que realitzen la tasca d’informar, en particular sobre una situació dels drets humans tan alarmant. La nostra veu s’uneix a la de les denunciants per exigir a les autoritats hondurenyes que es faci justícia “, va declarar Reporters sense Fronteres.
A Hondures han estat assassinats 24 periodistes des de l’any 2003, 17 d’ells tan sols en el període que va seguir al cop d’Estat del 28 de juny de 2009 (http://es.rsf.org/honduras-asesinan-a-un -periodista-ataquen-a-08-12-2011, 41530.html).