Dimarts 27 febrer 2024

Dimarts 27 febrer 2024

Compartir

Hi haurà visiò de gènere al Pla Nacional de Drets Humans?

 

Susan E. Opler, defensora dels drets humans- Toromto.

 

El govern vol impulsar el primer Pla Nacional de Drets Humans. El president Puigdemont en la cloenda del Seminari Internacional d’Institucions Europees d’Ombudsman anuncià que Catalunya ha de disposar d’una eina de país transversal, que incorpori totes les sensibilitats, per defensar els drets humans i lluitar contra els populismes que els amenacen.

El passat 4 d’abril, sota el títol “Reptes dels drets humans a Europa II. Populisme? Regressió de drets i el paper de l”ombudsman'”, els defensors i defensores del poble d’arreu d’Europa, així com a representants de la Comissió Europea i d’entitats de l’àmbit dels drets humans, han debatut durant dos dies sobre el populisme polític i el seu impacte en els drets humans, la regressió de drets en situacions d’emergència i crisis migratòries i el paper de les xarxes socials en aquesta qüestió. Aquest seminari ha estat organitzat pel síndic de Greuges i president de l’International Ombudsman Institute (IOI), Rafael Ribó.

El president Puigdemont va recordar en la seva intervenció que feia pocs dies es va celebrar a Roma el 60è aniversari dels tractats europeus, però va alertar que “l’augment del populisme, sobretot d’arrel xenòfoba, està minant les bases fonamentals i fundacionals de la millor Europa, d’aquella que assegura pau, cohesió social, convivència i respecte a la diversitat”.

Carles Puigdemont va fer una crida als ombudsman a “no abaixar la guàrdia”, i “reforçar entre tots la defensa dels drets humans”, perquè “hi ha molta gent que pot perdre l’esperança si nosaltres la perdem”. “No tenim dret a perdre l’esperança que Europa continuï sent aquell projecte que ens va enamorar, basat en els millors valors de la civilització humana”, va continuar dient. I va afegir “sabem que és un projecte millorable, però és el millor dels possibles que pugui garantir aquests drets”.

Seria necessari, a fi de garantir la visió de gènere: reconèixer la visió androcèntrica dels drets humans i incorporar la CEDAW quan es parla dels drets humans; impulsar de manera inequivoca la llei 15/2017 del 21 de juliol, d’igualtat efectiva de dones i homes 2017; i   deixar d’utilitzar paraules sexistes, com Ombudsman, encara que sigui en angles.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Comarques barcelonines: Lideratge de dones en ciència i tecnologia cicle de converses del LAB Bonnemaison

La Diputació de Barcelona presenta, dijous 10 de novembre a les 12.30 h, una nova...

Catalunya: La joventut catalana s’organitza per la igualtat de gènere a XAJI / La Independent / Notícies gènere

XAJI promou actuacions contra les relacions violentes i abusives en centres educatius dissenyades pel propi...

Catalunya: Igualtat i Feminismes presenta una guia als municipis per implementar el programa TempsxCures

S’ha elaborat una guía, conjuntament amb l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis...