Dilluns 04 març 2024

Dilluns 04 març 2024

Compartir

La Cooperació Pública Catalana vulnera la llei d’igualtat 15/2017 aprovada pel Parlament de Catalunya.

La Independent, agència de notícies amb visió de gènere, s’ha fet ressò a través de Feministes de Catalunya de la modificació encoberta de l’actual Pla Director de Cooperació al desenvolupament 2015-2018.

Una modificació substancial del seu contingut mitjançant el Pla anual de cooperació 2017 vulnerant així, el mandat aprovat pel Parlament de Catalunya en aprovar que totes les actuacions de desenvolupament havien d’incorporar la perspectiva integrada de gènere basada en els drets humans. Un enfocament que també queda recollit en l’article 51 de la llei 17/2015, del 21 de juliol, d’igualtat efectiva de dones i homes.

El Pla anual de cooperació 2017 malgrat fer en un primer moment una alabança al contingut innovador i transformador del Pla Director, estableix prioritats i aliances ben diferents, minimitzant els efectes de l’enfocament integrat de gènere i drets humans i marginant l’objectiu estratègic de defensa, protecció i garantia dels drets humans de les dones.

La visió feminista del Pla Director ha desaparegut i d’aquesta manera no només es fan passes enrere en la cooperació al desenvolupament sinó que també ens situa com un país en què les polítiques públiques feministes depenen de les persones que lideren les conselleries i les direccions generals i no, són enteses com a polítiques identitàries del país.

El Fòrum de Feministes de Catalunya ha manifestat la seva preocupació en saber a través de fonts del moviment associatiu de la cooperació catalana que el Conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva i el Director General de Cooperació, Manel Vila, tenen la intenció de fer un canvi de visió estratègica i substituir-ne les seves prioritats.

El Pla Director de Cooperació 2015-2018 assumeix, per primer cop, el repte de la cooperació des d’una perspectiva i des d’un compromís profund amb els drets humans. Una cooperació que entoma els drets humans com l’eix vertebrador de la seva política, i els dimensiona des de la perspectiva de gènere, i és per això que quan el Pla Director 2015-2018 parla dels drets humans no només es refereix a la declaració universal dels drets humans sinó que també hi suma la Convenció sobre l’eliminació de totes les formes de discriminació contra la dona, la CEDAW, que és la veritable declaració de drets humans de les dones.

S’exigeix una resposta immediata de la Conselleria d’Afers Exteriors i una nova redacció del Pla Anual que sigui coherent i responsable amb el Pla Director de cooperació 2015-2018 i amb la Llei d’Igualtat efectiva entre homes i dones de Catalunya. I de no voler complir amb el mandat del Parlament de Catalunya, la conselleria ha d’utilitzar els mecanismes legals que passen per l’aprovació per part del Parlament d’un Nou Pla Director de Cooperació i de la modificació de la Llei 15/2017.

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Barcelona ciutat de trobada i diversitat

      Parvati Nair L’Institut per a la Globalització, Cultura i Mobilitat de la Universitat de...

GAMAG al costat de les dones i les nenes iranianes

Amb consternació per la brutal repressió de les protestes a l'Iran contra el règim teocràtic,...

Catalunya: Arxiu on line de 22 anys de cinema de dones / La Independent / Notícies gènere

  Aquest 19 de març es va portar a terme, a la Fundació Tàpies, la...