Divendres 17 maig 2024

Divendres 17 maig 2024

Compartir

Ha nascut “Sindillar”, el sindicat de treballadores de la llar

Mig centenar de dones de 16 països són les primeres afiliades al primer sindicat d’aquest sector laboral a l’estat espanyol 

El primer sindicat de treballadores i cuidadores de la llar a l’estat espanyol ha nascut aquest 22 d’octubre, a Barcelona, en una molt diversa assemblea on hi van assistir mig centenar de dones de 16 països. Les primeres afiliades van decidir anomenar-se “Sindihogar – Sindillar” a l’entitat que les representarà i que defensarà els seus drets com treballadores.

   

 

   Després de nomenar a les dones que seran part del directori, es va donar per constituït el Sindillar amb un esclat multicolor d’aplaudiments de dones provinents de pràcticament tots els continents. Es van afiliar persones de Colòmbia, Hondures, Paraguai, Bolívia, Perú, Equador, Uruguai, Xile, Panamà, Nigèria, Senegal, Pakistà, Nepal, Rússia i Romania, també de l’estat espanyol.

 

Es calcula que a l’estat espanyol hi ha unes 700 mil treballadores de la llar, encara que solament unes 300 mil cotitzen a la seguretat social com a servei domèstic. El 80% de les persones que realitzen aquests tipus de feina són immigrants. En general, més del 95% de les persones que cuiden llars, ja sigui fen feines de neteja o de cura de la mainada o persones grans, són dones.


La creació d’aquest sindicat, al qual també poden afiliar-se els homes i que té inicialment a Catalunya com àmbit d’acció, ha estat recolzada per les associacions Papeles para todas y todos, Mujeres Pa’lante Col.lectiu Maloka, Asociación de Orientación a las Mujeres Inmigrantes en Cataluña, Diáspora Solidaria y Red Mixtura-Asociación por la Diversidad, la Equidad y la Democracia.  També pel Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison que va cedir espais per a la assemblea i acta de constitució de la nova entitat sindical.


Jornada_sobre_Inmigraci_22_doctubre_11_DSCN150610

La diversitat d’orígens de les afiliades al sindicat mostra la principal activitat econòmica a la que gran part de les dones immigrades es veuen abocades a realitzar, malgrat els seus nivells d’estudi que tinguin, i en mots casos de manera informal, sense contracte i, fins ara, sense cap tipus de recolzament per defensar els seus drets com a treballadores.


La mancança de documentació en regla, permisos de residència i treball, en molts casos la dificultat de no conèixer el idioma i no tenir un suport familiar ha fet que les dones immigrades treballadores de la llar siguin als segments més vulnerables de la societat.


Aquest sector va ser incorporat fa pocs mesos al Règim General de la Seguritat Social. No obstant, les treballadores de la llar creuen que aquest fet és insuficient perquè aquesta normativa no contempla, entre d’altres punts, el dret a rebre una prestació econòmica si es troben a l’atur.


En una darrera assemblea, realitzada fa tres mesos, es va afirmar que el treball d’aquest sector  “no es veu correspost amb dignitat” ja que “patim discriminació perquè no som considerades com treballadores i treballadors: no tenim contracte, ni un horari laboral, ens neguen hores lliures, vacances, pagues extres, baixes per malaltia o maternitat”.

 

Sindihogar_1

 

A l’assemblea del dissabte 22 d’octubre va haver-hi, una altre vegada, moltes testimonis de casos en els que el sindicat haurà de intervenir, com el cas de les empreses que “contracten en negre” a dones immigrades per netejar cases i oficines en condicions de clara explotació i negant tots els seus drets.


Els eixos centrals que haurà de defensar el sindicat són: el dret al atur, contractes escrits, eliminació del pagament en espècie, establiment de nivells salarials amb canvis amb relació al IPC i pagues extres, dret a vacances i a lliurar el cap de setmana i l’eliminació de l’ acomiadament arbitrari.


Sindihogar-Sindillar no està afiliat a cap altre sindicat perquè les seves integrants volen ser independents i no tenir una entitat guiada per orientacions polítiques o sindicals externas. Volen, solament, defensar els seus drets.


Al Sindihogar-Sindillar podràn afiliar-se dones i homes que treballen en feines de la llar, ja sigui per hores o que viuen a la casa on serveixen; també els que cuiden a altres persones, a les criatures o a gent gran; els que fan qualsevol feina relacionada amb la neteja i la cura; també poden afiliar-se persones espanyoles o estrangeres que viuen a Catalunya amb o sense papers de residència. Finalment, poden ser part del sindicat les persones que volen donar el seu suport a aquesta entitat.


Sindihogar-Sindillar farà una massiva campanya per afiliar a la major quantitat de persones possible.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Santa Coloma de Gramanet: Les Jornades de les Dones 2012

Les Jornades de les Dones 2012 reivindiquen l 8217 esforç comú per la igualtat de...

BUIT DE MARÇ recull de poemes de Rosa Maria Arrazola

Rosa María Arrazola Rosa Maria Arrazola ha aconseguit el Premi de Poesia l Estabanell energía...

Mataró: Les dones viatgeres, una mirada de gènere: Cristina Chaves / La Independent / Notícies gènere

Elles viatgen soles un nou mercat turístic Viatges en femení per què perquè l 8217...