Dimecres 26 juny 2024

Dimecres 26 juny 2024

th

Compartir

GAMAG exigeix aclarir el feminicidi de María del Sol Cruz Jarquín en el seu 4art aniversari

A proposta de GAMAG EUROPA recolza a la periodista oaxaquenya que ha vingut a reclamar des del Continent Europeu la justicia que se li nega a Mèxic. 

ACTO.EN.EL.COLEGIO.DE.PERIODISTES.DE.CATALUNYA

L’ Aliança Global sobre Mitjans i Gènere, The Alliance On Media And Gender (GAMAG), a proposta del capítol Regional Europeu GAMAG EUROPA, dóna suport a la periodista mexicana Soledad Jarquín Edgarque ha reclamat a Europa la justícia, que se li nega al seu país, a Mèxic, per aclarir el feminicidi de la seva filla.

Jarquín va estar acompañada, en un acte al Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC), a Barcelona, d’una vintena llarga de companyes. Una majoria de La Xarxa Internacional de Periodistes i Comunicadores de Catalunya-Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (XIDPIC.CAT-XIPVG) que edita “La Independent”, i que també formen part de GAMAG EUROPA, juntament amb col·legues de “Furia Mexicana”, activistas mexicanes que viuen a la capital catalana, de Món Comunicació (AMC) i Ca la Dona. Després va continuar i acabar el viatge a Madrid abans de retornar cap a Mèxic.

El cas ja ha estat presentat davant l’Alta Comissionada de Nacions Unides per als Drets Humans i el Comitè per a l’Eliminació de tota forma de Discriminació contra la Dona, (CEDAW, per les sigles en anglès), a Ginebra. Aquest Comitè és un òrgan d’expertes independents que supervisa l?aplicació de la Convenció sobre l?eliminació de la discriminació contra la dona.

“Justícia per a Sol”

La Premi Nacional de Periodisme a Mèxic 2006 i Defensora dels DDHH, Soledad Jarquín Edgar denuncia la corrupció que afavoreix la impunitat davant de tants assassinats de dones i de periodistes que se succeeixen a Mèxic. A Europa ha realitzat una gira per diverses capitals per presentar la campanya “Justícia para Sol”, que duu a terme juntament amb l’organització de la societat civil Consorci Oaxaca, davant de les Nacions Unides, el Parlament Europeu i autoritats de diversos països.

SOLEDAD.JARQUI.N.2

                                            Soledad Jarquín Edgar

Han passat quatre anys des del feminicidi de la seva filla, María del Sol Cruz Jarquín, ocorregut a Juchitán de Saragossa, Oaxaca, Mèxic, el 2 de juny del 2018 i avui dia, encara segueix en la impunitat. La fotoperiodista tenia 27 anys i, en aquell moment, era cap del Departament de Comunicació Indígena Intercultural de la Secretaria d’Afers Indígenes del govern de l’Estat d’Oaxaca.

Per la seva responsabilitat dins la funció pública no havia d’estar ficada a cap campanya política. Tot i això,
va ser enviada per Francisco Montero, el seu cap, per recolzar la campanya política del seu germà que volia ser president municipal de Juchitán de Saragossa, on va ser assassinada juntament Pamela Terán, candidata a sindica municipal i regidora amb llicència en aquell moment, així com Aldelfo Guerra Jiménez, xòfer de la candidata.

Des d’aleshores, Soledad Jarquín, com altres mares de joves que han estat víctimes de feminicidis, lluita contra la impunitat, per la reparació del dany i la justícia.

Soledad Jarquin

Soledad Jarquin Edgar essent entrevistada

Per a Soledad Jarquín el cas té uns responsables concrets com a autors intel·lectuals i materials dels fets, d’una banda, i de l’altra, la fiscalia d’Oaxaca, autoritats polítiques de l’Estat i les Federals. Per això ha denunciat els fets de corrupció i abús del poder per part de l’exfiscal de l’Estat d’Oaxaca, Rubén Vasconcelos Méndez, que va afavorir amb les actuacions els fets d’impunitat. A nivell polític al governador d’Oaxaca Alejandro Murat Hinojosa, que és on topa el cas ia l’actual president de Mèxic Andrés Manuel López Obrador, i altres funcionaris del poder federal que van desatendre el cas.

Des de començament d’any, a Mèxic ja han mort 13 periodistes, tres dels quals són dones. GAMAG i el seu capítol regional europeu (GE) donen suport a la lluita de la periodista mexicana, Soledad Jarquín Edgar contra la impunitat a l’assassinat de dones i periodistes.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Teresa Carreras

Teresa Carreras

Periodista, activista i feminista. Secretaria de la XIDPIC.CAT-XIPVG. Coordinadora de GAMAG Europa, expresidenta APEC. Corresponsal setmanari El SIGLO, Ha treballat a RTVE.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

“L QUE L” Els Mitjans de Comunicació i la visibilitat lèsbica al CPC el 25 d’abril

Taula Rodona per a la visibilitat lèsbica als mitjans de comunicació El 26 d’abril...

Periodista y escritora

El bé intern dels oficis i professions

OPINIÓ Ara que estem en stand by espero que es permeti reflexionar sobre alguns...

Barcelona: L’activista boliviana Maria Galindo conversa sobre feminisme decolonial / La Independent / Notícies gènere

L’Associació Internacional de Solidaritat i Cooperació Suds (internacionalisme, Solidaritat i Feminisme) organitza l’ “Espai de...