Es tracta d’una Guia facilitadora d’eines als equips professionals que treballen en centres de gent gran per gestionar la diversitat LGBTI+ i actuar davant l’LGBTI-fòbia.
La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge exposa sobre les persones LGTBI que “El seu pas per serveis adreçats a la seva cura i atenció no ha d’implicar en cap cas el retorn a uns armaris que les seves generacions van haver d’esbotzar amb moltes dificultats”. Recordà que les generacions nascudes a les dècades de 1940, 1950 i 1960 varen patir persecució i dificultats per viure en llibertat la seva identitat de gènere i/o orientació sexual. Fins a l’any 1979, no es va derogar la Llei de l’Estat 16/1970, de 4 d’agost, sobre perillositat i rehabilitació social, que considerava l’homosexualitat un delicte.
En un acte a la Residència de Gent Gran de Gràcia La directora general de Provisió de Serveis del Departament de Drets Socials, Maria Rosa Pons, digué que “aquesta guia és també un bon exemple de l’atenció centrada en la persona que impulsa Drets Socials. Un model que va més enllà d’atendre les necessitats bàsiques, que adapta el servei a l’usuari, i no a la inversa, que té en compte la seva biografia i història de vida, amb un respecte escrupolós cap a la seva dignitat i individualitat”.
La guia desplega els articles 17.4 i 17.5 de la Llei 11/2014, del 10 d’octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a erradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia. S’ha elaborat gràcies a la iniciativa del Grup de Treball de la Gent Gran del Consell Nacional de Lesbianes, Gais, Bisexuals, Transgèneres i Intersexuals de Catalunya.
Un distintiu d’espai segur per a les persones grans LGBTI+
La Generalitat atorgarà un distintiu als centres que siguin un espai segur, amb criteris basats en 10 punts: Protocol d’acollida, on s’inclouen les normes de convivència en el deure al respecte cap a les persones LGBTI+; Adequació de formularis i reglaments, així com el llenguatge; Realització d’ accions de sensibilització i formació contínua dels i de les professionals; Referents LGBTI+; Activitats de lleure i entreteniment sobre la realitat LGBTI+; Protocol específic d’intervenció en casos d’assetjament; Respecte a les parelles LGBTI+ i que puguin compartir habitació; Garantir a les persones trans que puguin mantenir la seva identitat de gènere, incloent accés als tractaments hormonals; i Adaptar els banys d’ús comú a les persones no binàries.